Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jullie genieten van bier, wij feesten met bier”

We schuiven aan in twee biercafés: zijn de Nederlande­rs ons stilaan aan het inhalen als liefhebber­s van de betere bieren?

- ELLEN GORIS

België en Nederland, twee buurlanden met een rijke biercultuu­r, hebben elk hun eigen unieke benadering van het ambachteli­jke brouwen en het genieten van speciaalbi­eren. Wij trokken naar twee cafés dicht bij de grens en ontdekten de voorkeuren. “Het is toch opvallend dat jullie Vlamingen écht proeven en genieten.” Een andere eigenschap is dat bij Nederlande­rs meteen de knabbeltje­s en snacks op tafel moeten, alsof het er echt wel bij hoort. De Vlaming doet dat alleen als hij honger heeft.

de grensplaat­sen Hoogstrate­n (België) en Achtmaal (Nederland) bevinden zich twee cafés die de harten van bierliefhe­bbers sneller doen kloppen. Café de Rijkswacht in België en ’t Pannehûske in Nederland staan bekend om hun uitgebreid­e selectie.

Aan de Nederlands­e kant van de grens bij ’t Pannehûske kunnen klanten kiezen tussen meer dan tachtig soorten. Sjanne Siemons, Wilma Vermeeren en Cor Halberstad­t, trouwe gasten bij de herberg, vertoeven hier wekelijks. Hun mening is meteen duidelijk. “Wij vinden het Belgische bier lekkerder dan het Nederlands­e.”

Volgens Cor is er een groot verschil tussen de twee bierlanden.

“Belgen zijn bourgondis­cher ingesteld, de drank is meer in hun levensstij­l geïntegree­rd. In Nederland drinken ze het vaak bij een feestje, een Belg drinkt echt voor de smaak.”

Brechje Huijbrecht­s, leidinggev­ende bij ’t Pannehûske, is de aangewezen persoon om de verschille­n tussen haar klanten te analyseren. “Wij krijgen ontzettend veel Belgen over de vloer, tot bijna de helft.”

“Wij horen met Achtmaal bij de gemeente Zundert, de Zundertse trappist is populair, vooral bij de Nederlande­rs. Onze zuiderbure­n zullen dat biertje niet snel kiezen, die zijn eerder gewend aan hun eigen bier en daarom gaan ze hier vaak voor een vertrouwde keuze zoals Westmalle.”

Dat België een echt bierland is, beaamt Brechje. “Belgen zijn toch meer fijnproeve­rs, maar ik denk dat Nederland nu meer die kant opgaat. Speciaalbi­eren worden ook daar steeds populairde­r.”

Ander soort terrasgang­er

Aan de Belgische kant van de grens bevindt zich Café De Rijkswacht, een speciaalbi­ercafé met meer dan 150 verschille­nde bieren op fles en tien van de tap, waarvan 90 tot 95% Belgisch bier. Volgens eigenaar Pieter Servaes komen er veel Belgen, maar zeker ook Nederlande­rs over de vloer om deze te proeven.

Een onderschei­d in bier drinken merkt hij wel, maar een groter contrast is er volgens hem in de soort terrasgang­ers. “Er is een groot verschil tussen mensen die speciaal komen om de verschille­nde bieren te ontdekken en er zijn er anderen die gewoon ‘iets komen drinken’. Maar naast dat, grijpen de Nederlande­rs nog vaak terug naar Leffe of Hoegaarden, omdat ze dat kennen.”

Toch is er volgens Pieter één groot verschil. “Naast het feit dat de Nederlande­rs regelmatig opmerken dat het bier in België goedkoper is dan in Nederland, terrassen ze ook anders. Als zij iets gaan drinken, is dat all-inclusive met alle soorten snacks erbij. Belgen doen dat vanaf het moIn

ment dat er honger is, Nederlande­rs vragen dat standaard bij het bier.”

Trots

Eén van de Belgische klanten in De Rijkswacht Wouter Vandeputte, is zelf ook een bierliefhe­bber. “Het liefst drink ik de zwaardere bieren. Ik heb zelfs een app, Untappd, waarmee je kan bijhouden welke bieren je al op je lijstje hebt staan. De teller staat nu op 66 maar ik vergeet ze er natuurlijk wel eens in te zetten.”

Als Wouter een bezoek brengt aan de Nederlands­e terrassen, gaat hij niet snel voor een biertje van de Noorderbur­en. “Het Nederlands­e bier La Trappe drink ik wel graag. Maar ik grijp vaak terug naar Belgische bieren, dat zijn de beste he. Nederland heeft goed bier hoor, gewoon niet zo’n uitgebreid assortimen­t als dat van ons. Ik ben wel trots op onze Belgische biercultuu­r.”

Of je nu de grens oversteekt naar België of Nederland, één ding is zeker: de biercultuu­r in beide landen biedt een schat aan smaken en ervaring voor liefhebber­s van speciaalbi­er. Al heeft België nog een voorsprong voor de volgende decennia. Proost!

Vliegclub Hoevenen verwacht zondag 28 mei tientallen vliegtuige­n, gyrocopter­s en ander vliegend materieel zoals ulm’s. Dan houdt de aeroclub een pancake fly-in. Elke piloot en copiloot die landt, krijgt een gratis koffie en een pannenkoek. Het grote publiek krijgt rondleidin­gen langs de toestellen en kan mee de lucht in.

“Het is voor het eerst na corona dat we opnieuw uitpakken met deze formule. Het ziet er naar uit dat we voor deze vierde editie de weergoden aan onze kant hebben. Want regen en nevel kunnen we missen: alle piloten die van plan zijn naar Hoevenen te komen, vliegen op zicht. Aan boord zijn geen instrument­en die hen bij slecht zicht veilig naar de grond begeleiden. Wanneer de wolken te laag hangen en de zichtbaarh­eid minder is dan drieduizen­d meter vliegen we trouwens niet”, zegt organisato­r Eddy De Wolf.

De club verwacht enkele tientallen vliegtuige­n. Eddy De Wolf: “Collega’s met ervaring in de verkeersto­ren van onder meer Zaventem geven vanop de grond per radio instructie­s om te landen en op te stijgen. Eenmaal geland, worden de vliegtuige­n netjes geparkeerd aan de zijkant van het vliegveld. Gidsen van de aeroclub loodsen je dan langs de meest uiteenlope­nde types.”

Eigen vliegtuig

Eddy De Wolf is al heel zijn leven gepassione­erd door vliegen. Maar omwille van onder meer beroepsver­plichtinge­n begon hij pas op zijn 58ste aan zijn opleiding. Ondertusse­n vliegt hij in zijn zelfgebouw­d vliegtuig. “Dat is niet echt mijn verdienste. Een goede vriend assisteerd­e bij het maken van deze replica van een Stampe & Vertongen SV.4. Stampe en Vertongen waren erg succesvoll­e Belgische vliegtuigb­ouwers in het begin van de vorige eeuw.”

In zijn SV.4. heeft Wolfs dus plaats voor een piloot en een passagier. Opvallend: de piloot zit achteraan. “Wat het zicht betreft: op de grond valt dat niet altijd mee als je zo achter je passagier zit. Wanneer je een SV.4 op de grond ziet taxiën lijkt het of de piloot dronken is. Hij rijdt zigzaggend over het vliegveld. In de lucht komt het vliegtuig automatisc­h plat te liggen en heb je als piloot meer dan voldoende zicht.”

De aeroclub biedt zondag ook vluchtjes aan. “Het is voor veel mensen een kans om de regio vanuit de lucht te bekijken. Een vluchtje in een tweezit kan je al maken vanaf 50 euro.”

Pancake fly-in. 10u tot 18u. Dijkstraat, vlak naast de Havenweg A12. www.ebhn.be

i

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Nederlande­rs Sjanne Siemons, Cor Halberstad­t en Wilma Vermeeren aan het wachten op hun biertjes.
FOTO ROBIN FASSEUR Nederlande­rs Sjanne Siemons, Cor Halberstad­t en Wilma Vermeeren aan het wachten op hun biertjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium