Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ene François is de andere niet

Tripel van sterrenres­taurant heeft zelfde logo als bier van Patrick Van Gompel, maar is verder volledig veranderd

- GUY VAN NIEUWENHUY­SEN

Sterrenche­f Thierry Theys en sommelier Victor Derks van het tweesterre­nrestauran­t Nuance in Duffel lanceerden zopas een eigen bier, de François Grand Cru. Echte bierkenner­s verslikken zich in hun gerstenat. Was François niet het bier dat journalist Patrick Van Gompel in 2017 op de markt bracht?

Van Gompel wilde, voor hij 65 werd, een bier op de markt brengen. Hij nam contact op met sommelier François Huysmans en meesterbro­uwer Marc Knops, die voor hem een heel exclusieve tripel ontwierpen. “Patrick Van Gompel en zijn VTM-collega Danny Verstraete­n bedachten samen een naam voor het bier in een Brussels café”, herinnert François Huysmans zich. “Ze belden me die avond nog om me te vertellen dat het François zou gaan heten. Ik heb hen gezegd dat ze niet mochten zwansen, maar het is toch François gebleven.”

De François Grand Cru werd, in aanwezighe­id van de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever, op 20 april 2017 voorgestel­d in de Groote Witte Arend in Antwerpen. “Het was een exclusief bier”, zegt Huysmans. “We lieten het brouwen in een Gentse brouwerij, het afvullen gebeurde manueel in flesjes met gouddruk uit Italië. Het maakte het bier erg duur, waardoor het in de winkel tegen 6 euro kostte.”

In het tweesterre­nrestauran­t Nuance in Duffel stelden Thierry Theys en Victor Derks, die in 2021 nog sommelier van het jaar was, deze week een nieuw bier voor. Ze werkten twee jaar aan de ontwikkeli­ng van het blonde bier met hoge gisting, dry hopping, fijn koolzuur en veel aroma. “De naam François komt van Franciscus, wat vrij, eerlijk en rechtuit betekent”, vertelde Derks bij de lancering. “Het bier is van oorsprong een oud Antwerps recept, dat we tot eigentijds­e versie hebben aangepast.”

Het logo van de Nuance-François, die exclusief via Albert Heijn zal worden verkocht, is precies hetzelfde als dat van de Van Gompel-François. Hoe is dat mogelijk? “Ik ben hier niet blij mee”, reageert François Huysmans. “Ik heb het logo, de voorraad, het recept en het patent wel verkocht aan Nuance, omdat ik wilde afbouwen. Maar, ze hadden toch kunnen vertellen dat ze het verhaal, van Marc Knops, Patrick Van Gompel en mij wilden voortzette­n? Een François die is afgeleid van een eerlijke Franciscus, hoe katholiek is dat?”

Niet hetzelfde bier

“Het is niet hetzelfde bier”, verdedigt Victor Derks zich. “We kochten het logo en het patent, omdat de oorspronke­lijke François einde verhaal was. We hebben het oorspronke­lijke recept niet gebruikt, omdat het te duur was om te maken. We hebben van het bier een eigentijds­e versie gemaakt, maar wel een tripel, uit respect voor François Huysmans die we goed kennen.”

“We hebben nog getwijfeld of we het bier geen andere naam zouPatrick

Victor Derks

“We hebben het patent in 2021 overgenome­n en hebben daarvoor betaald. We hebben bewaard wat we goed vonden en alles veranderd wat ik niet goed vond.”

den geven, maar we waren verliefd op het lettertype en eigenaar van het patent, dus waarom veranderen? Het glas en het flesje lijken wel op de versie uit 2017, maar ook die zijn anders. Het flesje is niet langer de dure, donkerbrui­ne fles uit Italië, maar een goedkopere, olijfgroen­e versie.”

De ene François is dus de andere niet. “We hebben het patent in 2021 overgenome­n en hebben daarvoor betaald”, beaamt ook sterrenche­f Thierry Theys. “We hebben bewaard wat we goed vonden en alles veranderd wat ik niet goed vond. Daarom hebben we er twee jaar over gedaan om een nieuw bier te ontwikkele­n. Dat wachten is de moeite waard geweest. We zijn nu bezig met de ontwikkeli­ng van een meer fruitige variant, maar ook dat kost tijd. Spring gerust eens binnen om het verschil te komen proeven.”

VOLG DE HELE DAG DOOR ALLE ANTWERPS NIEUWS ONLINE VIA STADSLIVE

 ?? FOTO KVL FOTO JORIS HERREGODS ?? Het glas en de fles lijken op de vorige versie, maar zijn toch anders.
Danny Verstraete­n, Bart De Wever en Patrick Van Gompel bij de lancering van ‘hun’ François Grand Cru in 2017.
FOTO KVL FOTO JORIS HERREGODS Het glas en de fles lijken op de vorige versie, maar zijn toch anders. Danny Verstraete­n, Bart De Wever en Patrick Van Gompel bij de lancering van ‘hun’ François Grand Cru in 2017.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium