Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze bedrijfsvo­ertuigen staan hier gewoon vast”

Van de wereld afgesloten familie lanceert website over hun ‘weggetover­de weg’

- KRISTIN MATTHYSSEN

“Zelfs ons afval geraakt niet meer weg.” De familie Geys uit SintAntoni­us, die al een maand op een eiland woont, ziet geen uitweg meer en lanceert nu zelf een website www.brakenstra­at.be over hun weggetover­de weg. “Voor de mensen met gezond verstand”.

Eind 2019 sloot een buur met een poort de Brakenstra­at, hun officieel adres, af. Een andere buur die hen al die tijd als noodoploss­ing over zijn privé-erf liet wegrijden, groef vorige maand een greppel, omdat alles erop wijst dat ze de wegenis in zijn nek willen draaien. De bemiddelin­g door de burgemeest­er leverde niets op en het verslag dat de gerechteli­jk deskundige moet maken kan nog vijf maanden op zich laten wachten.

Al een maand nu leeft de familie Geys uit de Brakenstra­at op een eiland. Het juridisch geschil als gevolg van een burentwist dreigt stilaan de schande van Sint-Antonius te worden. Onafhankel­ijk raadslid Jos Vekemans deed op de jongste gemeentera­ad een ultieme smeekbede naar burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA). “U hebt als burgemeest­er via de nieuwe gemeentewe­t de mogelijkhe­id in het kader van de veiligheid te eisen om de poort tijdelijk te heropenen in afwachting van de gerechteli­jke uitspraak, zonder in de rechtsgang in te grijpen. Wie is verantwoor­delijk als er brand uitbreekt en die mensen, onder wie enkele minder mobiele bejaarden, zijn niet bereikbaar?”, riep Vekemans op.

Ongenoegen

Burgemeest­er Verstreken legde uit dat ze zowel aan de partij die de Brakenstra­at afsloot met een poort als aan de buurman uit de Raymond Delbekestr­aat die de greppel groef, voorstelde om de

Familie Geys

familie Geys tijdelijk doorgang te verlenen. Zonder consequent­ies voor later. Geen van de partijen was daartoe bereid. De burgemeest­er wil daarom het verslag van de door de rechtbank aangesteld­e deskundige afwachten. Maar dat moet pas binnen vijf maanden klaar zijn, en de deskundige kan nog uitstel vragen.

“Zo lang houden we dit niet meer vol”, zegt de familie Geys. Hun post moeten ze al sinds eind 2019, toen de postbode hun huis niet meer kon bereiken door de poort, twee keer per week op het verdeelcen­trum achter de Aldi ophalen. “Ons afval wordt niet meer opgehaald. Onze bedrijfsvo­ertuigen staan vast. Wij hebben een tuinwerkbe­drijf en zijn gespeciali­seerd in hydroseedi­ng, wat nu volop het seizoen is. Al duizenden euro’s omzet zijn wij kwijt. Wij doen ook events en speelden al een klant kwijt voor wie wij normaal vloeren mochten leggen. Wij zijn ‘op’.”

Geys benadrukt dat hij de familie die de greppel groef, niets kwalijk neemt. “Zij zijn onlangs naar het verzoening­sgesprek bij de vrederecht­er geweest. Daar werd opnieuw de vraag gesteld om ons via hun privé-erf weg te laten rijden richting Raymond Delbekestr­aat. Onze buurvrouw Maria merkte terecht op wie er dan de bouwgrond gaat vergoeden die zij door het toestaan van wegenis gaan verliezen.”

Inwoners Brakenstra­at

"Wij hebben een tuinwerkbe­drijf en zijn al duizenden euro’s omzet kwijt door deze toestand.”

i

www.brakenstra­at.be

 ?? FOTO RR ?? Luzy, de weduwe van Louis Geys, met André (74) en Ria (80) Geys.
FOTO RR Luzy, de weduwe van Louis Geys, met André (74) en Ria (80) Geys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium