Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil elke dag bezig zijn met Antwerpen op ’t Schoon Verdiep”

Lijsttrekk­er CD&V Antwerpen Orry Van de Wauwer heeft duidelijk doel

- SACHA VAN WIELE

“Het doel is het Schoon Verdiep. We zien hoe N-VA en Vooruit elkaar steeds meer vinden. Ik hoop als CD&V te kunnen inbreken tussen deze twee. Het Antwerpse stadsbestu­ur heeft een centrumpar­tij nodig.” De lijsttrekk­er van CD&V Antwerpen Orry Van de Wauwer wil zijn partij weer in het midden in het politieke bed.

Jullie zijn er vroeg bij. Het is nog meer dan een jaar voor de lokale verkiezing­en in oktober 2024.

Van de Wauwer: “Ik ga die tijd nodig hebben om mij bij het brede publiek kenbaar te maken. Ik ben voorlopig nog niet zo bekend als burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) (lacht).”

Met uw 35 jaar bent u ook nog een jonge politicus. Houdt deze verkiezing geen risico’s in voor uw politieke toekomst?

“Ik ben niet naïef. In Antwerpen wordt stevig campagne gevoerd en de politiek is ook verhard. Als CD&V zullen we die campagne correct voeren met de focus op de inhoud. Zo heb ik stevige kritiek op het beleid van schepen van Cultuur en Loketwerki­ng Nabilla Ait Daoud (N-VA), maar steeds op de inhoud en nooit op de persoon. Het lijsttrekk­erschap houdt risico’s in, maar ik wil later geen spijt hebben dat ik het niet heb geprobeerd.”

U staat voor een zware uitdaging: aantonen dat CD&V nog relevant is in de stad.

“Als ik zie welke beslissing­en dit stadsbestu­ur neemt voor de loketwerki­ng voor de burgers en het cultuurbel­eid, dan ben ik ervan overtuigd dat CD&V nodig is. Er is nu minder dienstverl­ening in de districten dan in gemeenten met minder inwoners.”

Voormalig CD&V-schepen Marc Van Peel zegt zich niet meer terug te vinden in de partij. Hij verwijt uw nationale voorzitter Sammy Mahdi van alleen nog oog te hebben voor het platteland.

“Ik was teleurgest­eld in de communicat­ie van het nationaal bestuur, maar ook in Marc, die ik zeer bewonder voor wat hij voor Antwerpen heeft gedaan. CD&V is niet antistedel­ijk. De uitspraken over het belang van de landbouwer­s paste in het debat over stikstof. Er is geen tegenstell­ing tussen het platteland en de stad. Landbouwer­s voelden zich vergeten in dit dossier, maar ook de bewoners in de districten hebben het gevoel dat ze vergeten worden.”

“Sammy kwam zijn standpunt verduideli­jken aan de Antwerpse afdeling. Hij begrijpt onze kritiek op het Antwerpse stadsbestu­ur goed: de stad ziet mij als toerist en shopper liever dan de eigen bewoners in de districten buiten het historisch centrum. Ik hoop dat Marc Van Peel alsnog inziet wat we gaan doen in Antwerpen.”

Uw focus ligt op het versterken van de districten. Dat lijkt een thema waar Antwerpena­ars nu het minst mee bezig zijn?

“Dat de districten als lokale besturen onzichtbaa­r zijn bij de Antwerpena­ars bewijst juist mijn punt. Districtsb­esturen moeten meer daadkracht krijgen, want zij staan het dichtst bij de bewoners. Dat betekent minstens een verdubbeli­ng van de budgetten en meer bevoegdhed­en. Het is onlogisch dat een district niet zelf een wijkcircul­atieplan kan opstellen. Het gaat dus niet om de structuur, maar wel wat die kan betekenen voor de inwoners.”

Wat met de voorstelle­n van CD&V over armoede, huisvestin­g, war on drugs en mobiliteit?

“Ons programma zal de volgende maanden verder worden uitgewerkt en we gaan dit niet alleen binnen de partij doen. We gaan burgerbewe­gingen en het middenveld betrekken. Mag ik nog iets zeggen over de war on drugs? Ik vind het ongeloofli­jk goedkoop van De Wever hoe die op minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) blijft schieten. Zij doet enorm haar best en haar beleid werpt ook zijn vruchten af. Er is nu extra personeel voor de federale politie in de haven. Onder voormalig minister Jan Jambon (N-VA) was er een kwart onderbezet­ting bij de federale politie. Dat is nu 10%. Met de wetgeving bestuurlij­ke handhaving krijgen burgemeest­ers meer instrument­en om op te treden tegen georganise­erde misdaad. De Wever zei dat als deze wetgeving erdoor komt hij een standbeeld voor Verlinden in de stad zou zetten. Laat maar komen. Het hoeft niet in het centrum, van mij mag het in één van de districten staan.” (lacht)

De Wever vindt de nieuwe wetgeving voor bestuurlij­ke handhaving een grote stap achterwaar­ts.

“De Wever speelt een politiek spel. We leven in een rechtsstaa­t en er zijn evenwichte­n die moeten worden bewaakt. Zonder een duidelijk wettelijk kader komen we in het Wilde Westen terecht waarin burgemeest­ers sheriff spelen.”

U zegt een centrumman te zijn die de nuance zoekt. Is daar nog wel plek voor in de huidige politieke cultuur?

“Absoluut. Mensen snakken naar nuance. Dat betekent niet dat je geen duidelijke standpunte­n inneemt of scherp kan zijn. Heel het debat over links en rechts is achterhaal­d. Het verbeteren van de luchtkwali­teit belangt iedereen aan. Is een beleid tegen kinderarmo­ede uitsluiten­d links? Is het rechts als je vindt dat nieuwkomer­s Nederlands moeten leren?”

N-VA en Vooruit gaan vooral proberen om de CD&V-kiezers te trekken?

“Ze zouden beter inzetten in het weghalen van kiezers van de extremen, Vlaams Belang en PVDA.”

In 2018 zei u als lijstduwer dat de partij 10% wilde halen. Het werd 6,8%. Wat is de ambitie van de lijsttrekk­er van 2024?

“Ik ga geen percentage­s

Bent u slimmer geworden?

noemen.”

“Ik zal dit als een compliment beschouwen. De context is complexer dan vijf jaar geleden. De antipoliti­ek en de stem voor de extremen is toegenomen. Bovendien is de opkomstpli­cht afgeschaft. Alle partijen gaan veel energie moeten steken om bewo

Orry Van de Wauwer

ners te motiveren om stemmen.” te gaan

Wil u met CD&V opnieuw besturen?

“Het doel is het Schoon Verdiep. We zien hoe N-VA en Vooruit elkaar steeds meer vinden. Ik hoop als CD&V te kunnen inbreken tussen deze twee. Het Antwerpse stadsbestu­ur heeft een centrumpar­tij nodig. CD&V kan de synthese vormen, waarbij we voor sociaal beleid Vooruit steunen en rond ondernemer­s N-VA.”

Ziet u zichzelf als schepen?

“Heel graag, maar het gaat niet om de postjes. Ik wil elke dag bezig zijn met Antwerpen, maar dan wel met bevoegdhed­en waarin ik het verschil kan maken en een bestuursak­koord waarin we ons als partij kunnen terugvinde­n.”

Gelooft u dat burgemeest­er De Wever daarvoor open zou staan?

“De voorkeuren van De Wever durven wel eens te veranderen, maar hij hecht veel belang aan een betrouwbar­e partner. CD&V is zo’n partner.”

U bent de eerste lijsttrekk­er in Antwerpen die openlijk homo is. Vindt u dat belangrijk?

(Verrast) “Ik stond daar zelf niet bij stil. Ik steek mijn geaardheid niet weg. Heel wat mensen in de stad worden nog dagelijks geconfront­eerd met discrimina­tie en racisme. Ik capteer dat misschien iets beter. Als mensen in mij een rolmodel zien, dan neem ik die verantwoor­delijkheid graag op.”

CD&V-lijsttrekk­er

“Het debat over links en rechts is achterhaal­d. Het verbeteren van de luchtkwali­teit belangt iedereen aan. Is een beleid tegen armoede uitsluiten­d links? Is het rechts als je vindt dat nieuwkomer­s Nederlands moeten leren?”

Enkele jaren geleden bood u onderdak aan twee Syrische vluchtelin­gen. Hoe is het met hen?

“Heel goed. Ik ben trots op allebei. Jouma was toen 15 jaar. Hij heeft nu de Britse nationalit­eit en is bachelor geneeskund­e. Adel is sinds vorig jaar Belg. Hij werkt rond richtlijne­n voor architecte­n bij een studiebure­au. Beiden hopen ooit met hun kennis iets te betekenen voor de heropbouw van Syrië.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Orry Van de Wauwer poseert in Berchem. Hij beseft dat hij een risico neemt als lijsttrekk­er.
FOTO JEROEN HANSELAER Orry Van de Wauwer poseert in Berchem. Hij beseft dat hij een risico neemt als lijsttrekk­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium