Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderdjar­ig ‘gebouw met arend’ krijgt restaurati­e op Meir

-

Het indrukwekk­ende gebouw op de hoek van de Meir en de Huidevette­rsstraat staat in de steigers voor een restaurati­e. Exact honderd jaar geleden werd het opgetrokke­n voor de Britse verzekerin­gsmaatscha­ppij Eagle Star. Met zijn bronzen arend op de koepel is het een blikvanger van de winkelstra­at.

Een eeuw geleden was de Meir nog geen aaneenscha­keling van winkels, laat staan van ketens. Op de prestigieu­ze straat hadden vooral bank- en verzekerin­gsmaatscha­ppijen hun hoofdkwart­ier. Dat was ook de reden waarom Eagle Star in 1923 op de Meir neerstreek.

Eagle Star was een van de belangrijk­e Britse verzekerin­gsmaatscha­ppijen, ontstaan uit de fusie van British Dominions, die in scheepvaar­t deed, en Eagle Star, die brand- en levensverz­ekeringen aanbood. Voor hun Antwerpse vestiging deden ze een beroep op architect Alfred Portielje, die in 1910 al het belendende General Buildings had ontworpen. Portielje werkte voor de hoge burgerij en handel en was gespeciali­seerd in een negentiend­e-eeuwse beaux-artsstijl.

Voor Eagle Star kwam dat vooral tot uiting in een indrukwekk­end koepel op de hoektoren. Die werd bekroond met een bronzen adelaar met gespreide vleugels, op maat gemaakt door beeldhouwe­r Arthur Pierre, een specialist van bronzen beelden voor grafmonume­nten. Eagle Star nam slechts de helft van het gebouw in gebruik. Beneden waren er winkels en huurappart­ementen.

Beschermd

Nadat Eagle Star in 1984 overgenome­n werd, verliet de verzekerin­gsmaatscha­ppij het gebouw, dat toen ook beschermd werd. Sindsdien wisselden diverse firma’s en winkelkete­ns elkaar af als huurder. Momenteel is er een Proximus-shop op de benedenver­dieping. Met uitzonderi­ng van de adelaar staat momenteel het hele gebouw in de steigers voor een grondige restaurati­e en renovatie.

 ?? FOTO FH ?? Een oude foto van het hoekpand, s.
FOTO FH Een oude foto van het hoekpand, s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium