Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Allemaal Antwerpen “De cijfers helpen ons in de dialoog met de stad”

Straatvink­en in de Wetstraat

- Beeld: Jan Van der Perre Tekst: Ellen Goris

Elke weekdag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijgan­ger van straat voor een fijn gesprek. Want iedereen heeft een verhaal. En zeker in Antwerpen.

In Vlaanderen werd gisteren tussen 17 en 18u weer overal het verkeer geteld. De zesde editie van Straatvink­en was een samenwerki­ng tussen Ringland Academie, Universite­it Antwerpen en HIVA – KU Leuven.

Tijdens Straatvink­en noteren burgers hoeveel voetganger­s, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeren, waarna wetenschap­pers de resultaten analyseren. Wij brachten een bezoek aan de Wetstraat, een straat die bekendstaa­t om haar enthousias­me voor het Straatvink­en.

Het succes van Straatvink­en heeft geleid tot toenemende belangstel­ling vanuit verschille­nde regio’s in heel Vlaanderen. Dit jaar telden er maar liefst 2.557 mensen mee.

Eén van de fanatieke deelnemers is Ingrid Carton, bewoonster van de Wetstraat die zich samen met anderen ontfermt over vergroenin­g in de straat. “Via de nieuwsbrie­f van Ringland kwam ik in contact met dit fenomeen. Ondertusse­n doe ik voor de vierde keer mee, ik vind dat je als burger mee verantwoor­delijk bent voor de leefbaarhe­id in je omgeving. Alle benodigde informatie krijg je via de site van Ringland, inclusief het papieren telformuli­er waarmee je als het ware gaat Straatvink­en. Ik tel de ene helft en iemand anders van de buurt, turft de andere helft van de straat.”

Ingrid is ondertusse­n dertig jaar lang bewoonster van de Wetstraat en kent het daar als geen ander. Volgens haar heeft het Straatvink­en het gewenste effect. “Door het vinken, heb je cijfermate­riaal om in dialoog te gaan over bepaalde onderwerpe­n met de stad en het district. Sinds 2021 bijvoorbee­ld is deze straat een fietsstraa­t, dat komt mede door het Straatvink­en.”

Ondanks het groeiende enthousias­me in de Wetstraat, erkent Ingrid dat er nog werk aan de winkel is. “Deze straat wordt soms nog steeds gebruikt als snelweg. De verkeerssi­tuatie is zeker al gebeterd, maar is nog niet waar we ze willen hebben.”

Veel interactie

Porfessor Thomas Vanoutrive, mobiliteit­sexpert aan Universite­it Antwerpen, is nauw betrokken bij het Straatvink­en-initiatief en is aanwezig bij de zesde editie in de Wetstraat. “We merken dat de bewoners hier echt aan de slag gaan met de gegevens, hier is een mooie respons.”

Hij vertelt met trots over het project. “Samen met de onderzoeke­rs van KU Leuven sta ik in voor de wetenschap­pelijke begeleidin­g en ondersteun­ing van het Straatvink­en. Het is een zeer leerrijk initiatief, iedereen heeft een mening over mobiliteit. Het mooie is dat dit Straatvink-initiatief al voor

 ?? ??
 ?? ?? Fietser en wandelaar in de Wetstraat in An
Fietser en wandelaar in de Wetstraat in An
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ingrid Carton telt het verkeer in de Wetstraat.
FOTO PATRICK DE ROO Ingrid Carton telt het verkeer in de Wetstraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium