Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijver stadspark slikt dagelijks 170.000 liter water van Den Bell

Circulair gebruik van grondwater: oppompen aan bouwwerven en verdelen over de stad

- SACHA VAN WIELE

In de vijver van het Stadspark stroomt nu dagelijks 170.000 liter - dat is twee liter per seconde - grondwater, afkomstig van het stedelijke administra­tief centrum Den Bell. Dit is water dat eerder in de riool verdween. Deze leiding is het eerste deel van een circulaire waterleidi­ng die ervoor moet zorgen dat geen druppel regenof grondwater verspild wordt in Antwerpen.

Schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld) en haar collega Tom Meeuws (Vooruit) van Leefmilieu draaiden donderdago­chtend de kraan van deze 1,3 kilometer lange leiding open. Deze verbinding moet beletten dat de vijver in het Stadspark nog leeg komt te staan. Een niet ondenkbeel­dig risico met de klimaatwij­ziging en lange periodes van droogte.

Onder Den Bell wordt dagelijks een vast debiet grondwater opgepompt om de parking droog te houden. In plaats van dat te laten afvloeien via de riool, helpt het nu om de vijver van het Stadspark te voeden. Dit water wordt gezuiverd tot vis- en vijverkwal­iteit.

“Op deze manier gaat geen water verloren, en zorgen we ervoor dat er steeds water staat in onze parkvijver”, zegt Caluwaerts. “De nieuwe leiding is in de gemetselde riolering geplaatst. Er kunnen in de toekomst nog andere leidingen voor grondwater van bouwwerven in de buurt op aansluiten.”

Nijlpaarde­n

Het is de eerste stap naar circulaire waterleidi­ngen in Antwerpen. Zo komt er een leiding tussen het pompgemaal op de waterloop het Schijn en het nieuwe spoorpark aan Zurenborg, die ook water zal leveren aan onder andere de nijlpaarde­n in de Zoo van Antwerpen. De leiding zal worden doorgetrok­ken langs het Stadspark tot in het stadscentr­um via de ondergrond­se ruien.

“Dat betekent dat we een deel van de ruien niet langer moeten vullen met drinkwater om ervoor te zorgen dat toeristen er met bootjes kunnen varen”, zegt Meeuws. “Het water uit deze circulaire leiding zal worden gebruikt om al onze planten en plantsoene­n te besproeien.”

Ook in het zuiden van Antwerpen wordt een circulair waternet aangelegd via het pompstatio­n Desguinlei, dat de Antwerpse Ring droog houdt, naar het Broekbos aan park Nieuw Zuid aan de Scheldekaa­ien. De stad onderzoekt of deze waterleidi­ng ook de vijver van de Mastvest, het Nachtegale­npark, Park Den Brandt en het Middelheim­park kan bevoorrade­n. Andere mogelijke leidingen in het noorden zijn Zilverbeek en Groene Vesten.

“Dit alles zorgt voor een slimme recuperati­e en recyclage van het beschikbar­e water in de stad”, zegt milieusche­pen Tom Meeuws. “De drie netwerken van de Stadsvijve­r, Schijn en Zuid kunnen in de toekomst liefst acht miljoen liter water per dag rondpompen. Zo hergebruik­en we een enorm potentieel aan water dat anders verloren zou gaan.”

De ingreep is niet alleen belangrijk tegen de uitdroging van de ondergrond, maar ook voor de beveiligin­g van het Antwerpse erfgoed. Door de Oosterweel­infrastruc­tuur zal er minder grondwater in de stad vloeien. Door een lage grondwater­spiegel kan zout water van de Schelde in de Antwerpse ondergrond sijpelen. Dit tast de fundamente­n aan van enkele monumenten, die hier en daar nog van hout zijn.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? In aanwezighe­id van schepenen Tom Meeuws en Erica Caluwaerts stroomt er nu grondwater in de vijver van het stadspark.
FOTO JORIS HERREGODS In aanwezighe­id van schepenen Tom Meeuws en Erica Caluwaerts stroomt er nu grondwater in de vijver van het stadspark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium