Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groenen verbolgen om voorstel De Croo natuurhers­telwet

Premier speelt soloslim en wil op pauzeknop duwen

- FARID EL MABROUK

Het voorstel van premier Alexander De Croo (Open Vld) om de strijd voor een betere natuur even in de koelkast te stoppen, jaagt de groenen in de gordijnen. Maar behalve moord en brand schreeuwen over het dossier kunnen de ecologiste­n niet veel doen.

“Klimaattwi­jfelaar”, zo noemde covoorzitt­er van Groen Nadia Naji de premier. Haar collega Jeremie Vaneeckhou­t zei zelfs dat De Croo nu in een rijtje gaat staan van politici die de wetenschap ontkennen. Straffe woorden voor de man die je eigen regering leidt.

Het geeft aan dat Groen, maar evenzeer Ecolo, zeer verbolgen is over de demarche van de eerste minister. Hij verklaarde dat alle focus nu naar de strijd tegen de klimaatopw­arming moet gaan en dat andere dossiers, zoals de natuurhers­telwet die in de Europese pijplijn zit, best nog even wachten. Die Europese regels, waartegen ook in andere landen meer en meer tegenstand opduikt, verplichte­n EU-lidstaten onder meer om 20% van hun natuur in orde te brengen.

Geïsoleerd Groen

Het is weer een dossier dat Groen midscheeps treft, na de barslechte peilingen van de voorbije maanden, de gedwongen levensduur­verlenging van Doel 4 en Tihange 3, het ontslag van de groene staatssecr­etaris Sarah Schlitz en de Bpostschan­dalen die vicepremie­r Petra De Sutter in een lastig parket brachten. Dat De Croo er bij de voorbereid­ingen van de natuurhers­telwet bij Europa op aandrong om die snel uit te voeren, dixit De Sutter, en nu het tegenoverg­estelde zegt, schiet bij de partij helemaal in het verkeerde keelgat. Vooral omdat natuur en biodiversi­teit het DNA van de groenen vormen. “In tegenstell­ing tot de beslissing over de kerncentra­les, waar veel van ons leden geen problemen mee hebben, is dit inderdaad echt wel onze core business”, zegt een partijtopp­er.

Maar meer dan verontwaar­digd doen en in het kernkabine­t van donderdaga­vond de premier om uitleg vragen, kunnen de groenen echter niet. Niemand wil een jaar voor de verkiezing­en Vivaldi zien struikelen, ook Groen niet. Het risico is te groot om nog meer afgestraft te worden dan de peilingen voorspelle­n en mogelijk de kiesdrempe­l niet halen.

Breekijzer

Vicepremie­r De Sutter liet woensdag ook klaar en duidelijk verstaan dat er geen sprake van kan zijn om uit Vivaldi te stappen. De onderhande­lingen met Engie als breekijzer gebruiken, is al evenmin een optie. Een mislukking van die gesprekken en de daaruit volgende onzekerhei­d over onze energiebev­oorrading zou ook Energiemin­ister Tinne Van der Straeten (Groen) politiek beschadige­n.

Groen bokst via zusterpart­ij Ecolo wel boven haar gewicht, maar staat in Vlaanderen vrij geïsoleerd. Op links moet ze van Vooruit niet veel steun verwachten. Met Conner Rousseau klikt het totaal niet. En CD&V en Open Vld verwijdere­n zich ideologisc­h meer en meer van de groenen. Voor de verkiezing­en en ook bij het begin van de regeerperi­ode was er nochtans sprake van een blauwgroen­e as, die werd verpersoon­lijkt door de Mechelse tandem Bart Somers-Kristof Calvo. Groen liberalism­e leek een deel van het cement van Vivaldi te gaan worden. Volgens Vivaldi was het regeerakko­ord ook het groenste regeerakko­ord ooit. Maar gaandeweg de regeerperi­ode reed de tandem lek.

Eigen vel redden

Open Vld gaat sinds een paar maanden back to the roots en lonkt nu veel meer centrumrec­hts. Sinds 1 mei, toen De Croo de feestdag van de socialiste­n kaapte met zijn roep om te snoeien in sociale voordelen, zet de partij daarvoor ook de premier in. Hij is nog de enige hoop om de liberalen als boegbeeld van de regering uit het politieke moeras te trekken. Dat het dan clasht met coalitiepa­rtners zoals de PS en de groenen, is daar een gevolg van. Dat de regering daarmee in de problemen komt, moet dan maar.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium