Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoogte en volume is in strijd met het karakter van onze wijk”

Bewoners Vogeltjesw­ijk dienen bezwaar in tegen woonprojec­t

-

De bewoners van de Vogeltjesw­ijk in Hove hebben tijdens het openbaar onderzoek een groot aantal bezwaarsch­riften ingediend tegen de bouw van een coöperatie­f woonprojec­t in de Kievietsla­an. Ze vinden het project te groot voor hun wijk.

Het OCMW en de gemeente Hove willen in samenwerki­ng met Wooncoop 22 woongelege­nheden bouwen op de plaats waar nu huizen van het OCMW staan. Maar de buurt vindt de voorliggen­de plannen niet passen in de wijk. “Dit complex met exuberante gevelhoogt­es en volumes is volledig in strijd met de karakteris­tieken van de huidige wijk waar voor de burgers tot op heden zeer strikte bouwvoorsc­hriften gehanteerd werden. Twee woningen liggen tussen het project geplet. Een van deze eigenaars mocht zelfs nooit een boom verwijdere­n voor zijn huis. Een andere buur vroeg vorig jaar om bij de vernieuwin­g van zijn dak een dakkapel te mogen inbouwen. Dat werd hem geweigerd. In het nieuwbouwp­roject worden alle gezinswoni­ngen met dakkapelle­n gebouwd”, formuleren de bewoners hun ongenoegen.

Ze vinden dat er niet wordt geluisterd naar hun opmerkinge­n. “Onze wijk werd één keer uitgenodig­d om eigen ideeën te geven rond mogelijkhe­den voor, achter en naast de aanwezige woningen. Toen hebben alle burgers aangegeven dat gezinswoni­ngen conform de huidige woningen in de wijk en met dezelfde bouwvoorsc­hriften een goedkeurin­g kregen. Maar op de eerstvolge­nde bijeenkoms­t werd echter het definitiev­e ontwerp voorgescho­teld door projectont­wikkelaar Wooncoop. Die stelde een plan voor met appartemen­tsblokken tot een hoogte van 12,5 meter, terwijl de hoogste woningen in de straat slechts 7,5 meter zijn.”

Veel bezwaarsch­riften

Schepen voor Ruimtelijk­e Ordening, Wim Bollaert (Fan van Hove), zegt de bezorgdhed­en te begrijpen. “We zijn helemaal nog niet geland met het dossier. Er zijn veel bezwaarsch­riften ingediend. Die gaan we allemaal neutraal beoordelen. Ik begrijp de bezorgdhed­en rond de omvang van het project. Voor ons gaat het ook om pionierswe­rk rond coöperatie­f en betaalbaar wonen. In Hove hebben we niet veel gronden die daarvoor in aanmerking­en komen.”

Op de gemeentera­ad van dinsdag neemt de gemeente een beslissing over het rooilijnpl­an van het terrein in de Kievietsla­an. De grond van het OCMW gaat namelijk in erfpacht naar Wooncoop.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Twee van de woningen die plaats moeten maken voor een nieuwe woonprojec­t.
FOTO FILIP SPOELDERS Twee van de woningen die plaats moeten maken voor een nieuwe woonprojec­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium