Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wagner-baas houdt Moskou pijnlijke spiegel voor

-

Jevgeni Prigozjin houdt woord: hij is begonnen met de terugtrekk­ing van zijn Wagner-huurlingen uit Bachmoet. Intussen maakt hij een voor Rusland snoeiharde oorlogsana­lyse.

“We trekken de eenheden terug uit Bachmoet. Van 25 mei tot 1 juni zullen de meeste eenheden zich verplaatse­n naar basissen in het achterland. We dragen onze posities over aan het leger.” Met die boodschap op zijn Telegram-kanaal maakte de baas van de Wagner-groep duidelijk dat het hem menens is. Nauwelijks vijf dagen nadat zijn troepen de stad hadden ingenomen, trekken ze zich al terug. Het is aan het Russische leger om Bachmoet bezet te houden. Zij hebben de voorbije dagen extra soldaten aangevoerd. Het Oekraïense leger bevestigde donderdag dat de terugtrekk­ing aan de gang is.

Onduidelij­ke toestand

Hoe de toestand in de stad precies is, blijft onduidelij­k. Het Oekraïense leger houdt vol dat het er nog soldaten heeft. Wel zijn de gevechten de voorbije dagen bijna helemaal stilgevall­en.

Door zijn troepen terug te trekken, legt Prigozjin de verantwoor­delijkheid voor de stad bij zijn grote rivalen. Minister van Defensie Sergei Sjojgoe en de stafchef van het leger, generaal Gerasimov, moeten bewijzen dat ze in staat zijn om Bachmoet te behouden. Als ze dat niet kunnen, geeft dat Prigozjin extra munitie om hen opnieuw aan te vallen.

Woensdag lanceerde de Wagnerbaas in een interview met een bekende militaire blogger een zoveelste en striemende aanval op de Russische elite die van de oorlog een mislukking heeft gemaakt. Niet toevallig richtte hij zijn pijlen op de dochter van Sjojgoe, die in Dubai op vakantie was met haar verloofde. Volgens Prigozjin kan de volkswoede zo groot worden dat er een bestorming komt van de elitepalei­zen.

Revolution­air klimaat

Prigozjin schetste ook een erg donker toekomstbe­eld. Omdat de oorlog helemaal niet volgens plan is verlopen, kan Rusland in een revolution­air klimaat terechtkom­en. Hij maakte de vergelijki­ng met 1917, toen Lenin de macht greep. “We zitten een situatie waarin we Rusland zelfs kunnen verliezen.” Daarmee spreekt hij eigenlijk dezelfde taal als de strengste critici van het Poetin-regime in het Westen.

Ook zijn analyse over het verloop van de oorlog komt sterk overeen met die van westerse analisten. Poetin heeft met de oorlog precies het tegenoverg­estelde bereikt van wat hij wilde. Oekraïne is helemaal niet gedemilita­riseerd. Integendee­l, het Oekraïense leger is sterker dan ooit. “Als ze bij het begin van de speciale operatie bij wijze van spreken vijfhonder­d tanks hadden, dan hebben ze er nu vijfduizen­d. En in plaats van twintigdui­zend mensen die wisten hoe ze moesten vechten, hebben ze er nu vierhonder­dduizend.”

Prigozjin gaf ook toe dat hij bij de slag om Bachmoet heel veel soldaten heeft verloren. Hij sprak over twintigdui­zend, de helft gerekrutee­rde gevangenen. Waarschijn­lijk zijn er nog meer huurlingen gesneuveld. Ook Oekraïne verloor heel veel soldaten. Maar zij noemen geen aantallen.

De Wagner-baas sluit niet uit dat het Oekraïense leger erin slaagt grote stukken bezet gebied terug te winnen. Ook een aanval op de Krim is mogelijk.

Intussen zegt Rusland dat de betrokkenh­eid van het Westen in de oorlog almaar groter wordt. Bij de aanval vanuit Oekraïne op Russisch grondgebie­d zijn Amerikaans­e

voertuigen gebruikt. Dat stellen ook The New York Times en de Financial Times na analyse van foto- en videomater­iaal.

Als Rusland wil standhoude­n, zal het moeten overschake­len op een oorlogseco­nomie, aldus Prigozjin. “We zullen Russen moeten verplichte­n te werken in de wapenfabri­eken.” Er moet een nieuwe mobilisati­e komen. En het wordt tijd dat ook de kinderen van de elite meevechten. “Pas als zij begraven worden, zal het volk kunnen zeggen dat de oorlog eerlijk is.”

 ?? FOTO AFP ?? Jevgeni Prigozjin in Bachmoet. Hij geeft toe dat hij daar veel Wagner-soldaten heeft verloren.
FOTO AFP Jevgeni Prigozjin in Bachmoet. Hij geeft toe dat hij daar veel Wagner-soldaten heeft verloren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium