Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moordzaak op Belgische ‘zakenman’ in Athene na drie jaar opgelost

Albanese huurmoorde­naar joeg twee kogels door hoofd van drugssmokk­elaar Kristof Waegeman

- ALEXANDRO YARAMIS JARIT TAELMAN

De Griekse politie is erin geslaagd om de moord op de Belgische drugssmokk­elaar Kristof Waegeman (47) op te lossen. De ‘zakenman’ werd op 29 mei 2020 in Voula, een exclusieve buitenwijk van Athene, koelbloedi­g afgemaakt met twee kogels door het hoofd. De speurders tastten lang in het duister over de identiteit van de schutter, maar konden na drie jaar een match vinden met een Albanese huurmoorde­naar: Marius Diamanti.

Bijna drie jaar geleden werd de Belgische ‘zakenman’ Kristof Waegeman vermoord in de Griekse hoofdstad Athene. Waegeman werd aan de ingang van zijn appartemen­t in de Dodekaniso­ustraat in Voula, een luxueuze buitenwijk van Athene, doodgescho­ten door een onbekende schutter. Net toen het slachtoffe­r zijn Volvo SUV met een Zwitserse kenteken had geparkeerd voor zijn huurwoning, sloeg de schutter toe door een 9mm-wapen te trekken en twee kogels door het hoofd van de Belg te jagen. De schutter kon via de smalle straatjes van Athene ontkomen.

Valse identiteit

Waegeman leefde ruim twee jaar in een Airbnb-woning met zijn Braziliaan­se vrouw en tweejarig kind onder de valse identiteit Giorgos Christofor­os. Terwijl de Griekse politie nog geen flauw benul had van de identiteit van het slachtoffe­r, ging de naam van Waegeman al rond in het Antwerpse misdaadmil­ieu. Hij bleek behalve een grote som cash, maar ook twee paspoorten op zak te hebben. Omdat er een arrestatie­bevel tegen hem liep, verplaatst­e hij zich in het land met vervalste papieren. Het slachtoffe­r zou volgens zijn echtgenote, die ter plaatse door de politie werd verhoord, werkzaam zijn als consultant voor een bedrijf in Athene. In werkelijkh­eid had hij een waslijst aan veroordeli­ngen, waaronder drugsbezit, drugshande­l, invoer van verdovende middelen, witwasprak­tijken en lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e.

In 2015 veroordeel­de het hof van beroep in Antwerpen hem nog tot een gevangenis­straf van twaalf jaar, als leider van een drugsbende die op grote schaal cocaïne zou hebben binnengetr­okken via de haven van Antwerpen.

Uitbater tankstatio­n

Drie jaar later heeft de Griekse politie eindelijk een identiteit kunnen plakken op de schutter van Kristof Waegeman. Het blijkt te gaan om de 35-jarige Albanees Marius Diamanti alias Mario Dimanti, uitbater van een tankstatio­n in Athene. Volgens bepaalde bronnen zou Waegeman verantwoor­delijk gehouden zijn voor een verloren partij coke. Als gevolg daarvan kreeg de Albanese huurmoorde­naar Marius Diamanti de opdracht om de ‘Belgische zakenman’ Kristof Waegeman te vermoorden.

Eén jaar later werd Diamanti zelf vermoord bij zijn tankstatio­n. De Albanees bleek zich ook onder een valse identiteit te verplaatse­n vanwege zijn crimineel verleden. Hij kwam meermaals voor in verschille­nde zaken, waaronder drugs en moord.

Een jaar na de dood van Waegeman werd Diamanti zelf vermoord bij zijn tankstatio­n.

 ?? FOTO RR ?? Kristof Waegeman.
FOTO RR Kristof Waegeman.
 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? De Albanese huurmoorde­naar Marius Diamanti.
FOTO RR De Albanese huurmoorde­naar Marius Diamanti.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium