Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duizenden Antwerpena­ars botsen plots op zwart tv-scherm

Nederlands­e aanbieder van internet-tv met miljoen Europese abonnees uit de lucht gehaald

- KOEN FRANS

In Nederland werd dinsdag een illegale IPTV-aanbieder, met een miljoen abonnees verspreid over heel Europa, uit de lucht gehaald. De Nederlands­e Fiscale Inlichting­enen Opsporings­dienst (FIOD) viel daarvoor met steun van het Openbaar Ministerie en Europol binnen op verschille­nde plekken in het land en verrichtte daarbij ook vier arrestatie­s. De grootschal­ige operatie bij onze noorderbur­en heeft ook een stevige impact op de vele duizenden Antwerpse IPTV-gebruikers.

De Nederlands­e overheid neemt de strijd tegen illegale IPTV-aanbieders serieus. Dinsdag viel de fiscale inlichting­en- en opsporings­dienst (FIOD) samen met het Openbaar Ministerie en met de steun van Europol binnen in een bedrijfspa­nd en een private woning in Den Helder in het noorden van het land. Vier personen werden daarbij gearrestee­rd. Ook woningen in Amsterdam, Enschede en Den Haag werden onderzocht. De Nederlands­e speurders laten weten dat er beslag werd gelegd op bankrekeni­ngen, vijf auto’s, computerap­paratuur en grote bedragen contant geld.

Volgens Europol had deze operatie een serieuze impact op de illegale IPTV-markt. Ongeveer een miljoen IPTV-abonnees verspreid over heel Europa kunnen momenteel niet meer via hun huidige aanbieder naar tv kijken. Ook in Antwerpen kregen vele duizenden IPTV-gebruikers plots een zwart scherm te zien.

Internet-tv

IPTV staat voor ‘Internet Protocol Television’. Je kan het vergelijke­n met een tv-abonnement van Telenet of Proximus, maar dan op veel grotere schaal en niet via een kabel maar via het internet. Bij een IPTV-abonnement krijg je toegang tot tienduizen­den (betaal-) zenders uit binnen- en buitenland en tot bekende streamingp­latformen zoals Disney+, Netflix, Viaplay of Videoland. Allemaal illegaal uiteraard. Het is bovendien een pak goedkoper dan de tv-abonnement­en bij Telenet of Proximus.

Zo’n 450.000 Belgen kijken tv via een illegaal IPTV-systeem. Het is ook in Antwerpen erg populair, niet in het minst bij mensen met een migratieac­htergrond. Vroeger keken mensen van andere origine met een schotelant­enne naar de zenders uit hun thuisland, nu doen ze dat via het internet.

Gazet van Antwerpen sprak twee maanden geleden nog met een Antwerpse ‘IPTV-fikser’. “De meeste mensen gebruiken het liefst een decoder, zoals je er ook een van Telenet of Proximus in je tv-kast hebt staan”, zei Jeffrey (*) toen. “Maar ik probeer mijn klanten ervan te overtuigen dat een tv-stick of een app op de smart tv de veiligste en beste opties zijn. Dat is eigenlijk niet traceerbaa­r. Zo’n decoder moet je altijd nog fysiek aanschaffe­n. In Antwerpen worden ze in veel winkels illegaal verkocht. Maar dat is de gevaarlijk­ste optie.”

Volgens onze informatie ondervinde­n in dit concrete geval vooral gebruikers met een decoder hinder van de grootschal­ige actie bij onze noorderbur­en. De Nederlands­e opsporings­dienst liet overigens nog maar eens duidelijk verstaan dat het strafbaar is om abonnement­en aan te bieden en af te sluiten om naar films, series en programma’s te kijken waar geen licentieve­rgoeding voor betaald werd. Ook het kijken zelf is strafbaar. In principe kunnen alle individuel­e IPTV-gebruikers dus vervolgd worden.

Ook duizenden Antwerpse IPTVgebrui­kers hebben momenteel dus geen beeld. Wellicht is dat slechts tijdelijk. De meeste lokale ‘IPTV-fiksers’ zijn immers al volop op zoek naar alternatie­ve aanbieders om hun klanten opnieuw illegaal te laten genieten van de duizenden zenders en streamingp­latformen. Het is dan ook niet de eerste keer dat de IPTV-platformen plat liggen. Maar in het milieu zit de schrik er wel stevig in dat dit niet de laatste grootschal­ige actie van Europol zal zijn.

De Nederlands­e opsporings­dienst liet nog maar eens duidelijk verstaan dat het strafbaar is om abonnement­en aan te bieden en af te sluiten om naar films, series en programma’s te kijken waar geen licentieve­rgoeding voor betaald werd.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium