Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tieners zetten McDonald’s op stelten

- ELLEN GORIS

veel interactie heeft gezorgd.”

Resultaten

De jaarlijkse verkeerste­llingen dienen als maatstaf om te controlere­n of het verkeer daadwerkel­ijk evolueert op een duurzame manier. Professor Vanoutrive volgde de afgelopen vijf edities op. “In 2017 is er in Antwerpen afgesproke­n om van 70% autoverkee­r naar 50% te gaan. We zagen in de eerste vijf Straatvink­sessies dat we er aan het huidige tempo niet geraken en het beleid echt nog een tandje bij moet steken als het de gewenste doelstelli­ngen wil halen.”

De resultaten van de zesde editie zijn nog niet bekend. Alle telformuli­eren moeten worden ingegeven en worden verwerkt door de onderzoeke­rs. Volgens Vanoutrive zijn de gegevens in het najaar beschikbaa­r. “Wij publiceren die cijfers ook, zodat mensen er daadwerkel­ijk zelf mee aan de slag kunnen gaan. Dit heeft al mooie resultaten opgeleverd.”

Met de biologisch­e buurtwinke­l van Milagro heeft Transit, ofwel de voormalige garage Permeke, op het Kiel er een nieuwe blikvanger bij. Na een paar dagen proefdraai­en gaat de winkel zaterdag officieel open met een markt en een optreden.

Milagro is geen onbekende bij mensen die graag biologisch en rechtstree­ks van de producent kopen en eten. In hun hoevewinke­l bij de boerderij in de Groenenhoe­k in Aartselaar worden al jaren klanten bediend.

“Nu hebben we besloten om een stap naar de stad te zetten en daarbij lijkt Transit een ideale plek om ons te vestigen. Vooral omdat hier al een en ander gebeurt, sinds al verschille­nde andere ondernemer­s en producente­n zich hier gevestigd hebben”, zegt Hélène Janssens. Zij is betrokken bij de verkoop van de producten.

In de nieuwe zaak op het Kiel wordt zo ongeveer alles aangeboden wat je van een biologisch­e winkel mag verwachten. “Brood, wintergroe­nten en zuivel van geiten bijvoorbee­ld. Dat zijn producten die in eigen beheer worden gemaakt of gekweekt. Maar er zijn ook producten te koop van lokale collega’s. Zo bieden we ook vlees aan”, vervolgt Hélène Janssens. Verder is er, naast onder andere confituren en beleg, ook een aanbod van sappen, granen, olien, kaas en eieren.

“Dichter bij de klant”

In Aartselaar heeft Milagro vijftig hectare landbouwgr­ond en al

Een tiental jongeren heeft woensdag amok gemaakt in de McDonald’s op De Keyserlei. Ze vielen de klanten lastig door waterpisto­len leeg te spuiten en met allerlei spullen te gooien. De politie beeld van vandaag niet.”

Lemmens vond gehoor bij partijgeno­ot en Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud, die aangaf dat de schilderij­en opnieuw hun plek moesten krijgen in de trappenhal. Toen nam directeur Rutten ontslag.

“Mooi huis”

Zo kwam de functie van directeur van de Arenberg dus eind vorig jaar vrij. Ze zal worden ingevuld door Dieter Sermeus, geen onbekende in het cultuurlan­dschap. Sinds september 2019 was Sermeus artistiek leider van muziekcent­rum Trix in Borgerhout. Nog geen jaar later bekleedde hij er, tot op vandaag, de functie van algemeen coördinato­r. Daarvoor werkte hij 15 jaar in Lier als cultuurfun­ctionaris en directeur van cc Lier.

“Ik heb heel graag gewerkt voor Trix”, reageert Sermeus. “Ook de flink wat jaren ervaring als het gaat om het verbouwen van natuurlijk­e producten. “Met onze stadswinke­l willen we efficiënte­r werken en een groter publiek bereiken”, zegt landbouwer van Milagro Erik Krosenbrin­k.

Landbouwer­s zijn zelden prijszette­rs. Ze zijn meestal afhankelij­k van wat grote inkopers voor hun producten willen betalen. De reden daarvoor is dat boeren bijna nooit een compleet eindproduc­t leveren voor de consument.

“Wij doen dat wel en dat betekent dat het niet altijd gemakkelij­k is om onze producten bij de consument te krijgen. Dat is een probleem waarmee we in onze hoevewinke­l in Aartselaar vaak te maken krijgen. Met de opening van onze stadswinke­l op het Kiel willen we daar veranderin­g in brengen”, gaat Erik Krosenbrin­k verder. kwam ter plaatse, maar de groep splitste zich op. “Onze ploegen konden zes minderjari­gen staande houden, dankzij camerabeel­den werden nog twee anderen opgepakt”, zegt politiewoo­rdvoerder

Arenberg is zo’n mooi huis, zij het in een andere context. Arenberg heeft al een sterk parcours gereden met een divers team. Als algemeen coördinato­r geloof ik sterk in samenwerki­ng. In huis, maar ook met de collega’s van andere Antwerpse instelling­en.”

Sermeus zit ook in de raad van bestuur van het Antwerps KunstenOve­rleg en is actief in het lokaal cultuurbel­eid Borgerhout. De nieuwe directeur van Arenberg leidt een huis met een dertigtal medewerker­s dat inzet op drie podia. Sinds 2021 maakt Arenberg, samen met OLT Rivierenho­f en het MAD Festival deel uit van het creatief platform Kunstenlab. Arenberg richt zich in de eerste plaats op comedy en theater, OLT Rivierenho­f op muziek en MAD Festival op de circuskuns­ten. In Trix loopt nu een vacature voor algemeen coördinato­r. Solliciter­en kan vóór 9 juni.

Sinds de verlaten garage Permeke is omgevormd tot Transit, is het gebouw opnieuw tot leven gekomen. Behalve ateliers van producente­n en kunstenaar­s zit er in de centrale hal van het gebouw een buurtcafé. Wie wil kan er iedere dag iets drinken en er zijn geregeld optredens tijdens de avonduren.

De winkel van Milagro is in de ruimte naast het café gevestigd. “Voorlopig verkopen we in onze winkel geen kant-en-klare voeding. Maar het is de bedoeling dat daar veranderin­g in komt. Onder andere onze broodpuddi­ng zal op termijn terug beschikbaa­r zijn. En die kan je dan in het café bij een kop koffie opeten”, zegt Hélène Janssens.

milagro.bio. De stadswinke­l is dinsdag tot en met vrijdag open van 14 tot 19u. Zaterdag van 10 tot 17u.

iWillem Migom. De acht, allen tussen 14 en 16 jaar oud, werden bestuurlij­k aangehoude­n en naar de Noorderlaa­n gebracht. “Daar werden ze opgehaald door hun ouders.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Hélène Janssens en Erik Krosenbrin­k in de nieuwe stadswinke­l van Milagro.
FOTO PATRICK DE ROO Hélène Janssens en Erik Krosenbrin­k in de nieuwe stadswinke­l van Milagro.
 ?? FOTO RR ?? Dieter Sermeus.
FOTO RR Dieter Sermeus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium