Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van 1,5 miljard euro naar 640 miljoen euro in één dag

- ARNOUT GYSSELS PIETER LESAFFER (pl,agy)

Geen 1,5 miljard euro, “maar” 640 miljoen euro spendeerde de Vlaamse regering aan consultanc­y, volgens minister-president Jan Jambon (N-VA). Binnen de regering zijn ze ziedend op minister Hilde Crevits (CD&V), die het oorspronke­lijk bedrag citeerde en lastig op Jambon die het allemaal liet passeren.

“Het iets te voorbarig lossen van een getal dat een eigen leven gaan leiden is.” Zo verklaarde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de gekke kronkels van de afgelopen dagen. Want hoewel minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zei dat de Vlaamse regering deze legislatuu­r al voor 1,5 miljard euro aan consultant­s inschakeld­e, was het amper 24 uur later volgens Jambon al bijna 900 miljoen euro minder. Nochtans had zijn kabinet het cijfer van Crevits vlot bevestigd.

De oppositie vindt het dan ook weinig geloofwaar­dig. Volgens hen heeft de regering gewoon in zeven haasten alles wat niet strikt onder consultanc­y valt, weggefilte­rd om tot een veel lager bedrag te komen. “Des te meer omdat elke collega die informeert naar consultanc­y-opdrachten een ander cijfer toegestuur­d krijgt”, zegt Vlaams Parlements­lid Thijs Verbeurgt (Vooruit).

Diepe sporen

De hele historie laat alleszins wel diepe sporen na binnen de Vlaamse regering. Dat Crevits een nietgevali­deerd monsterbed­rag op de straatsten­en gooide, kunnen ze bij de coalitiepa­rtners absoluut niet appreciëre­n. “Eigenlijk heeft ze gelogen tegen het parlement”, zegt een regeringsb­ron. “Minstens moest ze weten dat het niet oké was. Zonder dubbelchec­k met cijfers goochelen, is altijd gevaarlijk. En ze maakte een deontologi­sche fout. Het is de afspraak dat het aan het parlements­lid is die een vraag stelt om zelf met hun informatie naar buiten te komen.”

Bij Crevits ontkennen ze dat de minister bewust gelogen heeft. Volgens hen gaat het louter om een vergissing. De CD&V’ster heeft zich dan ook verontschu­ldigd in de Whatsapp-groep van de Vlaamse regering. Maar dat iemand met zo veel ministerië­le ervaring met een kabinet dat gepokt en gemazeld is in regeringsw­erk en stoemeling­s over de schreef

Bram Verschuere

“Blijkbaar weet de regering zelf niet wat nu precies consultanc­y is en wat onder subsidies of andere uitgaven valt. Het is ook allemaal flou.” zou gaan, geloven er maar weinig.

“Ze zat in de nesten met het consultanc­ywerk van haar voorganger Jo Vandeurzen. Dit was een dankbare bliksemafl­eider”, luidt de analyse. “Ze is slim genoeg om te weten dat zo’n spectacula­ir cijfer alle aandacht zou opeisen. Liever de hele regering voor schut dan één minister.”

Blijft nog over de minister-president zelf. Die was mild in zijn terechtwij­zing van Crevits, maar heeft voor velen in zijn regering én binnen zijn partij boter op zijn hoofd. “Zodra die 1,5 miljard euro rondging, kon je de schreeuwer­ige krantenkop­pen voorspelle­n”, zegt een regeringsb­ron. “Toch heeft Jambon de communicat­ie niet in handen genomen of Crevits tot een rechtzetti­ng aangezet. We zijn de enige regering die de rekeningen een béétje op orde houdt, terwijl nu het beeld ontstaat dat we het geld door ramen en deuren wegsmijten.”

“De rechtzetti­ng van vandaag kwam wel rijkelijk laat. De schade is geleden”, zegt een andere

Gekke sprongen

Professor bestuursku­nde Bram Verschuere (UGent) is dan ook streng voor de Vlaamse regering en de gekke sprongen . “Blijkbaar weet de regering zelf niet wat nu precies consultanc­y is en wat onder subsidies of andere uitgaven valt”, zegt hij. “Het is ook allemaal flou. Iemand die de overheid adviseert, kan in het ene geval onder consultanc­y vallen, maar in een ander geval via subsidies worden betaald. Terwijl het om hetzelfde advies gaat.”

Het wordt volgens hem vooral een risico als je ook de “hersenen” van de overheid begint te outsourcen. “Het is belangrijk om nog voldoende kennis in de administra­tie te houden.”

De oppositie is alleszins nog niet van plan om de kwestie te lossen. Zowel Vooruit als PVDA willen dat het Rekenhof narekent hoeveel de Vlaamse regering nu echt betaalt aan consultanc­y-opdrachten. En zowel bij de oppositie als bij de meerderhei­d gaan stemmen op om een databank voor al die consultant­s op te stellen. Naar analogie van de subsidieda­tabank die minister van Begroting Matthias Diependael­e (N-VA) in het leven riep. Maar dat kostte wel twee jaar bloed, zweet en tranen. Het kan dus nog wel even duren voor er volstrekte duidelijkh­eid is.

De eigenlijke aanleiding voor de cijfersoap zijn parlementa­ire vragen van Thijs Verbeurgt (Vooruit) en Jos D’Haese (PVDA) eind maart. Zij wilden weten hoeveel geld elke minister al aan externe consultant­s heeft uitgegeven. Binnen de regering was de afspraak dat het kabinet-Jambon zou coördinere­n. Vervolgens zou in het mailverkee­r tussen de kabinetten inderdaad sprake zijn geweest van 1,5 miljard euro. Alleen was dat nog een brede, algemene lijst waarin ook andere opdrachten stonden zoals bermbeheer en schoonmaak. Medewerker­s zouden er nog met de “fijne kam” doorgaan.

Het resultaat daarvan zou volgens Jambon in de grootteord­e van 640 miljoen zijn, al is die nog steeds niet definitief. “Onder dat bedrag vallen vooral ICT-opdrachten”, aldus nog Jambon. “Daarnaast is er ook 31 miljoen euro voor de zogenaamde Big Four, de vier grote consultanc­ybureaus Deloitte, EY, KPMG en PWC, verder nog erelonen aan architecte­n en ingenieurs.”

Naar aanleiding van de heisa kregen Verbeurgt en D’Haese gisteren al inzage in deze niet-definitiev­e lijst, in afwachting van definitief antwoord. Zij bevestigen de 640 miljoen euro die Jambon noemde. Het departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken zou daarin de grootste kosten hebben. Crevits maakte eerder al bekend dat haar beleidsdom­ein Welzijn tot nog toe 115,6 miljoen euro uitgaf.

 ?? FOTO BELGA ?? Binnen de regering zijn ze ziedend op minister Hilde Crevits (CD&V), die het oorspronke­lijk bedrag citeerde én lastig op Jambon, die het allemaal liet passeren.
FOTO BELGA Binnen de regering zijn ze ziedend op minister Hilde Crevits (CD&V), die het oorspronke­lijk bedrag citeerde én lastig op Jambon, die het allemaal liet passeren.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium