Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dorpskernh­ernieuwing komt in het gedrang” Feestweeke­nd in najaar telt drie markten

DBM en CD&V gaan tegen aankoop kasteel stemmen

- KRISTIN MATTHYSSEN

DBM en CD&V, coalitiepa­rtners van N-VA in Malle, gaan donderdaga­vond tegen de aankoop van het kasteel van Westmalle stemmen. N-VA is voorstande­r, ook nadat uit een burgerbevr­aging is gebleken dat het merendeel van de bevolking de aankoop steunt. Het zal dus van de oppositie afhangen, en daar lijkt de balans over te hellen naar de aankoop.

“Hoe hard ons hart ook bloedt, tegen de aankoop stemmen om investerin­gen in onder meer sport-, jeugd- en culturele infrastruc­tuur veilig te stellen, lijkt ons de juiste keuze”, laten de partijen DBM en CD&V unisono horen.

Dries Van Dyck (DBM) en Elisabeth Joris (DBM), respectiev­elijk schepen van onder meer Cultuur, Middenstan­d en Sport-Jeugd en Onderwijs, vrezen dat de dorpskernh­ernieuwing van Westmalle anders in het gedrang komt. Ze vinden een aankoop ondoordach­t.

“Aan het begin van deze legislatuu­r hebben we met onze hele coalitie een beleid uitgewerkt waarin de dorpskernh­ernieuwing van Westmalle een van onze belangrijk­ste projecten en investerin­gen voor deze en volgende legislatur­en zou zijn. Zo krijgen heel wat sociocultu­rele vereniging­en, bibliothee­k en kinderopva­ng in de toekomst een nieuw onderdak. Daarnaast breiden we het administra­tief centrum uit, zodat de Mallenaar voor alle dienstverl­ening op één centrale plaats terecht kan. Zo komt er extra ruimte voor middenstan­d en extra woongelege­nheid voor onze eigen Mallenaren. Ten slotte zijn we ook op zoek naar een alternatie­ve locatie voor een grotere sporthal en de brandweerk­azerne.”

Burgemeest­er Sanne Van Looy (N-VA) liet al verstaan dat er binnen de coalitiepa­rtners verschille­nde visies leven. Dat kan perfect, want de kans tot aankoop van het kasteeldom­ein kwam onverwacht op hun pad. Het staat niet in het bestuursak­koord.

Duidelijk signaal

Uit de bewonersbe­vraging blijkt wel dat van de 1.343 deelnemers 1.038 inwoners (77%) voor stemde en 305 inwoners (23%) tegen de aankoop.

“De inwoners die aan de bevraging deelnamen, hebben een duidelijk signaal uitgezonde­n”, stelt schepen van Financiën Yannis Leirs (CD&V). “Maar ondertusse­n zijn ons verdere details bekend geraakt over de financiële impact van de verschille­nde projecten binnen de dorpskernv­ernieuwing Westmalle. Deze waren ons niet bekend op het moment van de volksbevra­ging. Definitiev­e keuzes maakte het bestuur nog niet, maar volgens eerste berekening­en zouden die investerin­gen daar kunnen oplopen tot 60 à 70 miljoen euro.”

DBM en CD&V zijn na grondig financieel onderzoek van mening dat een onvoorzien­e aankoop en renovatie van het kasteeldom­ein in Westmalle, zowel de dorpskernh­ernieuwing als de huidige dienstverl­ening en reguliere investerin­gen zoals de vernieuwin­g van de wegen in het industriet­errein in het gedrang brengen.

Oppositie is scherprech­ter

Met N-VA, die de kans wel wil grijpen, zal het dus van de oppositie afhangen. De partij OostWest heeft bij monde van Kris Mintjens al van in het begin gezegd dat de gemeente dit op lange termijn moet zien, dat de kosten over meerdere jaren afgeschrev­en kunnen worden zodat de impact beperkt blijft. Wim Vervloet (Vlaams Belang) vindt dat de gemeente Malle in Westmalle al jarenlang te weinig ambitie heeft getoond. “De gemeente heeft pas nog 15.000 euro uitgegeven aan een parkeerstu­die over het Bergplein.

Er zijn dus genoeg andere kostenpost­en waarop bespaard kan worden. Ik ga dus voor de aankoop stemmen.”

“Mijn hart zegt ja, mijn verstand nee”, zegt Tom Lauryssen (onafhankel­ijke). “Ik respecteer ieders keuze, maar ik ga zelf tegen stemmen.” Mieke Laenen (Progressie­f Malle) heeft vertrouwen in de samenwerki­ng en expertise van Kempens Landschap. “Het dak van het gemeentehu­is lekt nog niet, ik denk dat er van alle projecten in de dorpskernh­ernieuwing toch enkele kunnen worden doorgescho­ven - wat al zo dikwijls is gebeurd.”

Volgens onze berekening­en zou het dus toch uitdraaien op een aankoop van het kasteel, al is het niet zeker of binnen alle fracties eensgezind zal gestemd worden. Bovendien kunnen er ook nog raadsleden afwezig zijn op de raadszitti­ng.

Kontich doopt zijn braderiewe­ekend in september om tot ’Kontich Zomert Na!’. Naast een feestmarkt en de jaarmarkt komt er dit jaar ook een rommelmark­t. Voor die markten doet het lokaal bestuur een oproep naar standhoude­rs.

 ?? FOTO STANNY CORREWYN ?? Het kasteel in Westmalle.
FOTO STANNY CORREWYN Het kasteel in Westmalle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium