Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Arnold Schwarzene­gger drinkt een Bolleke

-

In Fubar, een Amerikaans­e Netflix-serie die deels werd gefilmd in Antwerpen, zet hoofdrolsp­eler Arnold Schwarzene­gger een karton Bollekes op tafel. Het Antwerpse bier blijft seconden lang herkenbaar in beeld, als verwijzing naar de Europese stad waar de undercover­agent een buitenland­se opdracht te vervullen had. “Wij waren er niet van op de hoogte”, klinkt het verrast bij brouwerij De Koninck.

In april 2022 werd in Antwerpen gedraaid voor Fubar, een achtdelige Netflix-serie die sinds donderdag online staat. In de Amerikaans­e serie speelt Arnold Schwarzene­gger een CIA-agent die erachter komt dat zijn dochter hetzelfde geheime werk doet als hij. In de openingssc­ène van de eerste aflevering volgen diverse Antwerpse beelden elkaar op. Zo zien we Schwarzene­gger in een sportauto door nauwe kasseistra­ten scheuren. Hij roept de brandweer op – en doet zelfs moeite om een mondje Nederlands te spreken – voor een actie in de Bleekhofst­raat. Daarna volgt een achtervolg­ingsscène door de Antwerpse straten met scheurende politie- en brandweerw­agens. Wanneer Schwarzene­gger weer opduikt in een deal rond diamanten, diept hij om het ijs te breken een kratje bier op. Niet zomaar een bier, maar Bollekes, een verwijzing naar zijn buitenland­se opdracht.

Locatieman­ager aangesteld

Voor Fubar, de eerste serie waarin de Oostenrijk­s-Amerikaans­e acteur een hoofdrol speelt, stond Ab van Overbeeke als locatieman­ager vorig jaar in voor de buitenland­se opnames, in Antwerpen dus. “Via beelden uit de lucht zie je hoe de Antwerpse binnenstad van meetaf aan prominent in beeld komt. Je ziet hoe politie en brandweer met spoed uitrukken langs herkenbare locaties, als de Oude Beurs of het Centraal Station. Dat was een grote operatie, waar veel voorbereid­ing en gesprekken met brandweer en politie aan vooraf zijn gegaan. De politie heeft geadviseer­d welke routes de voorkeur verdienden. En bovendien werden de brandweere­n politiewag­ens niet bestuurd door acteurs, maar door Antwerpse brandweerl­ui en politieage­nten. Niemand weet beter dan zij hoe je met hoge snelheid hun bolides moet besturen. Ze rijden dan ook nog eens in de tegenoverg­estelde richting. Dat mag niet, maar de straten waren dan ook afgesloten.”

Opzoekings­werk

“Wat we hier in Antwerpen als openingssc­ène hebben opgenomen, staat los van wat zich later afspeelt in de reeks”, gaat Van Overbeeke verder. “Je ziet hoe Schwarzene­ggers personage betrokken was bij een zaak in Antwerpen, voorafgaan­d aan wat in Fubar gebeurt. In dat kader moet

 ?? ??
 ?? ?? Om het ijs te breken, zet Schwarzene­gger een krat met Bollekes op tafel.
Om het ijs te breken, zet Schwarzene­gger een krat met Bollekes op tafel.
 ?? ?? Schwarzene­gger speelt een undercover­agent die op buitenland­se missie moet, dat blijkt in Antwerpen te zijn.
Schwarzene­gger speelt een undercover­agent die op buitenland­se missie moet, dat blijkt in Antwerpen te zijn.
 ?? ?? Schwarzene­gger scheurt met een sportwagen door de Antwerpse straten.
Schwarzene­gger scheurt met een sportwagen door de Antwerpse straten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium