Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De raketaanva­l op Cigarette Smoking Man in ‘The X-Files’ De schijndood van Peter in ‘Familie’

- ILSE DEWEVER

je ook zijn buitenland­s geschenk, een kratje Bollekes, zien.”

De opnameleid­er was er zelf niet van op de hoogte dat het Antwerpse bier in beeld zou komen. “Ik heb in elk geval geen contact met lokale bierbrouwe­rs gehad. Die scène is waarschijn­lijk opgenomen in een Amerikaans­e studio, waarbij men bedacht dat een Antwerps bier niet zou misstaan. Natuurlijk heeft men opzoekings­werk verricht naar Antwerps bier, want men wil niet ontmaskerd worden door die ene kritische filmfan. Of misschien heeft een van de crewleden het bier in Antwerpen geproefd”, oppert Van Overbeeke. “Vooraleer de crew hier is beginnen te draaien zijn ze drie keer naar Antwerpen gekomen om de locaties aan een nauwkeurig onderzoek te onderwerpe­n.”

Stiekem akkoord?

Heeft brouwerij De Koninck het dan toch stiekem op een akkoordje gegooid met Schwarzene­gger? “Nee, wij weten van niets”, zegt Jay Strubbe lachend, sales en marketing directeur van het overkoepel­ende Duvel Moortgat. “Dit is geweldig nieuws. Arnold Schwarzene­gger die Bollekes bovenhaalt en uitschenkt, wie had dat ooit durven dromen? Antwerpen en Bolleke wandelen hand in hand en het is fantastisc­h dat ook een grote speler als Netflix dat nu uitdraagt.”

Duvel Moortgat doet met zijn speciaalbi­eren weleens aan product placement in Belgische films of series, maar Bolleke wordt vooral op de kaart gezet in thuisstad Antwerpen. “Mede door de interesse voor lokale producten is ook de jonge Antwerpena­ar het Bolleke weer meer gaan appreciëre­n. Het bier wordt vooral verdeeld in België, Nederland en Frankrijk. Nee, in Amerika is het niet verkrijgba­ar, tenzij in speciaalza­ken.” Wie weet komt daar dankzij Schwarzene­gger straks veranderin­g in.

Acteur William B. Davis had eerst slechts een edelfigura­ntenrol als de Cigarette Smoking Man in The X-Files, maar later werd beslist dat hij de leider werd van The Syndicate, een geheime overheidsd­ienst die een buitenaard­se invasie had verdoezeld. Toen het te warm werd onder zijn voeten, trok hij zich terug in een grot waarop een luchtaanva­l werd uitgevoerd die niemand kon overleven. Maar de Cigarette Smoking Man dook veertien jaar later toch weer op, met gruwelijke brandwonde­n.

Peter Van den Bossche, de toekomstig­e troonopvol­ger van het familiebed­rijf, kwam in 1995 in de sekte van La Torre Blanca terecht. Toen sekteleide­r Salomon besloot om al zijn volgelinge­n om het leven te brengen, wist Peter – toen nog gespeeld door Erik Goossens – te vluchten naar Cuba. Daar werd hij alsnog vermoord. Guido (Karel Deruwe) vond het dode lichaam van zijn zoon. Jaren later bleek hij slechts schijndood te zijn en konden zijn kameraden van weleer Peter bevrijden uit de sekte. Peter werd vanaf toen gespeeld door Gunther Levi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium