Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw zwembad voor vier gemeenten

Partnersch­ap met buurgemeen­ten

- BARt VAN deN LANGeNBeRG­h

De gemeente Lille sluit een bevoorrech­t partnersch­ap af met buurgemeen­ten Kasterlee, Zoersel en Zandhoven voor het schoolzwem­men in het nieuwe zwembad op Balsakker in Lille. “De scholen uit deze vier gemeenten kunnen vanaf de zomer 2024 komen zwemmen in Lille”, zegt Marleen Peeters (N-VA), burgemeest­er van Lille.

De werkzaamhe­den aan de nieuwe sportsite met zwembad op Balsakker in Lille verlopen vlot. De ruwbouw van het nieuw zwemparadi­js is volgens de gemeente Lille al vergevorde­rd en ook de opbouw van de atletiekpi­ste is van start gegaan.

Het lokaal bestuur van Lille ging in zee met Sportoase voor de bouw van de nieuwe sportsite. De gemeente heeft samenwerki­ngsgesprek­ken achter de rug met verschille­nde gemeenten. Die gesprekken hebben geleid tot het aangaan van een bevoorrech­t partnersch­ap tussen Lille en de gemeenten Kasterlee, Zandhoven en Zoersel voor het schoolzwem­men.

“We zijn in de eerste plaats heel blij dat we binnenkort onze eigen scholen en inwoners een plek kunnen geven om te komen zwemmen. Sinds 2012 heeft onze gemeente geen zwembad meer. Onze inwoners wachten dus al heel lang op een nieuw zwembad en staan te popelen om hun eerste baantjes te kunnen trekken”, legt burgemeest­er Marleen Peeters van Lille uit. “Maar wij zijn niet de enigen. Zowel Kasterlee, Zandhoven als Zoersel hebben geen eigen zwembad en zoeken naar een structurel­e oplossing op lange termijn voor het schoolzwem­men. Dat zwemwater schaars is, wordt nog maar eens duidelijk. We vinden het belangrijk om intergemee­ntelijke samenwerki­ngen aan te gaan. Dit levert voordelen op voor alle partijen. Met Kasterlee, Zandhoven en Zoersel hebben we drie externe partners. We gaan nu zo snel mogelijk een intentieve­rklaring opmaken met de drie andere gemeenten om onze samenwerki­ng verder vorm te geven.”

Burgemeest­er van Lille

“We vinden het belangrijk om intergemee­ntelijke samenwerki­ngen aan te gaan. Dit levert voordelen op voor alle partijen. Met Kasterlee, Zandhoven en Zoersel hebben we drie externe partners.”

Gloednieuw­e infrastruc­tuur

Naast het zwembad van 25 meter, een peuterbad en een glijbaan komen in het nieuwe zwembadgeb­ouw ook een sauna, whirlpool en fitness. De huidige cafetaria wordt omgetoverd tot een brasserie met terras. Daarnaast legt Sportoase ook de buiteninfr­astructuur opnieuw aan. Zo wordt de atletiekpi­ste opnieuw aangelegd en breidt de atletiekin­frastructu­ur uit met installati­es voor discuswerp­en, kogelstote­n, verspringe­n, hoogspring­en en speerwerpe­n. De sportsite krijgt ook nog een skatepark, een recreatief BMX-parcours en een nieuwe speeltuin. Voor beachsport­en verschijnt een speciaal aangelegd terrein van 32 meter bij 50 meter.

“Eind september 2022 legden we

Marleen Peeters (N-VA)

de eerste steen aan het zwembad”, voegt Vincent Goossens (N-VA), schepen van Sport in Lille, eraan toe. “Als alles volgens plan loopt, kunnen we in de zomer van 2024 onze eerste baantjes trekken. We tellen er samen met onze inwoners naar af.”

 ?? FOTO RR ?? Het nieuwe zwembad van 25 meter lang heeft ook een glijbaan en een peuterbad. De bouw van de nieuwe sportsite op Balsakker in Lille schiet goed op.
FOTO RR Het nieuwe zwembad van 25 meter lang heeft ook een glijbaan en een peuterbad. De bouw van de nieuwe sportsite op Balsakker in Lille schiet goed op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium