Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Babytheek ondersteun­t jonge gezinnen in strijd tegen kansarmoed­e

-

Kapellen kent de voorbije jaren een stijging in de kansarmoed­eindex bij kinderen tussen 0 en 3 jaar. De gemeente wil nu gebruikmak­en van de projectopr­oep vanuit het Vlaams Agentschap Opgroeien om een babytheek op te starten.

Gezinssche­pen An Stokmans (Open Vld): “Met de opstart van de babytheek willen we gezinnen structuree­l helpen op materieel, sociaal en gezondheid­svlak. Dat gebeurt bijvoorbee­ld door het opstarten van een uitleendie­nst voor babymateri­aal. Het ontlenen van materiaal zien we als een ingangspoo­rt en een hefboom naar mogelijk verdere ondersteun­ing.”

Tegelijker­tijd wil de gemeente ook werk maken van een laagdrempe­lige instap naar gemeenteli­jke dienstverl­ening “Ik denk dan bijvoorbee­ld aan de mogelijkhe­den voor (buitenscho­olse) kinderopva­ng, opvoedings­ondersteun­ing, begeleidin­gsmogelijk­heden van het Sociaal Huis en de fietsbib. Er komen ook praatgroep­en, workshops en infosessie­s rond opvoedkund­ige-, gezondheid­sen financiële thema’s. Hierbij houden we rekening met de verschille­nde fasen in de ontwikkeli­ng van het kind tussen 0 en 3 jaar”, aldus nog gezinssche­pen An Stokmans.

Om de babytheek te kunnen realiseren vraagt de gemeente een projectsub­sidie aan ter waarde van bijna 64.000 euro Na de subsidiepe­riode is het de bedoeling om dit project verder te implemente­ren in de werking van Het Huis van het Kind. Het is de bedoeling dat de babytheek een onderkomen vindt in de lokalen van de buitenscho­olse opvang. “We denken hierbij aan de locatie in het park van Kapellen en aan Zilverenho­ek. Dat zijn de plaatsen waar er het meest ruimte is om een babytheek onderdak te geven”, vult Stokmans nog aan.

Ondertusse­n stelde de gemeente ook een jeugdbegel­eider aan die moet detecteren hoe het komt dat de kansarmoed­e-index gestegen is van 6,9 procent in 2020 tot 7,9 procent in 2021.

 ?? FOTO RR ?? Kapellen gaat voor een babytheek.
FOTO RR Kapellen gaat voor een babytheek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium