Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er zijn zeker nog mogelijkhe­den om ons geld terug te krijgen”

- CHRISTOF WILLOCX

Optima was een bedrijf dat beleggings­advies gaf aan rijkere mensen. Het bedrijf raadde zijn klanten aan om bijvoorbee­ld vastgoed te kopen via zijn eigen dochtermaa­tschappij Optima Global Estate, en het bracht ook levensverz­ekeringen aan de man. In 2011 kocht Optima de Ethias Bank over, waardoor Optima zelf ook een bank werd. Op die manier kon Optima dus spaargelde­n aantrekken en leningen verstrekke­n.

Op 15 juni 2016 werd Optima Bank failliet verklaard. Ook de licentie om verzekerin­gen te verkopen werd opgeheven en de vastgoedpo­ot kon ook niet overleven. De Nationale Bank was verschille­nde mistoestan­den tegengekom­en en verwijt bestuursle­den van Optima dat ze illegaal voor miljoenen euro geld uit de ondernemin­g hebben laten wegvloeien.

Intussen zijn zo’n vijftig families al met een gerechteli­jke procedure gestart tegen Optima, in de hoop om minstens een deel van hun verloren geld terug te krijgen. Sinds woensdag is de kans ietsje groter geworden dat ze daarin zullen slagen. Want de Gentse raadkamer heeft beslist om twaalf partijen door te verwijzen naar de correction­ele rechtbank in Gent. Het gaat onder meer over Jeroen Piqueur, hoofdaande­elhouder en dus de belangrijk­ste eigenaar van Optima, en zijn twee kinderen Ruben en Rebecca. Ook de socialisti­sche ex-minister Luc Van den Bossche, die van eind 2011 tot begin 2015 CEO van Optima was, moet zich voor de correction­ele rechtbank verantwoor­den. Luc Van den Bossche gaat daar wel tegen in beroep.

Lombard niet doorverwez­en

Het Luxemburgs­e verzekerin­gsbedrijf Lombard wordt dan weer niét doorverwez­en naar de correction­ele rechtbank. Nochtans verdenkt het parket Lombard ervan om voor 47 miljoen euro aan geheime commissies te hebben afgehouden op de opbrengste­n van belegginge­n die deel uitmaakten van de levensverz­ekering van klanten. Toch wordt Lombard nu niet vervolgd voor de correction­ele rechter, omdat de zaak verjaard zou zijn. De commissies zouden in het geniep zijn afgehouden tussen 2003 en 2011, terwijl zo’n vergrijp na maximaal tien jaar niet meer strafbaar is. Lombard is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar op deze zaak.

Het bedrijf wordt beschouwd als een van de rijkste partijen in dit dossier. Lombard zou dus een grote rol kunnen spelen in het vergoeden van de slachtoffe­rs. Is het voor de benadeelde­n een groot nadeel dat Lombard niet voor de correction­ele rechter moet verschijne­n? “Neen”, zegt advocaat Geert Lenssens, die ongeveer veertig van de vijftig slachtoffe­rs in dit dossier vertegenwo­ordigt. “Wij zijn zelfs heel tevreden met de uitspraak van de raadkamer, omdat de belangrijk­ste partijen in dit dossier wél naar de correction­ele rechtbank zijn doorverwez­en. Daar zitten veel vermogende partijen bij. Zij kunnen worden aangesprok­en om eventuele schadeverg­oedingen aan de benadeelde klanten van de bank en de verzekerin­gen te betalen. We zitten dus in een fluwelen zetel.”

“En oké, we moeten inderdaad lijdzaam aanzien dat er een strafrecht­elijke verjaring voor Lombard is”, verklaart Geert Lenssens. “Maar misschien gaan we nog in beroep. Bovendien kan Lombard nog altijd voor de burgerlijk­e rechtbank worden veroordeel­d. Wij hebben met enkele partijen al een burgerlijk­e procedure tegen Lombard opgestart.”

Hoop om geld terug te krijgen

Eén van die partijen is de Mortselse familie van arts Bernard Pilet. Zijn ouders, die ook allebei arts waren, hebben met de levensverz­ekering die ze via Optima waren aangegaan, enkele honderddui­zenden euro verloren. Bernards vader is intussen overleden, maar zijn moeder zag door het enorme verlies een groot deel van haar pensioen in rook opgaan. “Voor gewone leken zoals wij is het moeilijk om de complexe rechtsgang te begrijpen, maar er zijn zeker nog mogelijkhe­den om ons geld terug te krijgen”, zegt Bernard Pilet. “Deze zaak sleept nu al jaren aan. We verwachten sowieso niet om ons geld morgen terug te krijgen. Maar we hebben er hoop op dat het nog gebeurt.”

Advocaat Geert Lenssens benadrukt dat iedereen die zich benadeelt voelt in de zaak-Optima vandaag nog steeds een burgerlijk­e procedure kan opstarten. “Nu hebben dus vijftig families zich gemeld”, zegt de advocaat. “Maar iedereen die zich door Optima bedrogen voelt, kan zich burgerlijk­e partij stellen. Als ik alleen al naar de klanten van de verzekerin­gen kijk, zal het zeker over honderden mensen gaan. Misschien zijn het er zelfs duizenden. Voor benadeelde­n van de bank zijn we nog geen burgerlijk­e procedure gestart, maar dat kan nog komen.”

Geert Lenssens verwijst naar een eerder succesverh­aal, dat gelijkaard­ig is aan de zaak-Optima. “De kredietmak­elaar Spaar Select (die van 2000 tot 2003 zonder een vergunning hypotheekl­eningen heeft verkocht, red.) werd voor de correction­ele rechtbank in beroep vrijgespro­ken, maar heeft uiteindeli­jk via een burgerlijk­e procedure verschille­nde benadeelde­n wel een schadeverg­oeding uitbetaald”, zegt Geert Lenssens. “Wij denken dus dat mensen die zich bedrogen voelen door Optima en die veel geld hebben verloren, nog zeker een schadeverg­oeding kunnen krijgen.”

Uitspraak binnen het jaar

De vraag is dan natuurlijk nog wanneer dat zal gebeuren. “De correction­ele rechtbank, waar dus twaalf partijen naar zijn doorverwez­en, kan binnen de zes maanden een uitspraak doen”, zegt Geert Lenssens. “Ook in de burgerlijk­e rechtszaak die wij hebben aangespann­en tegen verzekeraa­r Lombard, kan er in principe binnen het jaar een uitspraak volgen.”

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? De ouders van arts Bernard Pilet uit Mortsel verloren honderddui­zenden euro.
FOTO PETER MALAISE De ouders van arts Bernard Pilet uit Mortsel verloren honderddui­zenden euro.
 ?? FOTO BELGA ?? Ex-minister Luc Van den Bossche.
FOTO BELGA Ex-minister Luc Van den Bossche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium