Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Regering zet banken nog wat meer onder druk

- (sts, fem)

De verhoging van de spaarrente lijkt er almaar meer aan te komen, nu de regering het dossier in handen heeft genomen. En met een advies aan de Nationale Bank zet ook minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) de bocht in.

“De banken worden slapend rijk”, hekelde Vooruit-Kamerlid Melissa Depraetere tijdens de plenaire vergaderin­g. “Toen de banken het moeilijk hadden in 2008, kwamen ze bij de overheid aankloppen. De belastingb­etaler heeft hen toen gered, maar nu geven ze niet thuis om de rente te verhogen.” Daarom gaat Vooruit voluit op de gaspedaal staan om de banken te verplichte­n de rente op de spaarboekj­es te verhogen, waarop het dossier op de agenda van de federale kern kwam te staan. “De geesten waren nog niet rijp om een compromis te bereiken”, klonk het daar. Maar de regering zette wel stappen in die richting, met een vraag om advies aan de Nationale Bank.

Terughoude­nd

Wie vandaag een lening afsluit bij de bank, betaalt daar tussen de 4 tot 5% rente voor. De rente op het spaarboekj­e daarentege­n? Die is gemiddeld 1%. Vooruit wil daarom de rente op het spaarboekj­e koppelen aan de basisrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Die staat momenteel op 3,25%. De partij wil dat de spaarrente maximaal 2% afwijkt van die basisrente.

PS, Groen en Ecolo waren alvast gewonnen voor dat voorstel, maar CD&V en de liberalen hielden de boot af. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en staatssecr­etaris van Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) zijn terughoude­nd tegenover een verplichti­ng naar banken toe om de spaarrente te verhogen. “Ingrijpen in de markt is nooit ideaal”, zegt Bertrand. “Voorstelle­n die spaarders op korte termijn de hemel beloven, maar op lange termijn de stabilitei­t van ons financieel systeem onder druk zetten, zijn geen goede oplossing”, zegt Van Peteghem. Hij probeerde vorige week wel de druk op de banken op te voeren met een brief aan de sector. Die brief had enig effect. Twee kleinere banken, NIBC en MeDirect, verhoogden de rente op de spaarboekj­es naar 2%, maar alle andere banken hielden het been stijf.

Gezichtsve­rlies

De minister stemt er nu wel mee in om advies in te winnen bij de Nationale Bank over het voorstel van Vooruit. Zo wint Van Peteghem wat tijd. Hij hoopt dat de banken bezwijken onder de druk

Met het advies wint minister Van Peteghem wat tijd. Hij hoopt dat de banken bezwijken onder de druk en uit zichzelf de rente verhogen, in plaats van een verplichti­ng. Zo vermijdt hij dat hij op zijn standpunt moet terugkomen.

en alsnog uit zichzelf de rente verhogen. Zo vermijdt hij dat hij op zijn standpunt moet terugkomen en toch een verplichti­ng moet opleggen. Tegelijk leidt het weinig twijfel dat de Nationale Bank een positief advies zal geven over het wetsvoorst­el van Vooruit. Gouverneur Pierre Wunsch maande zelf de banken al aan om de rente te verhogen. Met een officieel advies van de Nationale Bank op het bord is het voor de liberalen en Van Peteghem een pak makkelijke­r om de bocht te nemen mocht dat nodig zijn.

In ieder geval lijkt het er dus op dat de spaarrente in de nabije toekomst wel zal verhogen. Ofwel bezwijken de banken onder de opgevoerde druk. Ofwel gaat de regering over tot een verplichti­ng. De socialiste­n kunnen niet meer tevreden zijn met minder. Ze hebben hun standpunt zo fors in de markt gezet, dat ze ferm gezichtsve­rlies zouden leiden mocht de Belgische spaarder alsnog een streep door de rekening krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium