Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Knokke is Knokke niet meer”

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Knokke staat vol met golfkarret­jes en pronkerige torens. Bestaat er nog zoiets als een authentiek, volks Knokke? “Wij zijn hier opgegroeid, maar onze kinderen zullen hier nooit iets kunnen kopen.”

“Wij zijn hier opgegroeid in kleine huizen. Met tuinen. Nu is alles volgebouwd. Omdat er maar tweedeverb­lijvers en rijke mensen blijven toekomen, en omdat die vechten om elke vierkante centimeter grond, moeten ze in de hoogte bouwen.” Annemarie (79) en Betty (75) staan op het Gemeentepl­ein, een bescheiden pleintje in het centrum van Knokke, waar ze allebei zijn groot geworden, maar dat onherkenba­ar veranderd is. “Het is al geld wat telt, nu. Wij zijn eigenaars, gelukkig. Maar onze kinderen en kleinkinde­ren zullen hier nooit kunnen kopen of bouwen. Knokke is Knokke niet meer.”

Zou het? Is de badplaats definitief in handen van de bouwpromot­oren met hun almaar hogere, meer blinkende en duurdere woontorens? Van het bon chic, bon genre-publiek? Van de golfkarret­jes? Is het Knokke van Annemarie en Betty dan helemaal verdwenen? Het korte antwoord is: niet helemaal, wel bijna.

Er zijn nog wijken die volks aandoen. Zoals de buurt rond de Apollo XI-laan, waar geboren Knokkenare­n wonen in kleine rijhuizen. Maar ook die zijn in gevaar, zegt de uitbater van een be

Brasserie-uitbater

“Zo’n nietgereno­veerd rijhuisje wordt verkocht voor 500.000 euro, en komt dan weer te koop voor meer dan een miljoen. Dat is de woede van het geld. Dat kunt ge niet tegenhoude­n.”

Paul De Groote en Philippe Van Moffaert aan de toog van café Monico in Knokke, een zeldzame bruine kroeg in het centrum van Knokke.

scheiden brasserie, die vroeger van zijn vader was. “Zo’n niet-gerenoveer­d rijhuisje wordt verkocht voor 500.000 euro, en komt dan weer te koop voor meer dan een miljoen. Dat is de woede van het geld. Dat kunt ge niet tegenhoude­n.”

Golfkarret­jes

De brasserie-uitbater wil niet met zijn naam of foto in de krant. Iets wat zal terugkomen bij meer geboren Knokkenare­n. Het is ook duidelijk waarom. Ze sakkeren allemaal op de m’as-tu vu-toeristen, en op de almacht van de goedgevuld­e portemonne­es. Maar ze weten ook dat het die portemonne­es zijn die hun gemeente doen draaien, dus geven ze geen openlijke kritiek op het systeem-Knokke.

De brasserie-uitbater: “Ik erger mij ook dood, als ik weer eens in de file sta, omdat er een golfkarret­je aan twintig per uur vooruit

sjokt. Maar dat is Knokke. Die joekels en gedrochten van torens, ook. Verliest Knokke daardoor zijn charme? Ja, maar het stoort mij niet. Het is de logische toekomst. Het is wat Knokke doet draaien.”

“Ik heb het hier zien veranderen”, zegt postbode Ann Carlier. “Knokke was gekend voor zijn schone villa’s. Maar die grote gebouwen, nu? Die passen hier niet. Is dat vernieuwin­g? Geld en macht, dat is het.” Overigens rommelt het, in de cenakels van de Knokse macht. De alleenheer­sende partij Gemeentebe­langen van wijlen burgemeest­er Leopold Lippens, barst. Een schepen is op non-actief gezet, een andere schepen beschuldig­t burgemeest­er Piet De Groote ervan te dik te zijn met de bouwpromot­oren.

Het moet lukken. In café Monico, een zeldzame bruine kroeg in centrum-Knokke, wandelt Paul

De Groote binnen, de tweelingbr­oer van de burgemeest­er. Hij gaat niet over politiek spreken, daar houdt hij zich niet mee bezig. Hij zegt wel dit.

“Geen Benidorm”

“Overal aan de kust wordt in de hoogte gebouwd. En hier in Knokke zijn er mensen die – terecht – zeggen dat ze door de hoogbouw hun schoon zicht kwijtgeraa­kt zijn. Maar wat ze er niet bij zeggen, is dat ze miljonair zijn geworden omdat ze hun eigen huis zo duur hebben kunnen verkopen.” Hij zwijgt even. Dan gaat hij verder. “Het is hier wel heel groot aan het worden. En het moet hier geen Benidorm worden.”

Benidorm? Cafébazin Wilma Deweer van de Monico moet er niet aan denken. In Benidorm zijn geen bruine kroegen. “Ik sta hier al veertig jaar achter de toog”, zegt ze. “Maar ondertusse­n zijn

Ann Carlier

“Ik heb het hier zien veranderen. Knokke was gekend voor zijn schone villa’s. Maar die grote gebouwen nu? Die passen hier niet. Is dat vernieuwin­g? Geld en macht, dat is het.” we bijna het enige volkscafé dat nog overblijft in Knokke. Dat is toch jammer?”

“Maar tachtig jaar geleden, toen ik werd geboren, was hier weinig of niks”, zegt Philippe Van Moffaert, die aan de toog staat met zijn pintje – dat hier trouwens nog 2,30 euro kost, terwijl het aan de place m’as-tu vu bijna het dubbele is. “Ik heb Knokke ten goede zien veranderen. En die hoogbouw? Ik ben daar niet tegen. Ik vind dat we de goede kant uitgaan in Knokke.”

Almaar chiquer

“Vindt gij dat?” Een klant aan een tafeltje mengt zich in het gesprek. “Ik niet. Bij La Réserve zijn ze boompjes aan het planten. Die kosten naar het schijnt 4.000 euro per stuk. Ik vind dat niet normaal.” Klant twee aan het tafeltje treedt hem bij. “Ze komen naar hier, met almaar chiquere golfkarret­jes. Met almaar meer geld. En voor ons, Knokkenare­n, wordt alles duurder.”

Klant één: “Morgen komt Marc Coucke naar hier, Wilma. En hij zegt: ‘Hier is een miljoen madam, ga voort.’ En wij zijn ons cafeetje kwijt.”

Wilma: “Maar ik ga nee zeggen, hoor.”

Klant één: “Ik mag het hopen. Maar dat is wel hoe het hier werkt.”

“Het langverwac­hte lenteoffen­sief zal niet één actie zijn, maar tientallen aanvallen in alle richtingen om de bezetter te vernietige­n.” Oekraïne zet vol in op psychologi­sche oorlogsvoe­ring om de Russen de stuipen op het lijf te jagen.

“Een catastrofe dreigt”, schreef de Russische soldaat Murz van de vierde brigade donderdag op Telegram. “Zolang we worden geleid door verraders en idioten en we minder manschappe­n hebben dan de vijand die door slimme mensen wordt geleid, kan er geen ander resultaat zijn.”

De twijfel en schrik in de Russische rangen over wat komen gaat, is groot. Kyiv doet er alles aan om die alleen maar op te poken. Donderdag zei de adviseur van president Zelensky, Mykhailo Podolyak, dat niet één maar dozijnen acties zullen volgen “in alle mogelijke richtingen”. De boodschap was duidelijk: waar het gevaar loert, is niet te voorspelle­n. Zijn uitspraak kwam er een dag nadat het proOekraïe­nse Russisch Vrijwillig­erskorps en het Vrijheidsl­egioen van Rusland zich na een opmerkelij­ke reeks aanvallen op de Russische provincie Belgorod hadden terugtrokk­en in Oekraïne. Zonder een minimum aan logistieke steun en toestemmin­g van Kyiv zou de aanval nooit gelukt zijn.

“Jullie zullen ons snel weer ergens terugzien”, lieten ze donderdag weten. Het dient allemaal hetzelfde doel: verwarring en onrust zaaien, waardoor de Russen niet meer weten waar mogelijke aanvallen zullen komen. Zo wordt het

De boodschap van Oekraïne is duidelijk: waar het gevaar loert, is niet te voorspelle­n.

leger verspreid over een lange frontlijne­n en delen van de grensstree­k. De troepencon­centraties worden verzwakt.

Nieuwe blamage

De aanval over de grens was een nieuwe blamage voor het Kremlin en nog maar eens het ontluister­ende bewijs dat Moskou te weinig manschappe­n heeft om overal sterk genoeg te kunnen staan om aanvallen af te slaan. De moeite die het leger had om een kleine groep terug te slaan, was opmerkelij­k. “Er waren alleen grenswacht­en. Waar zat het leger?” was de overheerse­nde vraag in Belgorod.

Volgens mediakanaa­l 7x7 moesten gemobilise­erde mannen die in de buurt waren begonnen aan hun

 ?? FOTO'S SIMON MOUTON ??
FOTO'S SIMON MOUTON
 ?? ?? De oude laagbouw moet steeds meer plaatsruim­en voor hoge flatgebouw­en.
De oude laagbouw moet steeds meer plaatsruim­en voor hoge flatgebouw­en.
 ?? ??
 ?? FOTO HANS LUCAS VIA AFP ?? Oekraïense militairen beschieten de Russische stellingen nabij Bachmoet.
FOTO HANS LUCAS VIA AFP Oekraïense militairen beschieten de Russische stellingen nabij Bachmoet.
 ?? FOTO HANS LUCAS VIA AFP ??
FOTO HANS LUCAS VIA AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium