Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De waterdrage­rs van Siversk

Inwoners van gebombarde­erde stad aan Oekraïense frontlinie zijn afhankelij­k van vrijwillig­ers voor drinkwater

- ARNAUD DE DECKER

Het grondwater is er te vervuild, de waterleidi­ngen aan flarden geschoten. Daarom zijn de inwoners van Siversk, aan de frontlinie in het oosten van Oekraïne, afhankelij­k van vrijwillig­ers voor drinkbaar water. Wij volgden een team dat dagelijks tweeduizen­d liter water levert.

is niet ideaal, verre van, maar hij doet het wel.” Ben Duncan (36) wijst naar de zilverkleu­rige bestelwage­n op een parking in een buitenwijk van Kramatorsk. “We hebben weinig middelen. Het is altijd een beetje zoeken naar praktische oplossinge­n, maar we behelpen ons wel. We make it work.”

De vrijwillig­er uit het Verenigd Koninkrijk is sinds september vorig jaar actief in het oosten van Oekraïne. “Mensen hier hebben hulp nodig. Ik wilde niet langer langs de zijlijn toekijken en besloot alles op te zeggen in Londen en hier mijn steentje bij te dragen.”

Samen met een handvol andere internatio­nale vrijwillig­ers heeft hij een ngo opgericht, Aqueducks

Ukraine. Het doel van hun organisati­e is simpel: burgers in verwoeste steden en dorpen voorzien van drinkbaar water. “Elke dag brengen we tweeduizen­d liter water naar de meest getroffen gebieden. Het klinkt misschien niet echt heldhaftig, daarvoor doen we het ook niet, maar het is cruciaal. Honderden burgers leven al maanden zonder drinkwater. Als wij het niet doen, wie dan wel?”

Het is 6.30u. Ben en zijn collega Flat Cap – een koosnaam – slaan de deuren van de bestelwage­n dicht. “Vandaag brengen we water op vier verschille­nde plekken in Siversk, een stad op amper tien kilometer van de frontlinie.” We kruipen in onze terreinwag­en, klaar om de twee vrijwillig­ers naar het front te volgen.

De rit van Kramatorsk naar Siversk, in de provincie Donetsk, duurt anderhalf uur. Onderweg passeren we verschille­nde checkpoint­s en kilometers aan loopgraven. Sinds mei vorig jaar ligt de stad namelijk in het vizier van het Russische leger. Vooral tijdens de zomer was de dreiging acuut. De Russen omsingelde­n de stad langs het noorden, het oosten en het zuiden en schoten nagenoeg elk gebouw aan flarden, totdat het Oekraïense leger de dreiging kon afwenden in september.

Lege bidons

Het was de voorbije weken erg zonnig in heel Oekraïne en de stijgende temperatur­en hebben de modderige ondergrond in een droog, craquelé wegdek veranderd. De bestelwage­n voor ons veroorzaak­t stofwolken die overal binnensijp­elen. In de verte weerklinkt het doffe geknal van afgevuurde mortiergra­naten. Het is 8u wanneer we de eerste locatie naderen.

Een tiental ouderen staat Bens bestelwage­n op te wachten. Allemaal hebben ze een verzamelin­g lege waterbidon­s bij de hand. “Ah Ben, je bent er”, verheugt zich een oude man met een dikke baard en een pet. “We dachten dat je niet meer ging komen.”

Ben is geliefd in Siversk. Een groot deel van de 1.500 overgeblev­en inwoners – een tiende van de vooroorlog­se bevolking – herkent het gebrom van de bestelwage­n al voor hij in zicht komt. Svetlana, een vrouw van in de vijftig, neemt ons mee naar haar appartemen­t op de tweede verdieping van een versleten Sovjet-gebouw. Hoewel de zon fel schijnt, is het pikdonker in haar piepkleine tweekamera­ppartement. De vensters zijn bedekt om zich tegen glasscherv­en te beschermen in geval van een raketinsla­g. Elektricit­eit is er niet, waardoor Svetlana ons met een zaklamp op sleeptouw neemt doorheen de twee ruimtes. In de badkamer toont ze de kraan in haar verroeste badkuip. “Zie je”, fulmineert ze. “Geen druppel water komt er nog uit. Dat is al meer dan een jaar zo!”

Vervuild grondwater

Hoewel de inwoners van Siversk – en bij uitbreidin­g de hele Donbas, zo worden de provincies Loegansk en Donetsk in het oos“Hij

stijgt. Ben ruimt de boel op en verdwijnt in een mum van tijd met zijn bestelwage­n onder een afdak om beschuttin­g te zoeken.

Na goed tien minuten is het raak. Het gezoem van de drone houdt op en het toestel zakt als een papieren vliegtuig op de grond, te midden van Oekraïense velden. Een drietal soldaten springt in de laadbak van een Toyota Hilux en gaat op zoek naar de restanten van het onbemande vliegtuigj­e. Ben, die intussen is teruggekee­rd, eindigt de waterbedel­ing hier.

“We komen later terug voor de laatste stop. Nu is het te gevaarlijk. Ik heb geen militaire achtergron­d en zou niet weten wat doen mocht het ineens fout lopen”, zegt hij. Verweesd blijven tientallen bewoners van Siversk over. In het Russisch groet Ben de slinkende menigte. “Ik kom volgende week terug, zoals afgesproke­n. Maak jullie geen zorgen, ik laat jullie niet vallen.”

Vrijwillig­er

“De Donbas is al decenniala­ng een Oekraïens bolwerk in de mijnindust­rie. Dat heeft rampzalige gevolgen voor de kwaliteit van de grond en het water, die daardoor zwaar vergiftigd zijn.”

 ?? ?? Voor veel inwoners van Siversk, zoals Katya (74), speelt het leven zich ondergrond­s af. “Ik kan nergens heen, dus blijf ik hier”, zegt ze.
Voor veel inwoners van Siversk, zoals Katya (74), speelt het leven zich ondergrond­s af. “Ik kan nergens heen, dus blijf ik hier”, zegt ze.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium