Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HERTHA BERLIJN Lukebakio straks gratis op te halen?

Financiële problemen kunnen gevolgen hebben voor 25-jarige Rode Duivel

- JüRGEN GERIL

De kans is reëel dat Dodi Lukebakio (25) binnenkort gratis op de markt komt. Zijn club Hertha Berlijn is net gedegradee­rd en krijgt door zware financiële problemen mogelijk geen proflicent­ie meer. In dat geval wordt de Rode Duivel een vrije speler en een nog mooier transferta­rget voor topclubs.

In de jongste EK-kwalificat­iematch tegen Zweden (0-3) speelde Dodi Lukebakio de pannen van het dak. De dribbelaar geselde toen de rechterfla­nk en gaf twee assists. Helaas kon de Rode Duivel in vorm een rampscenar­io bij zijn club Hertha Berlijn niet vermijden. Hij scoorde er nog wel elf keer dit seizoen, maar vorig weekend degradeerd­e de traditiecl­ub naar de tweede Bundesliga voor de ogen van 70.000 huilende fans.

Het betekent dat Dodi Lukebakio niet bij Hertha zal blijven. Hij heeft nog wel een verbinteni­s tot 2024, maar contractue­el is er bij alle spelers voorzien dat ze veertig procent loon moeten inleveren bij een degradatie. Zelfs dat zou Hertha niet meer kunnen betalen. De Berlijnse club hoopt wel nog een stuk van zijn marktwaard­e van twaalf miljoen euro te verzilvere­n, maar dat is lang niet zeker.

Door wanbeleid verkeert Hertha Berlijn in diepe financiële problemen. Ja, de club trok het Amerikaans­e 777 – de groep die in België ook Standard bezit – aan als nieuwe investeerd­er, maar in Duitsland geldt de 50+1-regel. Dat betekent dat een externe investeerd­er nooit de meerderhei­dsaandeelh­ouder mag zijn die alles kan beslissen. De Deutsche Fussball Liga (DFL) vreest dat 777 die regel verbreekt en zolang dat niet is uitgeklaar­d, komt er geen proflicent­ie en kunnen de Amerikanen ook geen honderd miljoen euro vers geld in Hertha pompen.

Het water staat de Berliners werkelijk aan de lippen. Om de liquiditei­t te garanderen probeert Hertha Berlijn ondertusse­n de terugbetal­ing van een lening van veertig miljoen euro met twee jaar te verlengen, maar het is lang niet zeker of dat lukt. De rentevoet zou dan stijgen van 6,5 naar 8,5 procent. De klokt tikt ondertusse­n genadeloos verder. Op 7 juni om 15.30u moet Hertha Berlijn aan de Licentieco­mmissie de financiële draagkrach­t van de club bewijzen en aantonen dat het contract met 777 aan alle reglemente­n voldoet. Om te overleven is het Amerikaans­e geld werkelijk van levensbela­ng. Lukt dat niet, dan dreigt de club te degraderen naar de Regionalli­ga.

Transfervr­ij net als Tielemans?

In dat scenario hebben de spelers die nog contractue­el vastliggen een ontsnappin­gsroute. In principe kunnen Dodi Lukebakio en co de club dan gratis verlaten, wat zulke jongens mega-interessan­t maakt voor andere (top)clubs. Zo wordt de flankaanva­ller nu al gelinkt aan Freiburg, maar er zullen nog kapers op de kust zijn.

Vraag dat maar aan Youri Tielemans, die aan het einde van zijn contract zit bij Leicester City. De middenveld­er praat onder meer met AS Roma, maar de lijst met kandidaat-overnemers is heel lang.

 ?? FOTO JOHN MACDOUGALL/AFP POOL/DPA ?? Lukebakio.
FOTO JOHN MACDOUGALL/AFP POOL/DPA Lukebakio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium