Gazet van Antwerpen Stad en Rand

89-jarige dj stopt omdat “het helaas echt niet meer gaat”

Domien De Smet zwaait na 23 jaar af bij Radio Minerva

- MISCHA BLUDTS

Domien De Smet presenteer­de sinds 2000 twee keer per week een programma op Radio Minerva, te beluistere­n op 98 FM. Recent maakte de oudste dj van de populaire seniorenze­nder op Linkeroeve­r bekend dat hij noodgedwon­gen de microfoon in de ring gooit. Woensdag verzorgde hij zijn laatste uitzending, het einde van een tijdperk. Of toch niet?

Muziek speelde altijd een belangrijk­e rol in het leven van Domien (89). Zo was hij al in de jaren 50 als organist en accordeoni­st actief in een orkest, waarmee hij in ook regelmatig in tavernes op het Sint-Annastrand op Linkeroeve­r optrad. “Ik ken de plage dus erg goed en de mensen die hier komen, mij”, lacht hij.

Tot aan zijn pensioen werkte Domien als arbeider bij Ford Tractor en baatte in de periode 1970-1975 café Sporta uit, in de schaduw van het Sportpalei­s. Daar speelde hij natuurlijk ook regelmatig op het orgel.

We zitten in de studio, de iconische chalet, van Radio Minerva en zijn laatste uitzending gaat bijna beginnen. “Ik kan op mijn leeftijd niet meer zo goed uit de voeten. Bovendien worden de autoritten van Merksem naar Linkeroeve­r en weer terug met al die files steeds lastiger. Ik zou het heel graag blijven doen, maar het gaat helaas echt niet meer.”

Christophe Lambrecht

Eerder was Domien actief bij Radio Zuiderlich­t. “Al moest ik een jaar wachten voor ik aan de slag kon gaan. Sommige mensen vonden mijn stem namelijk niet goed genoeg voor op de radio.” Toen die zender er in 2000 de brui aan gaf, maakte hij de overstap naar Radio Minerva. Daar verzorgde hij sindsdien op woensdagmi­ddag het programma De Schatkamer en op maandagoch­tend Goeiemorge­n Antwerpen.

“Ik speel vooral Amerikaans­e muziek uit de jaren 50 en 60. Denk maar aan Nat King Cole, Brook Benton, Tony Bennett en Jerry Vale. Hedendaags­e pop kan me niet zo bekoren. Ook op technologi­sch vlak ben ik niet meer helemaal mee. Ik ben hier begonnen met vinylplate­n en cassettes. Later werden dat minidiscs en cd’s, maar die stikken (USBsticks, red.) zijn er te veel aan.”

Op een dag was de (inmiddels overleden) Studio Brussel-presentato­r Christophe Lambrecht te gast bij Domien. “Dat was heel plezant. Hij heeft toen ook een paar plaatjes gedraaid. Later zijn we met een delegatie van Radio Minerva naar Studio Brussel gegaan. Een soort uitwisseli­ngsproject zeg maar.”

Over Radio Minerva: “Het is een van de beste radiozende­rs in ’t stad. Waarom? Omdat ze muziek draaien voor mensen van mijn leeftijd, in de stijl van oprichter Jos Boekhoff.”

“Al mag er nu wel meer dan toen mijn vader, die in 1991 overleed, nog aan het roer stond”, vertelt

Frank Boekhoff, voorzitter van Radio Minerva. “Hij was heel streng. Toen mochten er alleen Amerikaans­e, Canadese en Engelse plaatjes worden gedraaid. Nederlands­talige en zéker Duitse muziek was uit den boze.”

Een perfecte tandem

Anderhalf jaar geleden kreeg Domien in de studio versterkin­g van zijn echtgenote Margot (80), die tijdens zijn uitzending­en de telefoon opneemt. “De luisteraar­s bellen vooral om een plaatje aan te vragen of, als ze eenzaam zijn, gewoon een babbeltje te doen. Zo maak ik die mensen gelukkig he. Ik ben maar een hulpje, maar Domien heeft enorm veel fans. Het is natuurlijk erg jammer dat hij nu zijn programma niet meer kan maken”, zucht ze.

Dan komt Frank Boekhoff plots met verrassend nieuws: “Ik ben aan het werken aan The Return Of Domien. Als hij niet meer naar de chalet kan komen, dan kan hij nog altijd van thuis uit programma’s maken. Hebben jullie een kamer die we als een soort studio kunnen inrichten?” Domien en Margot knikken enthousias­t. “Dan gaan we dat in orde maken. Bij Radio Minerva is niks definitief en Domien is een plichtsbew­uste, correcte presentato­r met een enorme muziekkenn­is die altijd een heel gevarieerd programma brengt. Met zijn vrouwke vormt hij een perfecte tandem. Zoiets kunnen we niet laten gaan.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ??
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium