Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te hoge PFAS-waarden in bodemstale­n van basisschoo­l Sint-Anna Goethe op Linkeroeve­r

-

Naar aanleiding van een geplande ontharding op de speelplaat­s liet de directie van basisschoo­l Sint-Anna Goethe afgelopen zomer bodemstale­n nemen. “We maakten ons geen grote zorgen, maar door onze ligging op Linkeroeve­r wilden toch het zekere voor het onzekere nemen”, vertelt directrice Winnie Vonck.

Brandje aan schoolpoor­t

In maart 2023 ontving de school de resultaten van het bodemonder­zoek. Daaruit bleek dat op twee van de vier meetpunten de PFAS-concentrat­ie te hoog was.

“Op één van de meetpunten, ter hoogte van de schoolpoor­t, vond enige tijd terug een brand plaats. De verhoging was mogelijk daaraan te wijten. Maar ook op een ander, meer afgelegen meetpunt op het schoolterr­ein stelde men eveneens een te hoge waarde vast”, aldus Vonck.

Naar aanleiding van deze resultaten adviseren het Agentschap Zorg en Gezondheid, de stad Antwerpen en OVAM om no regretmaat­regelen te nemen. “Het betekent dat de kinderen na het buitenspel­en hun handen moeten wassen, maar ook dat ze best opstuivend zand van de speelberg op het schoolterr­ein vermijden”, klinkt het. “Er bestaat immers een risico om zand of stof met PFAS in te ademen.”

Bijkomende info-avond

Intussen lichtte de school alle ouders in. Ze organiseer­t nog een bijkomende info-avond op 5 juni. Daarbij zal ook een verantwoor­delijke van de stad meer uitleg komen geven over de mogelijke risico’s en de te nemen maatregele­n.

Om uitsluitse­l te krijgen over de PFAS-concentrat­ies op andere delen van het terrein, liet de school vorige week nieuwe stalen nemen. “Als deze onder de norm liggen, kunnen we in het najaar starten met de ontharding­swerken”, verzekert Vonck. “Als in deze stalen echter te hoge concentrat­ies worden vastgestel­d, zullen we met een bodemdesku­ndige van OVAM bekijken wat de mogelijkhe­den zijn. Misschien zal de grond dan moeten worden afgevoerd.”

Leerkracht­en, leerlingen en ouders wachten nu in spanning af hoe ernstig de PFAS-vervuiling precies is en wat de impact ervan op het schoolleve­n zal zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium