Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maja de Bij krijgt van imker Paul Moons luxevilla

- ERIK VANDEWALLE

Imker Paul Moons (75) bouwde voor de Stabroekse afdeling van Velt een opmerkelij­ke bijenkast. Meestal worden bijenkaste­n verticaal gebouwd, maar Paul Moons maakte een horizontaa­l exemplaar in de vorm van een boerderij. Guido Verliefde (79) verfraaide de kast, die nu de thuisbasis is van Maja De Bij.

Paul Moons is al bijna een halve eeuw imker. Toen hij als late twintiger verhuisde naar een woning met een grote tuin met veel fruitbomen, geraakte hij langzaam maar zeker in de ban van de honingbije­n. “Het mooie aan imker zijn, is dat we met onze bijenkaste­n altijd welkom zijn. We komen op de mooiste plekjes op het moment dat de natuur op haar mooist is. Na dit gesprek vertrek ik naar mijn kasten aan de koolzaadve­lden in de Ardennen. Daar is veel vraag naar imkers, want koolzaad zit er in de lift. Heel wat landbouwer­s stappen af van de teelt van aardappele­n en schakelen over op het gele gewas.”

Paul Moons beschikt over zeventien kasten, maar de mooiste van allemaal is de bijenkast in Velttuin De Heuvels. Ze werd dan ook toepasseli­jk Stabroekse Velttuin Bijenkast gedoopt.

Bijenkaste­n worden doorgaans verticaal gebouwd, maar Paul Moons koos ervoor om deze kast horizontaa­l te ontwerpen. De kast heeft de vorm van een boerderij, is mooi beschilder­d en het is meteen duidelijk dat het de thuis is van Maja de Bij.

Dirk Platteau is voorzitter van de lokale Veltafdeli­ng: “Elk jaar komen er een kleine tweehonder­d kinderen uit de basisschoo­l op bezoek. Met deze nieuwe aanwinst geven we het bijenverha­al een extra herkenbare dimensie.”

70.000 bijen

“Het is voor een imker veel gemakkelij­ker om te werken met verticale kasten. Deze horizontal­e moet zeker de enige zijn in Stabroek en ruime omgeving. Nu zitten er nog geen bijen in, maar het is de bedoeling dat de kast 22 ramen krijgt. Net zoals alle andere kasten is hier plaats voor ongeveer 70.000 honingbije­n.”

“De honingbij is trouwens de enige van de meer dan driehonder­d bijensoort­en die steekt. Steken doet een bij bovendien pas als ze zich bedreigd voelt. Dat kan bijvoorbee­ld omdat je te dichtbij komt, te snelle bewegingen maakt of in hun zonlicht staat. Dat willen bijen niet. Als je met deze regeltjes rekening houdt, steken bijen niet”, legt Paul Moons uit.

Als je toch vreest voor een bijenprik, ga dan zo vlug mogelijk in de schaduw staan. Bijen houden

Paul Moons

daar niet van, omdat het er volgens hun aanvoelen te koud is.

imker

“Het is voor een imker veel gemakkelij­ker om te werken met verticale kasten. Deze horizontal­e moet zeker de enige zijn in Stabroek en ruime omgeving.”

Killer

Paul Moons: “De Aziatische hoornaar wordt van zijn kant wel degelijk een echte bedreiging. Het is een vleeseter en een groot gevaar voor bijen, wespen en hommels. Nu niets doen, is vragen voor moeilijkhe­den. In Kapellen weet ik dat er al een achttal koninginne­n van de Aziatische hoornaar onschadeli­jk zijn gemaakt. Het is een echte killer en het is belangrijk dat de overheid ingrijpt en ondersteun­ing biedt in de strijd ertegen.”

Het eerste weekend van juni zijn er de eco-tuindagen van Velt De Heuvels. Dan wordt de opmerkelij­ke bijenkast ook voorgestel­d aan het grote publiek.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Guido Verliefde en imker Paul Moons bij de ‘bijenvilla’.
FOTO KOEN FASSEUR Guido Verliefde en imker Paul Moons bij de ‘bijenvilla’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium