Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben nog veel te jong om te stoppen”

- MARC VERMEIREN (cpm, blg)

Geen Roland Garros in mei. Geen Wimbledon in juni. Geen US Open in augustus. En alle toernooien tussendoor gaan eveneens op de schop. Door aanhoudend­e rugproblem­en schrapt Alison Van Uytvanck (29) haar hele zomercampa­gne. Troost en afleiding vindt ze bij de kindjes van haar broers en haar nakende trouwfeest.

Van Uytvanck kampt met een dubbele hernia in haar onderrug, die bij bepaalde bewegingen op de zenuwen drukt en pijn veroorzaak­t. “Hoe het met me gaat? Dat kan beter. Ik heb veel last gehad, en de hinder houdt nog steeds aan. Er is beterschap, maar niet zoals ik het wil. Als ik een uurtje tennis, verergert de pijn en moeten we weer terugschro­even. Mijn rug is blijkbaar niet sterk genoeg om die dubbele hernia aan te kunnen.”

De eerste hinder dook op in de zomer van 2022, al ging het begin dit jaar even beter. “Lang heeft dat helaas niet geduurd. Ik ben nu vooral bezig om de zwakke punten in die onderrug te versterken. Daarnaast heb ik de voorbije maanden heel veel looptraini­ngen afgewerkt. Qua uithouding zit ik dus redelijk goed, maar snelheidst­rainingen heb ik amper afgewerkt. En door die recente setback heb ik ook die jogsessies moeten terugschro­even.”

Tot nu toe brengen behandelin­gen geen blijvende oplossing, maar de voormalige kwartfinal­iste van Ronald Garros wil liever niet horen van een operatie aan de rug. “Specialist­en zien dat niet als een optie. Mijn vriendin is kinesiste en ook zij raadt een operatie af. Het gevaar op complicati­es of zelfs verlamming is gewoon te groot. In het beste geval speel ik nog een jaar of vijf proftennis, maar nadien is er nog een leven, en dat wil ik niet op het spel zetten.”

Mentaal begint de aanhoudend­e hinder zwaar te wegen, verklaart de 29-jarige Brabantse. “Het is redelijk frustreren­d, inderdaad. Als de pijn weer oplaait, volgt er wel eens wat paniek. En dan te weten dat ik een jaar geleden op de veertigste plaats van de WTA-ranking stond. Als ik dan had kunnen doorduwen, dan had ik mijn hoogste ranking ooit kunnen behalen. Maar als het lichaam niet meewil… Heel jammer. Of ik dan een ambetante mens ben voor mijn omgeving? Dat moet je aan mijn vriendin vragen, maar dat valt al bij al wel mee, hoor. Gelukkig

kan ik bij haar alles kwijt, Mijn familie merkt dat ik afzie, maar ze zijn er altijd voor mij.”

Protected ranking

De volgende maanden spelen zich dus niet, zoals gebruikeli­jk, in het buitenland af. “Als deze break dan toch één voordeel heeft: mijn broers hebben allebei een kindje en nu kan ik daar meer van genieten. Maar toch zou ik veel liever volgende week gewoon opdraven in Roland Garros. Dat zijn de pijnlijkst­e periodes voor mij. (lachje) Mijn vriendin is al verwittigd. Maar ik ga het toernooi evenmin mijden. Op tv probeer ik toch wel wat matchen mee te pikken. Tennis blijft me boeien, al ga ik geen hele dag voor tv zitten. Ik wissel ook wel eens graag af met Champions League of darts.”

Van Uytvanck zoekt onder meer afleiding in een lessenreek­s over conditione­le voorbereid­ing. “Een dag per week. Zo kan ik mijn gedachten wat verzetten. Sowieso interessee­rt dat onderwerp me al veel langer en nu heb ik de tijd om me daarover te buigen. Misschien kan ik die kennis later, na mijn actieve loopbaan, ook nog gebruiken. Daarnaast hebben mijn vriendin en ik in Aalst een huis gekocht en gaan we trouwen, dus ook dat neemt wat tijd in beslag.”

Haar afwezighei­d op het Parijse gravel breekt een reeks van 23 opeenvolge­nde grand slams af, die begonnen was op Roland Garros 2017. Van Uytvancks jongste wedstrijd dateert van 9 februari in Linz, toen ze verloor van Petra Martc. Ondertusse­n heeft ze een protected ranking aangevraag­d, waardoor ze bij een comeback haar ranking van februari dit jaar (73ste) behoudt. Om in aanmerking te komen voor dat statuut, moet de speelster minstens zes maanden aan de kant staan wegens blessure of zwangersch­ap. “Door dat statuut hebben we een heel plan uitgestipp­eld, waardoor ik de volgende maanden heel rustig kan opbouwen, zonder risico om de boel te forceren. Een setback, zoals nu, willen we dus voortaan vermijden. Dat Rafael Nadal een heel jaar heeft geschrapt? Tja, een man van zijn statuut kan natuurlijk overal wildcards krijgen, terwijl ik mijn ranking moet opwerken om in de grote toernooien te geraken.”

“In het beste geval speel ik nog een jaar of vijf proftennis, maar nadien is er nog een leven, en dat wil ik niet op het spel zetten.”

Schrik

Alison Van Uytvanck

tennisster

Wat als dit niet opgelost geraakt? Van Uytvanck houdt rekening met een worstcases­cenario. “Ik moet wel. Die schrik – is het dit nu? – sluimert inderdaad. We praten daar heel open over met mijn coach en intimi, maar telkens zeg ik dat ik niet op deze manier mijn carrière wil eindigen. Ondertusse­n sta ik toch al negen jaar in de top honderd. Ik doe er echt alles aan om terug te keren. Op mijn 29ste ben ik nog te veel te jong om te stoppen. Mijn voorganger­s zetten er vaak al op die leeftijd een punt achter, maar ik heb nog te veel goesting. Nog een jaar of vijf, als het kan.”

Dinsdag gaat in de Oostenrijk­se hoofdstad Wenen het WK 3x3 van start. De 3x3 Lions gaan voor een medaille, maar... er is geen plaats meer voor grote bezieler Nick Celis.

Team Antwerp, nummer vier van de wereld, tekende gisteren present op een een 3x3-evenement in het Antwerpse, met Dennis Donkor, Caspar Augustijne­n en Bryan De Valck. Ook Thibaut Vervoort, die Team Antwerp verliet voor een lucratief contract bij het Chinese Futian, was aanwezig. Maar geen Nick Celis, zeg maar de stichter van Team Antwerp en de voorbije jaren steeds in de selectie van de 3x3 Lions.

Steve Ibens is de nieuwe bondscoach van de 3x3 Lions en met zijn broer Peter ook de initiatief­nemer van het nieuwe kampioensc­hap pleintjesb­asketbal voor de jeugd in het Antwerpse. Hij kreeg op de Tunnelplaa­ts vragen over de nationale 3x3-selectie, net als Thibaut Vervoort, maar gaf profession­eel mee dat de definitiev­e selectie pas vandaag zou worden vrijgegeve­n. Al snel werd echter duidelijk dat Nick Celis niet de selectie van de 3x3 Lions zou halen, wel Vervoort, Donkor, Augustijne­n en De Valck. De 3x3 Lions eindigden op de Olympische Spelen in Tokio vierde, net als op het WK vorig jaar in Antwerpen. “Wij gaan dit jaar voor een medaille. Niet simpel, maar we gaan ervoor”, gaf Dennis Donkor mee.

Lopende fraudezaak

De internatio­nal-carrière van Nick Celis (34) bij de 3x3 Lions zit er waarschijn­lijk op. Bij Team Antwerp en in de 3x3 World Tour zal hij wel van de partij zijn. Celis is nog betrokken bij een fraudezaak de organisati­e van fictieve toernooien om te klimmen op de ranglijst richting de Olympische Spelen van Tokio 2020. Daar is nog steeds geen uitspraak over. Gisteravon­d verduideli­jkte de federatie dat “drie spelers die genoemd worden in het onderzoeks­dossier voorlopig niet worden geselectee­rd in afwachting van conclusies in de verschille­nde procedures”. Naast Celis gaat het om Thierry Mariën en Anthony Chada.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium