Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erachter zet…”

- PIETER-JAN CALCOEN (havg, tsfn)

opstoot van de Spaanse griep. Het toont aan dat de Bosuil altijd al een gekkenhuis geweest is, het is geen recent fenomeen. Maar natuurlijk gaat dat ook wel een beetje gepaard met de resultaten, dat is logisch.”

En die beleven nu een piek na jaren in de verdoemeni­s. Analist Frank Raes maakte als journalist/commentato­r ook de miserie bij Antwerp mee. “Toen was er minder volk. Zo gaat dat nu eenmaal. Maar zij die er waren, deden dat wel met hart en ziel. Antwerp is qua fans nooit dood geweest.”

“Je mag niet onderschat­ten hoe diep die mensen gezeten hebben”, vervolgt Raes. “De achterban van Antwerp is jarenlang vernederd en bespot. En nu staan ze er ineens weer. Dat verklaart de passie, die opgekropte frustratie­s komen er nu allemaal uit. Als Anderlecht op een dag zal terugkeren aan de top zal dat niet anders zijn. Vergelijk het met een colaflesje dat lange tijd in de koelkast gelegen heeft. Die bubbels lijken verdwenen, maar als je even schudt, komen die plots bijzonder krachtig terug. Antwerp is gelijkaard­ig. Het bruist op de Bosuil!”

De vurigheid bij de RAFC-fan heeft volgens Raes ook te maken met het DNA van de Antwerpena­ar: “De mannen en vrouwen van ’t Stad zijn van nature uit heel hevig, met een gezonde dosis zelfvertro­uwen. Een tikje arrogant zelfs. Dat zie je terug in de tribunes.”

Wat opvalt bij Antwerp: het hele stadion draagt zijn steentje bij om forse decibels te produceren, tot zelfs de vips op de eretribune toe. Maar de meest fanatieke supporters zitten in Tribune 4, achter het doel. Tot zo’n twee jaar terug zat de spionkop in Tribune 2, die nu niet meer gebruikt mag worden wegens tot op het bot versleten en dus onveilig. Paul Gheysens zou er graag een nieuw exemplaar neerpoten, maar dan wil hij eerst een akkoord vinden met grondeigen­aar Tanja Mintjens. Er lopen gesprekken, er is sprake van “traag, maar constructi­ef overleg”.

Stel je voor dat ook op Tribune 2 een dikke tienduizen­d

Antwerpena­ren zouden zitten. Het zou het alleen maar luidruchti­g en indrukwekk­ender maken. Niet het minst voor de tegenstand­er. “De Bosuil kan zeer intimidere­nd zijn”, weet Hairemans. “Wij hebben er dit seizoen een pak rammel gekregen met KV Mechelen. Toen de 1-0 viel en het publiek zich achter Antwerp zette, was het meteen duidelijk dat het voor ons erg moeilijk zou zijn om nog iets te rapen. Union zal daarmee moeten omgaan.”

Zulte Waregem-doelman Sammy Bossut meent dat Union daartoe in staat is: “Want ze hebben intussen de nodige ervaring. Trouwens, ook voor de bezoekers kan voetballen in zo een sfeer inspireren­d zijn, hoor. Voor zulke dagen ben je voetballer geworden, mij gaf het net adrenaline. Of ik nooit schrik heb gehad van de agressieve Antwerp-fans in mijn rug? (Lacht) Ik heb mijn helm aan, hé.”

Daags voor de ‘finale’ tegen Union kan de aanhang van Antwerp de spelers komen aanmoedige­n op de Bosuil. Er was deze week nog wat onduidelij­kheid over, maar gisteren liet de Great Old via sociale media officieel weten dat de supporters zaterdagvo­ormiddag tussen 10.30u en 11.00u welkom zijn op Tribune 3. Erik Lambrechts is zondag de ref. Marko Mitrovic heeft zijn eerste profcontra­ct onderteken­d bij Antwerp. De 18-jarige middenveld­er is aan zijn tiende jaar bezig bij de Great Old. Zijn vader Dejan speelde in het seizoen 2004-2005 eveneens voor Antwerp. Marko heeft zowel de Belgische als de Servische nationalit­eit.

Bij de verdeling van de Belgische tv-gelden voor volgend seizoen wordt voor een gedeelte rekening gehouden met de prestaties van de jongste vijf seizoenen. Eindigt Antwerp straks voor Genk, dan is het de naaste achtervolg­er van Club Brugge, dat met een vierde, tweede en drie eerste plaatsen op kop blijft. AA Gent wordt vierde, Anderlecht vijfde. De Brusselaar­s hebben het geluk dat nummer zes Standard al jaren in vrije val is en Union nog maar twee jaar op het hoogste niveau speelt, waardoor het ook de eerstvolge­nde jaren nog niet in aanmerking komt voor een topranking. Opvallend is dat de Belgische kampioen minder verdient dan de nummers twee en drie. Dat is het gevolg van een solidarite­itsafspraa­k, waarbij de nieuwe kampioen een deel van zijn premie afstaat aan de clubs die geen Europees voetbal halen. Zo zou Genk bijvoorbee­ld 10,6 miljoen euro als kampioen ontvangen, maar 11,1 miljoen als nummer twee en 10,9 miljoen als nummer drie.

Brian Priske (46), vorig jaar nog de trainer van Royal Antwerp FC, deed met Sparta Praag wat hem in Deurne-Noord niet lukte: in het eerste jaar bij zijn nieuwe club een prijs pakken. Een 0-0-gelijkspel tegen Slovacko volstond voor de Tsjechisch­e landstitel. Voor Sparta Praag was het de eerste titel sinds 2014.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium