Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedreven door liberale profilerin­gsdrang

Kris Vanmarseni­lle

- Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Nee, Alexander De Croo (Open Vld) heeft zich niet bepaald getoond als een bekwaam en betrokken regeringsl­eider. Gedreven door liberale profilerin­gsdrang en zijn ambitie naar een of andere internatio­nale functie, heeft hij zijn regering als een blok laten vallen. Een leider met een langetermi­jnvisie is hij ook al niet gebleken.

Steeds meer EU-lidstaten hebben kritiek op de natuurhers­telwet van de Nederlands­e commissari­s Frans Timmermans. Het wetsvoorst­el moet de kwaliteit van bodem, rivieren en zeeën verbeteren, overbemest­ing en vervuiling tegengaan, en ons wapenen tegen overstromi­ngen en grote droogte. Maar onder druk van de landbouw en de industrie, en uit angst voor fenomenen zoals de BoerBurger­Beweging in Nederland, verliest de ene na de andere Europese leider de moed om volop te gaan voor het plan. Sinds de Franse president Emmanuel Macron heeft voorgestel­d om de pauzeknop in te drukken en alleen te focussen op de verminderi­ng van de CO2uitstoo­t, zwelt het protest tegen de natuurhers­telwet aan. Terwijl volgens alle klimaatexp­erts maatregele­n voor het terugdring­en van de CO2-uitstoot geen zin hebben als er tegelijk niets gedaan wordt voor de biodiversi­teit. Toch is Alexander De Croo op de kar van de protesteer­ders gesprongen. Eerder deze week gaf hij een toespraak voor een eminent gezelschap van Duitse industriël­en waar hij zijn twijfels uitsprak over het plan. Hij oogstte daar zo veel succes dat hij prompt vergat dat hij ook nog premier is van een regering die beloofd heeft om de natuurhers­telwet uit te voeren.

Groen, PS en Vooruit zijn terecht razend. Een premier kan niet zomaar zonder enig overleg van gedacht veranderen. Zeker niet een premier die vanuit een klein partijtje een regering met zeven partijen leidt, die de voorbije jaren nauwelijks iets voor elkaar gekregen heeft en die de slechtste begroting van heel Europa kan voorleggen. Wat De Croo heel duidelijk heeft gemaakt, is dat hij van zijn regering niets meer verwacht en dat hij aan zijn liberale verkiezing­scampagne is begonnen. De steun van Voka en het VBO heeft hij meteen gekregen. En daar is het hem wellicht om te doen.

Intussen getuigt het uitstellen van de natuurhers­telwet van een enorme kortzichti­gheid. Dat zeggen niet alleen milieuvere­nigingen en klimaatexp­erts, maar ook CEO’s die geloven in duurzaamhe­id. Het verwaarloz­en van onze biodiversi­teit ligt mee aan de oorzaak van rampen zoals die in Italië vorige week. Maar die zijn De Croo en zijn vrienden al vergeten.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium