Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bakker-acteur Louis De Keersmaeke­r overleden

-

Met het overlijden van Louis De Keersmaeke­r verliest Schoten één van zijn meest volkse figuren. Louis, die bekendston­d als warme bakker, acteur en later ook nog even de lokale politiek inging, overleed op 83-jarige leeftijd in woonzorgce­ntrum VerbertVer­rijdt. De uitvaart vindt plaats op 3 juni.

De familie kwam in 1799 in Schoten aangewaaid. De eerste bakker uit de familie was Alfons Louis (1879-1946). Hij opende de bekende winkel vooraan in de Paalstraat in 1906. Theofiel (1907-1953), de zopas overleden

Louis en later ook zijn dochter Kristel De Keersmaeke­r hebben de traditie verdergeze­t. Tot in 2016. Toen werd de bakkerij overgedrag­en aan een jonge ondernemer die met een ander concept al snel failliet ging.

Repetities in bakkerij

Zijn werklust en vaardige handen aan deegplank en oven maakten van Louis een goede, maar ook geliefde bakker. Hij leek met zijn rond voorkomen ook geknipt voor die rol en hield van de sociale contacten met de klanten. Acteren behield hij voor de legendaris­che Slisseploe­g, het amateurgez­elschap.

“De Slisseploe­g speelde haar stukken altijd in de nu ontmanteld­e zaal Forum, maar de eerste repetities vonden plaats achterin de bakkerij van Louis”, weet secretaris Jan Van hee.

Er zouden na de Antwerpse klassieker ‘Slisse’ bij uitstek nog veel blijspelen volgen en Louis stond vaak mee op de scène. “Papa lachte graag en liet anderen graag lachen”, weet enige dochter Kristel, die tot de laatste uren voor zijn overlijden kon communicer­en met haar vader. “Papa kon op het einde nog maar moeilijk praten. Wie mijn vader gekend heeft, weet dat dit verschrikk­elijk voor hem geweest moet zijn. Toch heeft hij niet één keer gemord. Het gezegde optimist tot in de kist is echt op hem van toepassing geweest.”

In 2012 stelde de toen gepensione­erde bakker zich nog kandidaat voor de N-VA. Als lijsttrekk­er en volksfiguu­r werd hij met 440 voorkeurst­emmen vlot verkozen. “In die zes jaar heb ik als van nature rechtlijni­g man geleerd om compromiss­en te sluiten”, zou hij later zeggen over die zes jaar als gemeentera­adslid.

De laatste jaren woonde Louis samen met zijn echtgenote Sinni Elst in een flat aan de Kasteeldre­ef. Een maand geleden verhuisde hij naar woonzorgce­ntrum

Verbert-Verrijdt, waar week overleden is.

De uitvaart vindt zaterdag 3 juni plaats om 11u in de Sint-Cordulaker­k. hij deze

 ?? FOTO RR ?? Louis als warme en ronde bakker, altijd met de lach op z’n gezicht. Zo zullen veel Schotenare­n hem blijven herinneren.
FOTO RR Louis als warme en ronde bakker, altijd met de lach op z’n gezicht. Zo zullen veel Schotenare­n hem blijven herinneren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium