Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VIAS stelt dat LGBTQ-verkeersli­chten onwettig zijn

-

Het voornemen van Hemiksem om een van zijn kruispunte­n uit te rusten met LGBTQverke­erslichten blijft de gemoederen beroeren en voor controvers­e zorgen. VIAS, het Belgische Instituut voor de Verkeersve­iligheid, reageert en zegt dat de lichten onwettig zijn. Hemiksems schepen Kris Verbeeck (CD&V) van zijn kant zegt eerst nog andere adviezen te willen afwachten.

Vorige week lanceerde de schepen naar aanleiding van de internatio­nale dag tegen holebi- en transfobie het voorstel, een idee dat hij oppikte op Trafalgar

Square in Londen. Het groene mannetje om over te steken, zou daarbij worden vervangen door de symbolen voor hetero-, homoen lesbische relaties en het transgende­rsymbool.

Volgens VIAS zijn de lichten in strijd met het verkeersre­glement en het reglement voor de wegbeheerd­er. De lichten kunnen voor verwarring of afleiding zorgen. Bovendien kunnen er gerechteli­jke gevolgen zijn als er een ongeval gebeurt.

“In het college is maandag het voornemen alleszins nogmaals bevestigd, maar we wachten af. Buiten VIAS hebben we ook adviezen opgevraagd bij de Vlaamse

Stichting Verkeersku­nde en politie, waarvan we het antwoord nog moeten krijgen. We hebben ook advies opgevraagd uit het buitenland, onder meer uit Londen. Daar stellen ze dat uit een evaluatie is gebleken dat het veiligheid­srisico verwaarloo­sbaar is”, zegt Verbeeck.

“Mocht het uiteindeli­jk toch niet lukken, broeden we al op alternatie­ven. Want uit de vele reacties die het initiatief teweegbren­gt, blijkt andermaal toch dat er nog veel werk aan de winkel is. Ik ben uit de kast, maar als ik sommige reacties van ouders lees, zou ik als kind in de kast blijven of zelfs achter de kast kruipen. Dat vind ik schrijnend.”

“Aan de andere kant, krijg ik toch ook heel wat positieve reacties over het feit dat er iets wordt ondernomen. Mensen spreken mij er spontaan over aan, zoals ook over de affiches bij de middenstan­d bijvoorbee­ld. Het thema meer bespreekba­ar maken en onder de aandacht brengen is uiteindeli­jk de bedoeling. In die zin is het dus al geslaagd.”

Eerder reageerde ook al Lucas Huybrechts, lid van de holebigeme­enschap en bestuursli­d van N-VA Hemiksem, met de boodschap de lichten geen goed idee te vinden.

Het feestweeke­nd vindt dit jaar plaats van 22 tot en met 25 september en steekt in een nieuw jasje. De feestmarkt op 23 en 24 september, de braderie van vroeger, is voorbehoud­en voor erkende vereniging­en en lokale handelaars van Kontich, zowel die van in als buiten het centrum. Een belangrijk­e voorwaarde is dat je verplicht bent beide dagen op de markt te staan. Je kan je bijvoorbee­ld wel inschrijve­n met een andere vereniging en elk een dag een stand uitbaten.

Nieuw dit jaar is een rommelmark­t op zondag 24 september van 8u tot 15u op het Sint-Martinuspl­ein. Bij veel inschrijvi­ngen kan de markt mogelijk uitbreiden naar de Drabstraat of Rubensstra­at. De rommelmark­t is bedoeld voor particulie­ren, iedereen kan zich inschrijve­n.

Op maandag 25 september vindt de jaarmarkt plaats. Die standplaat­sen zijn voorbehoud­en voor ambulante handelaars, marktkrame­rs en ondernemer­s van binnen en buiten Kontich.(bar) i www.kontich.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium