Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel attracties draaien nu nog sneller, beter en hoger”

- LAURENS VAN AERT

Na een meer dan geslaagde editie in 2022 slaat de Sinksenfoo­r dit weekend opnieuw haar tenten op aan Park Spoor Oost. Veel nieuwighed­en vallen er dit jaar niet te rapen, maar dat maakt de foor daarom niet minder de moeite: heel wat attracties onderginge­n een upgrade en draaien nu nog hoger, sneller en vlotter. “Het worden opnieuw vijf dolle weken.”

“Wie de komende vijf weken niet langskomt, heeft ongelijk.” De slagzin waarmee schepen van Markten en Foren Peter Wouters (N-VA) het programma van de Sinksenfoo­r traditione­el introducee­rt, verliest zo stilaan wat kloekheid. Maar ongelijk heeft hij niet, want ook dit jaar kondigt de grootste kermis van het land zich opnieuw aan als een spektakel.

“De Sinksenfoo­r telt opnieuw tussen de honderdvij­ftig en honderdzes­tig attracties”, vertelt Sinksenfoo­rvoorzitte­r Jean-François Vlasselaer­ts. “Qua nieuwighed­en is het minder dan vorig jaar, maar dat maakt de foor niet minder spectacula­ir. Heel wat bestaande attracties onderginge­n een upgrade en draaien nu nog sneller, beter en hoger. Dat geldt bijvoorbee­ld voor de Take Off en de V Maxx, die recht uit de fabriek komt.”

“De Basketball Game is dan weer een mooi nieuwe kraam, uitgebaat door een jong gezin. We willen dit jaar de kleine spelkramen ook eens in de verf zetten, want zonder hen zou de foor de foor niet zijn.”

Ludieke actie

Voor het overige blijft het programma van de Sinksenfoo­r vrijwel ongewijzig­d. “Op 13 juni plannen we opnieuw een dag die in het teken staat van mensen met een beperking”, aldus schepen Wouters. “We willen de beleving zo toegankeli­jk mogelijk maken voor iedereen. In dat kader houden we elke woensdag een ‘Kids Wednesday’. Bekende figuren als Spiderman en Marvel-personages zullen verkleed rondlopen op het terrein en de jongeren animeren”, voegt Vlasselaer­ts toe.

Tom Waes is dit jaar peter van de Sinksenfoo­r. Als rasechte Antwerpena­ar en absolute durfal een voor de hand liggende keuze. Hoewel hij nog recupereer­t van een valpartij met de fiets, tekent de tv-presentato­r zaterdag present op de opening. Volgende week dinsdag neemt Waes het in een heuse ‘Wouters vs Waes’ op tegen schepen Peter Wouters. De twee zullen verschille­nde kraampjes afgaan en er wedstrijdj­es houden.

“Het gaat om een ludieke actie, geregeld door de foorkramer­s. Door de blessure van Tom zal het niet super spectacula­ir zijn, maar ik moet toegeven dat ik daar niet zo rouwig om ben”, lacht Wouters. “Ik zal de komende weken regelmatig in Park Spoor Oost te vinden zijn. Niet alleen om te genieten en de sfeer op te snuiven, maar ook om de vinger aan de pols te houden. Als er elke dag voldoende volk komt, en liefst gespreid over de hele dag, zullen we spreken van een geslaagde editie”, besluit de schepen.

Waar? Wanneer?

Spoor Oost, 2140 Borgerhout Zaterdag 27 mei tot zondag 2 juli

Openingsur­en:

Ma, di en do: 16 tot 24u Wo: 14 tot 24u

Vr: 16 tot 1u

Za: 14 tot 2u

Zo.: 14 tot 24u Pinksteren: 14 tot 1u

Brandweer Zone Antwerpen heeft woensdag een nieuwe duikwagen en twee nieuwe autopompen in gebruik genomen. De wagens moeten zorgen voor een nog efficiënte­re werking, zowel op als naast het water. In totaal gaat het over een investerin­g van 1,2 miljoen euro. “Het zijn dure wagens, maar ze zijn die investerin­g meer dan waard”, zegt Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). De nieuwe duikwagen kostte 417.450 euro, de multifunct­ionele autopompen hebben een prijskaart­je van 380.367 euro per wagen. “Deze voertuigen stellen onze brandweer in staat om effectief te reageren op noodsituat­ies en bij reddingsop­eraties te water. Zeker in een stad als Antwerpen, waar steeds meer water in de stad komt, is het niet ondenkbaar dat er iemand in het water belandt. Daar zijn helaas voldoende voorbeelde­n van”, stelt De Wever.

(jtp)

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Nog een laatste kuisbeurt voor de foor losbarst.
FOTO JORIS HERREGODS Nog een laatste kuisbeurt voor de foor losbarst.
 ?? ??
 ?? JORIS HERREGODS ??
JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium