Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bewogen levensloop, maar in zijn taxi een echte entertaine­r”

Albert Podgorz (82) overleden: ontsnapt aan de kampen, mislukt als diamantair enorm populair in zijn taxi

- KRISTIN MATTHYSSEN

Albert Podgorz, ‘Antwerpse taxichauff­eur in hart en ziel’ zoals op zijn rouwberich­t staat, is zondag overleden op 82-jarige leeftijd. Als joods jongetje ontsnapte Albert dankzij een buurvrouw op het nippertje aan de vernietigi­ngskampen. Ondanks die zwarte periode in zijn prille levensjare­n, groeide hij later uit tot een ware entertaine­r, bij wie het een plezier was op de achterbank mee te rijden.

‘Jouw feestje hier op aarde is gestopt… je bent vertrokken naar een volgend feestje.’ Uit de tekst die dochters Fanny (49) en Carinne (46) Podgorz en kleinzonen Liam (15) en Matiz (14) bij het overlijden­sbericht van hun (groot)vader Albert lieten zetten, straalt een grote levensvreu­gde. Albert was in Antwerpen jarenlang een bekende en geliefde taxichauff­eur.

Dat merkte Carinne als ze met haar vader door de stad wandelde. “We raakten soms geen meter vooruit, want overal werd hij aangesprok­en door mensen die hem kenden. Mijn vader was een vat vol anekdotes van straffe taxiverhal­en. Sommige klanten vroegen speciaal naar Albert. Hij reed vooral ’s nachts.”

In de tijd van de La Rocca en de Zillion moest hij discotheek­gangers veilig thuisbreng­en.

“Zijn grootste roeping was eigenlijk entertaine­r. Zijn taxi was een beetje zijn podium. Papa had een zwak voor muziek. Als iemand instapte, vroeg hij welk liedje hij moest draaien. Zo was het ijs altijd snel gebroken”, zegt Carinne.

Polyglot

Dat Albert Podgorz polyglot was, betekende ook een troef. Zijn ouders waren Poolse joden. Albert sprak vlot Frans, Nederlands, Engels, Duits maar ook

Carinne

Jiddisch en Hebreeuws. In Antwerpen is dat handig. “Eigenlijk was papa een beetje een clown, een unicum. Zo hebben ze er geen tweede gemaakt”, vertelt Carinne.

Gered door buurvrouw

Taxichauff­eur Albert was heel positief ingesteld, wat bijzonder is, want het leven heeft hem niet gespaard. Albert werd op 16 februari 1941 in Schaarbeek geboren. “Toen hij één jaar was, zijn de Duitsers zijn mama, onze grootmoede­r, komen halen”, vertelt Carinne. “Papa zat op haar arm. Een buurvrouw die het zag gebeuren heeft zijn leven gered, door te doen uitschijne­n alsof hij haar zoontje was. Ze heeft hem overgenome­n van zijn moeders arm. Mijn grootmoede­r begreep haar bedoeling. Papa’s vier jaar oudere broertje Isidor was op straat aan het voetballen. Naar hem riep de buurvrouw dat het tijd was om te komen eten. Oma deed teken dat hij moest luisteren. Zelf werd ze gedeportee­rd en ze is nooit teruggekee­rd.”

Toen vader Podgorz thuis kwam van zijn werk, bracht hij zijn zoontjes onder in twee verschille­nde kloosters, ver weg van elkaar, in de hoop dat hij toch minstens één kind zou overhouden. “Papa zat in een Limburgs klooster. Mijn grootvader werd nadien ook opgepakt, maar hij wist van een trein te springen en overleefde de oorlog door op verschille­nde plaatsen onder te duiken.”

“Veel heeft mijn vader nooit over de oorlog verteld. Maar het moet raar zijn geweest toen een joodse man, zijn vader, hem na de oorlog kwam ophalen, met een jongen, zijn broer, die toen allebei wildvreemd­en voor hem waren. Zelf was hij intussen katholiek door de nonnetjes opgevoed.”

Albert Podgorz werd diamantair, maar daar liep het mis. Zijn huwelijk overleefde die tegenslag niet. Maar Albert toonde zijn veerkracht en begon eind jaren tachtig als taxichauff­eur. “Ik herinner me nog toen hij zich kwam aanbieden”, vertelt René Jacobs, die een zelfstandi­g taxibedrij­f had. “Hij kon het geweldig goed uitleggen. Albert heeft zo’n 25 jaar voor mij gereden. Hij was een beetje prettig gestoord, maar ik kon niet kwaad op hem worden.”

Op het laatst kreeg Albert last van pijn aan zijn benen en ging hij met pensioen. “Hij is toen snel achteruitg­egaan, omdat hij zijn klanten en taxi zo hard miste”, vertelt Carinne. “Het laatste jaar verbleef hij in WZC De Veldekens in Antwerpen. Dat hadden we eigenlijk eerder moeten doen, daar bloeide hij weer open, als entertaine­r bijvoorbee­ld op de feestjes.”

Uitvaart in Melsele

Tot het einde zat Albert Podgorz vol verrassing­en. Dat zijn uitvaart in Melsele plaatsvind­t, komt niet omdat hij een band met het Waasland had. “Nee, hij heeft lang in de Harmoniest­raat gewoond, en achter zijn hoek woonde uitvaarton­dernemer Michael Deleu. Buiten ons om had hij er een uitvaartve­rzekering afgesloten om ons als kinderen te ontzorgen. Dat weten we pas sinds enkele dagen. Maar intussen is de uitvaarton­dernemer naar Melsele verhuisd.”

Dochter van Albert

“In het zorgcentru­m bloeide hij weer helemaal open, als entertaine­r bijvoorbee­ld op de feestjes.”

i Op vrijdag 26 mei tussen 19.30 en 20u kan een groet gebracht worden aan de Grote Baan 129 in Melsele. De uitvaart vindt plaats zaterdag 3 juni om 14u in de aula bij Uitvaartzo­rg Michael Deleu op hetzelfde adres in Melsele.

 ?? FOTO RR ?? Albert Podgorz met zijn kleinzonen Liam en Matiz tijdens een vakantie enkele jaren geleden.
FOTO RR Albert Podgorz met zijn kleinzonen Liam en Matiz tijdens een vakantie enkele jaren geleden.
 ?? FOTO RR ?? Carinne met haar vader.
FOTO RR Carinne met haar vader.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium