Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frans Bellens krijgt postuum ereburgers­chap

-

Frans Bellens, die in 2013 overleed, wordt postuum ereburger van de gemeente Brasschaat. Frans stichtte in 1962 de Tekenacade­mie, schreef tien boeken over Brasschaat, was jarenlang voorzitter van het Verbroeder­ingscomité Brasschaat-Bad Neuenahr en ontwierp tal van affiches.

Het Verbroeder­ingscomité Brasschaat-Bad Neuenahr droeg Frans Bellens voor en nu is het zo ver. Als voorzitter van het verbroeder­ingscomité leidde Frans Bellens talloze delegaties naar de Duitse zusterstad. Bad Neuenahr was voor Frans zowat zijn tweede thuis. Zoon Ivo Bellens is bijzonder opgetogen met dit postuum eerbetoon. “Mijn vader was onderwijze­r en in die functie richtte hij in 1962 de tekenschoo­l SintMichie­l op. Toen hij ermee ophield, had de school 1.000 leerlingen en 49 leerkracht­en. Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de Tekenacade­mie in 1982 ontwierp hij Reus Kapittel.”

“Mijn vader schreef in totaal tien boeken over Brasschaat, waaronder “Van heidegrond tot parkgemeen­te”. Dat is zowat het standaardw­erk over de gemeente. Verder ontwierp hij talloze affiches, logo’s, illustrati­es en zo meer. Hij creëerde ook de vlag van Brasschaat en stak drie grote tentoonste­llingen in elkaar waaronder die in 1980 over 150 jaar Brasschaat”, zegt Ivo die de door zijn vader handgeschr­even teksten allemaal intikte.

“Bad Neuenahr was zijn tweede thuis en hoewel hij nooit lessen heeft gevolgd, sprak hij vloeiend Duits. Hij was een echte autodidact en kon de mensen in Bad Neuenahr verstommen met zijn kennis over de Duitse politiek, cultuur en sport. Ik ben echt blij met deze erkenning. Vader overleed tien jaar geleden, op 87-jarige leeftijd. In Bad Neuenahr is hij al tot ereburger benoemd.” In Brasschaat gingen Alfred Martougin, Flor Vanden Eede, Frans Van Bergen, Bruno Vekemans en Paul Vande Casteele Frans Bellens al voor als ereburger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium