Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op sociaal en financieel vlak een aanwinst voor de buurt”

Buurtresta­urant Dagschotel opent vierde vestiging in Nationales­traat

- LAURENS VAN AERT

VOLG DE HELE DAG DOOR ALLE ANTWERPS NIEUWS ONLINE VIA STADSLIVE

Antwerpen is weer een buurtresta­urant rijker. In de Nationales­traat opende Dagschotel Sint-Andries woensdagav­ond de deuren. Vanaf donderdag kunnen inwoners van de zuidelijke Antwerpse binnenstad er hun voeten onder tafel schuiven voor een gezonde maaltijd aan drie verschille­nde tarieven. Wie niet op locatie dineert, kan afhalen of opteren voor een milieuvrie­ndelijke levering aan huis. Buurtbewon­ers reageren enthousias­t op de komst van Dagschotel. “Dit kan de wijk alleen maar ten goede komen”, klinkt het.

Grote ballonnen aan de deur, champagne, taart en sinaasappe­lsap binnen. De officieuze opening van Dagschotel in de Nationales­traat verliep met toeters en bellen. Bij Dagschotel, een samenwerki­ng tussen stad Antwerpen en sociaal-economisch­e ondernemin­g Sense, zijn ze dan ook opgezet met de opening van hun vierde vestiging in Antwerpen. “Woensdagav­ond sluit het buurtresta­urant in de Aalmoezeni­erstraat, maar met de komst van Dagschotel om de hoek is dat probleem meteen van de baan. We wilden graag in de wijk aanwezig zijn en blijven”, vertelt Katelijne Vandenbroe­ck, de verantwoor­delijke van Dagschotel Sint-Andries.

“De keuze voor de Nationales­traat is in dat opzicht doordacht. Er is veel passage ,en we hopen hier een brede doelgroep aan te trekken. Een buurtresta­urant is niet uitsluiten­d bedoeld voor mensen op leeftijd of personen die in kansarmoed­e vertoeven. Iedereen is hier welkom om elkaar te ontmoeten”, voegt communicat­ieverantwo­ordelijke Evelyne Grimmon toe.

In die opzet lijkt Dagschotel Sint-Andries meteen te slagen, want alle tafels en stoelen zijn vanaf de eerste minuten bezet. “Dit is een aanwinst voor de buurt, zowel op sociaal als financieel vlak”, vertelt Ronny Driesen, die samen met zijn ouders de nabijgeleg­en bloemenwin­kel Driesen uitbaat. “SintAndrie­s is een volkse buurt die nood had aan een ontmoeting­splaats als deze. Dat je er nog eens lekker en gezond kan eten, maakt het alleen maar beter.”

Ook Greta, Maria en Greta zijn enthousias­t. “De opening wilden we niet missen. Steeds meer mensen hebben het financieel niet onder de markt en zijn blij met dergelijke initiatiev­en. Het interieur mocht misschien wat vrolijker, maar voor de rest is alles tiptop”, lacht Maria.

Verschille­nde tarieven

Schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) kwam ook even piepen en onderstree­pt het belang van Dagschotel voor de buurt. “Ze hanteren verschille­nde tarieven opdat iedereen van gezond en betaalbaar eten kan genieten. In een wijk als Sint-Andries is dat nodig.”

“De stad zet zijn schouders hier graag onder en komt tussen op twee niveaus: enerzijds zijn we financierd­er, anderzijds stellen we als OCMW mensen tewerk in de restaurant­s van Dagschotel. Zij leren ze bij en stromen zo door naar andere horeca. Dagschotel is dus een goed restaurant, in alle betekeniss­en van het woord”, besluit Meeuws.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het nieuwe restaurant in de Nationales­traat.
FOTO PATRICK DE ROO Het nieuwe restaurant in de Nationales­traat.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Greta, Greta en Maria wilden de opening niet missen. “Het interieur mocht misschien wat vrolijker, maar voor de rest is alles tiptop.”
FOTO PATRICK DE ROO Greta, Greta en Maria wilden de opening niet missen. “Het interieur mocht misschien wat vrolijker, maar voor de rest is alles tiptop.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium