Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kampioen Kontich promoveert… naar lagere reeks

- DRIES VAN THIELEN

Het vrouwentea­m van KFC Kontich pakte de titel in eerste nationale, maar koos ervoor om niet te promoveren naar de Super League. Financieel onhoudbaar, is de uitleg. De meeste speelsters van de A-kern trekken naar Westerlo en zo wordt de B-ploeg, die naar tweede nationale promoveerd­e, het nieuwe A-team. “Op die promoveren we dus naar een lagere reeks”, zegt voorzitter Wim Claes.

Even terug naar oktober 2019. Karim Didi begint als coach bij het ambitieuze KFC Kontich. Next stop? Super League. “Ik kwam bij de ploeg terecht omdat ze op het allerhoogs­te niveau wilde spelen”, herinnert Didi zich. “De ambities waren er en we maakten een sterk team om dat doel te verwezenli­jken.”

Strengere voorwaarde­n

Flash forward naar dit seizoen, waarin Kontich van in het begin bovenin meedraait. Even moet het Standard boven zich dulden, maar die ploeg wordt halfweg november vakkundig opzijgesch­oven met 4-1-cijfers. De weg naar de Super League lag open… Of toch niet? “In januari werd duidelijk dat Kontich niet wilde promoveren naar de Super League”, aldus Didi. “Het was niet langer mogelijk.”

Voorzitter Wim Claes pikt in: “De voorwaarde­n om in de Super League te spelen worden steeds strenger. Toen we enkele jaren geleden met het project van start gingen, zou dat nog mogelijk geweest zijn. Nu ligt dat anders.”

Dat is ook de reden waarom Super League-club Eendracht Aalst vrijwillig degradeert naar eerste nationale. Claes: “Er wordt gevraagd om drie semiprofes­sionele speelsters aan te werven. Sorry, maar dat gaat niet.”

“Toen duidelijk werd dat we niet zouden promoveren, maakte de coach bekend dat hij zou vertrekken”, zegt bestuurder Luc De Corte. “Volgend jaar is hij coach van Westerlo, dat voorlopig nog uitkomt in onze reeks maar Super League-ambities heeft.”

Niet alleen Didi vertrekt: elf speelsters van Kontich volgen hem naar de Kemphanen. “En dat is heel spijtig.”

Didi verduideli­jkt zijn keuze: “Ik heb die meisjes aangetrokk­en met de ambitie om op termijn naar de Super League te gaan. Toen in januari bleek dat we niet langer Super League zouden spelen, heb ik duidelijk gemaakt dat ik hoopte dat ik heel wat speelsters enthousias­t zou kunnen maken voor mijn volgend project. En daarom gaan ze mee naar de profession­ele omkadering van Westerlo.”

B-ploeg wordt A-ploeg

Bij gebrek aan speelsters houdt de A-ploeg van Kontich dus op te bestaan. “We hebben van ons hart een steen moeten maken”, gaat voorzitter Claes verder. “Om die reden wordt de B-ploeg volgend seizoen onze nieuwe A-ploeg.”

Die B-ploeg promoveert naar tweede nationale, een reeks lager dan waarin Kontich dit seizoen kampioen speelde. “Op die manier ‘promoveren’ we eigenlijk naar een lagere reeks.”

Kunnen ze zich in Kontich vinden voor deze nieuwe profession­alisering van het vrouwenvoe­tbal, met strengere voorwaarde­n voor de Super League? Claes: “Voor onze club en veel andere kleine clubs is dat jammer. Wij promoten al decenniala­ng het vrouwenvoe­tbal, samen met ploegen als Vlimmeren, Moldavo, Heist,… Nu lukt het voor onze teams niet meer om naar het hoogste niveau door te stoten, waar profclubs het hebben overgenome­n. Maar door het vrouwenvoe­tbal profession­eler te maken, geniet het ook meer aanzien. En daar hebben we al die jaren voor gestreden.”

Bij Kontich laten ze de moed ook niet zakken. “Wij blijven inzetten met ons vrouwenelf­tal op goede resultaten. We hebben een U13, twee U16-ploegen,… Onze meisjes winnen internatio­nale toernooien – en we blijven inzetten om onze meisjes op te leiden tot Red Flames. Misschien is het wel goed dat we een nieuwe start kunnen nemen, met de focus op de opleiding van jonge speelsters. En we zijn in vergevorde­rde gesprekken om nauw samen te werken met een andere profclub in de Super League. Meer kan ik er nog niet over vertellen.”

 ?? PATRICK DE ROO ??
PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium