Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Joodse gemeenscha­p eist excuses voor “antisemiti­sme”

-

Het Forum der Joodse Organisati­es eist excuses van bedrijf Value Trading. Komen die er niet, volgen er juridische stappen. Aanleiding is de reactie van het goudsmeltb­edrijf op het protest. Value Trading stelt de vraag of het de buurt wel om de gezondheid te doen is, dan wel of dit een slinkse manier is om vastgoed te verwerven in de Joodse wijk.

De uitspraken van de woordvoerd­er van Value Trading op het aanhoudend­e protest van buurtbewon­ers tegen het bedrijf, maken veel los binnen de Joodse gemeenscha­p. De goudsmelte­rij in de Jacob Jacobsstra­at ligt onder vuur, omdat ze volgens de buurtbewon­ers te veel zware metalen uitstoot en zo de buurt vervuilt.

Volgens het bedrijf heeft het nooit de wet overtreden en houdt het zich aan alle regelgevin­g en is het protest er enkel op gericht het bedrijf in een slecht daglicht te stellen. Value Trading beschuldig­t de Joodse actievoerd­ers een verborgen agenda te hebben. “We vragen ons af of het de buurtbewon­ers werkelijk om hun gezondheid te doen is, dan wel om het slinks verwerven van ons vastgoed midden in de Joodse wijk.”

Het Forum der Joodse organisati­es eist onmiddelli­jke schrifteli­jke excuses aan de Joodse gemeenscha­p. Komen die er niet, volgen er juridische stappen. “De gezondheid­skwestie is geen Joods issue”, klinkt het. “Maar enkel de Joden worden uitgekozen als mikpunt van de tirades van de woordvoerd­er van Value Trading. Wij veroordele­n dan ook die antisemiti­sche uitspraken.”

Value Trading zegt het te betreuren dat zijn reactie als antisemiti­sch wordt ervaren en gekaderd. “Het bedrijf heeft de voorbije jaren, onder andere als hoofdspons­or van het Joodse zorgcentru­m Tikvatenoe, altijd in goede verstandho­uding samengelee­fd met de gemeenscha­p”, zegt woordvoerd­er

Frederik Picard. “En dat wenst het de komende jaren nog te doen. Het enige dat het bedrijf vraagt is dat de actievoerd­ers stoppen met leugens te verspreide­n. Niet meer, niet minder.”

“Van antisemiti­sme is geen sprake”, zegt Picard. “De reden waarom we de link leggen tussen de acties en het verwerven van ons pand is gebaseerd op een bezoek van twee vertegenwo­ordigers van CJSW (Centraal Joods Sociaal Werk, red.) in december 2022, die aankaartte­n dat de Joodse gemeenscha­p plaatsgebr­ek heeft in de wijk en dat er interesse was in ons gebouw. Onze reactie is wel degelijk op feiten gebaseerd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium