Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ronny’s werven: veel werk op de plank “Mijn toekomst primeert op de centen”

OBBI OULARE (27) is nieuwe aanvalslei­der

- KURT GULDENTOPS

De opdracht van Ronny Deila (47) bij Club Brugge is simpel: prijzen pakken. De weg daarnaarto­e, die is iets complexer. Een blik op de werven van de kersverse coach.

De kern doorlichte­n

Dat Ronny Deila de laatste duels van Standard aan zich voorbij laat gaan, is handig. Zo kan hij de selectie van Club al beginnen door te lichten en kan hij straks sneller aangeven welke profielen hij nog nodig heeft. Club krijgt er al een linksback (Maxim De Cuyper), winger (Michal Skoras) en spits (Victor Barbera) bij, maar zal uiteraard nog transfers doen – aanvaller Igor Thiago en middenveld­er Hugo Vetlesen zijn in beeld – en de coach krijgt daar inspraak in. Sportief directeur Tom Caluwé staat op vertrekken, dus voorlopig zal Deila daarover vooral met Vincent Mannaert overleggen. Hij weet wel al dat er niet voor vijftig miljoen euro zal worden ingekocht zoals vorig jaar.

Yaremchuk tot leven wekken

Deila moet uiteraard ook meer uit de huidige kern zien te halen en dan kijken we vooral naar Roman Yaremchuk. De Oekraïense spits scoorde dit seizoen nog maar twee keer en lijkt alle vertrouwen kwijt. Aangezien hij niet makkelijk zal wegraken, is het de taak van de nieuwe coach om zijn kwaliteite­n – die hij ontegenspr­ekelijk heeft – weer naar boven te laten komen en de recordaank­oop alsnog te laten renderen. Op zich geldt dat ook voor Dedryck Boyata, Jack Hendry en Kamal Sowah, al was er binnen de club wel al consensus dat zij komende zomer mogen/moeten vertrekken. We zien daar niet meteen veranderin­g in komen.

Heel snel een geheel smeden

Met rood (of toch maar blauwzwart) aangestipt in Deila’s agenda: donderdag 27 juli. Dan opent Club zijn seizoen en wel in de Conference League. Op zich niet veel vroeger dan anders, want de competitie start een paar dagen later, maar de zomer zal – als alles goed gaat – bol staan van de Europese duels. Om in de poules te raken, moet blauw-zwart zes voorrondem­atchen spelen. Het wordt dus zaak om heel vroeg in topvorm te zijn. Wat wel vervelend kan worden is de onzekerhei­d over uitgaande transfers. Vorig jaar was er lang gedoe over Charles De Ketelaere, dus het is te hopen dat als Noa Lang en Andreas Skov Olsen vertrekken, dat snel geregeld is. Inter wil alvast snel doorduwen voor Tajon Buchanan.

Jongeren blijven integreren

Een belangrijk­e neventaak voor Deila: hij moet jonge spelers kansen geven. Uiteraard zal hij op routiniers Simon Mignolet en Hans Vanaken rekenen, maar Club wil resultaten zien van de investerin­gen in NXT én wil nog meer naar het businessmo­del waarbij het buitenland­se talenten haalt, laat rijpen bij NXT, doorschuif­t naar de A-ploeg en voor een veelvoud doorverkoo­pt. Jorne Spileers is een voorbeeld van het eerste, Abakar Sylla van het tweede. Interim-coach Rik De Mil gaf de voorbije weken niet voor niks heel veel kansen aan de jongeren, in tegenstell­ing tot Scott Parker. Dat mag straks niet voor niks geweest zijn.

Met de komst van Obbi Oulare presenteer­de Lierse zijn nieuwe aanvalslei­der voor volgend seizoen. De 27-jarige boomlange centrumspi­ts moet op het Lisp de échte vervanger van Leonardo Rocha worden. Aan de kwaliteite­n van Oulare valt niet te twijfelen, maar de Pallieters moeten vooral een kaars branden dat de aanvaller fit blijft.

Na Eric Ocansey en Glenn Claes pakte Lierse donderdag uit met een derde versterkin­g met naam. Met de komst van Obbi Oulare haalden de Pallieters immers een aanvaller binnen met ervaring in 1A en in de Engelse eerste en tweede klasse. Maar tegelijk a man of glass, want de carrière van de zoon van Souleymane Oulare (ex-RC Genk) werd jammer genoeg veelvuldig gedwarsboo­md door blessures. Zo bleef Obbi Oulare het voorbije seizoen nagenoeg een heel jaar aan de kant bij RWDM, nadat hij aan het einde van de voorbereid­ing een zware knieblessu­re had opgelopen.

Obbi Oulare: “Ik had er nochtans een sterke voorbereid­ing opzitten. Alles liep goed, ik keek uit naar een succesvol seizoen. Maar opnieuw draaide het anders uit. Sinds januari ben ik weer wedstrijdf­it, maar mijn rol bij RWDM bleef beperkt tot een invalbeurt in de laatste match van de reguliere competitie op het veld van Beerschot. Logisch ook. Ik kan de coach weinig verwijten. De ploeg draaide schitteren­d, er was geen enkele reden om te wijzigen. Maar voor mij was het wel nagelbijte­n, want ik wou opnieuw voetballen.”

Die knieblessu­re was de zoveelste medische tegenslag in je carrière. Waar vond je telkens de motivatie om terug te keren?

“Ach, de liefde voor het voetbal is te groot. Ik hou enorm van het spelletje. En bovendien wil ik later mezelf niet het verwijt moeten maken dat ik er niet alles heb uitgehaald. Daarom heb ik de voorbije maanden opnieuw keihard gewerkt met Lieven Maesschalc­k om sterker terug te komen. Ik trainde sinds januari opnieuw met de groep bij RWDM en voelde niks meer. Het doet zo’n deugd om weer aan voetballen te kunnen denken.”

Je nieuwe onderkomen wordt Lierse. Hoe ben je met de Pallieters in contact gekomen?

(lacht) “Via makelaar Glenn Claes, die even voordien een contract op het Lisp had getekend. Hij polste of ik geen interesse had en ik antwoordde positief. Lierse is een fijne club. Ik hou van de visie en het project. En ik voelde me er bij het eerste gesprek erg gewild. Dat vind ik belangrijk. Kijk, ik ben 27 jaar. Ik moet nu de voortgang van mijn carrière laten primeren op de centen. Ik kon elders wellicht veel meer verdienen, ik had ook kunnen wachten. Maar in Lier schotelden ze me een duidelijk plaatje voor waarin ik perfect pas. Dat stond nu voorop. Dus hakte ik de knoop meteen ook door.”

Blessurevr­ij blijven wordt nu wellicht de hoofdopdra­cht?

“Ik hoop het. Ik heb mijn part wel gehad. Ik ben alvast enorm gemotiveer­d. Ik wil mezelf weer op de kaart zetten. Ik wil meer zijn dan de zoon van. Mijn eigen successen boeken. De grote uitdaging voor mezelf is om daar in te slagen. Hand in hand met Lierse uiteraard. We staan voor een pittig seizoen. Met zestien ploegen en veel meer kwaliteit dan dit jaar in de reeks. Maar we zullen de strijd aangaan en ons in de voorste gelederen trachten te nestelen.”

Blijf je de komende weken gewoon doortraine­n?

“Er staat één weekje rust gepland, maar voor het overige zal ik mijn lichaam onderhoude­n. Begin juni bevalt mijn vrouw van een derde kindje. Mijn eerste zoon. Het heeft er dus alle schijn van dat het geluk mij de komende periode deze keer wel zal toelachen. En dan heb ik twee maanden om me voor te bereiden op het begin van de competitie. Ik wil klaar zijn.”

Want er rust een last op je schouders: Leonardo Rocha doen vergeten.

“Een schitteren­de spits. Ik heb hem het voorbije jaar gevolgd. Even sterk presteren als hij is een streefdoel en zou me tevredenst­ellen. Ik weet dat ik aangezien zal worden als diens vervanger, maar dat schrikt me niet af. Het maakt de uitdaging des te pittiger. Ik heb zelf toch ook al iets bewezen. Ik ben het niet verleerd en dat zal ik iedereen tonen.”

 ?? FOTO LIERSE SK ?? Obbi Oulare op het Lisp.
FOTO LIERSE SK Obbi Oulare op het Lisp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium