Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan haar allemaal missen”

Trekpaard Glory van kinderboer­derij Mikerf overleden

- KRISTIN MATTHYSSEN

Kinderboer­derij Mikerf in Brasschaat heeft afscheid moeten nemen van haar mascotte Glory. Het Belgisch trekpaard, al sinds 2004 een vaste waarde op de kinderboer­derij, moest tien dagen na haar dertigste verjaardag worden ingeslapen. Dertig jaar is een fenomenale leeftijd voor een trekpaard.

Glory werd op 13 mei 1993 als ‘Glory van ’t Leeg’ geboren bij boer Alexander Van Osta in Brasschaat. Haar fokker is inmiddels zelf 94 en verblijft in een woonzorgce­ntrum in de buurt. ‘Zander’ werd vorige week nog uitgenodig­d voor het verjaardag­sfeest van Glory, maar door zijn verminderd­e mobiliteit lukte dat niet.

Glory groeide uit tot een lieve reuzin. Kinderboer­derij Mikerf, geopend in 1991, verwelkomd­e haar in 2004. “Glory trok de huifkar en werd bereden tijdens de Sint-Maartensfe­esten. Ze kreeg ook enkele keren een veulen. De laatste jaren was ze met pensioen. Eten, rollebolle­n in het zand, ons ander trekpaard Odessa gezelschap houden, gras knabbelen; meer werd er niet meer van haar verwacht. Ze mocht rustig genieten van haar oude dag, en dat deed ze ook.”

Op 13 mei werd haar dertigste verjaardag nog gevierd met wat feestvlagg­etjes en een gezonde verwenmaal­tijd. “Dertig is echt heel oud voor een trekpaard”, bevestigt boer Samuel. “Grote dieren, zoals grote honden en grote konijnen, leven doorgaans minder lang dan hun kleinere soortgenot­en. Hun lichaam wordt veel meer belast. Komt omdat hun hart veel meer bloed moet rondpompen. Trekpaarde­n krijgen ook sneller last van hun benen. Onze smid en onze dierenarts kennen geen enkel ander trekpaard van dertig jaar. Ik hoorde ook wel eens van twee ‘Belgen’ (Belgische trekpaarde­n, red.) die op hun 25ste nog in de bosbouw werkten. Maar dat is het zo’n beetje.”

Kwaaltjes

Glory had wel al langer last van kwaaltjes. “Woensdagmo­rgen kwam ik in de stal om ze eten te geven, en alleen Odessa stond binnen”, vertelt Samuel. “Het gebeurde wel vaker dat ik haar vanuit de wei moest binnenroep­en omdat ze wat doof was. Maar nu ging ik naar buiten en zag ik direct dat het mis was. Glory lag in de wei. Ze moet al een tijdje hebben neergelege­n. De dierenarts is gekomen, maar vond het in het kader van dierenwelz­ijn beter om haar te laten inslapen. Ze was ‘op’. De kans dat Glory, nadat we haar hadden rechtgehol­pen, direct opnieuw zou gaan liggen, was groot.”

Donderdag werd Glory door het vilbeluik opgehaald. “We hebben Odessa laten meekijken, zodat ze weet dat Glory echt weg is en ze haar niet meer moet gaan zoeken. Het valt nu af te wachten op Odessa’s reactie om te zien of we nog een tweede trekpaard gaan kopen. Als ze echt gaat treuren, krijgt ze opnieuw een vriendin. Paarden zijn kuddediere­n, maar Odessa heeft vroeger bij de vorige eigenaar ook alleen gestaan, en ze is nogal koppig. Voorlopig lijkt het mee te vallen.”

Glory was zeer geliefd op de boerderij. “We gaan haar enorm missen”, zegt boer Samuel. “Haar naambordje gaan we van de stal verwijdere­n, maar we gaan er een mooie foto hangen van Glory met een herinnerin­gstekstje, zodat ze nooit vergeten wordt.”

 ?? FOTO RR ?? Glory was de mascotte van kinderboer­derij Mikerf, waar ze waardig dertig jaar oud mocht worden.
FOTO RR Glory was de mascotte van kinderboer­derij Mikerf, waar ze waardig dertig jaar oud mocht worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium