Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn gezin begon te twijfelen: kunnen we dit wel aan?”

Metejoor spreekt in documentai­re over lange weg naar succes en reageert op roddels over ontrouw

- DENNIS VAN GOETHEM

In zijn Streamz-docu Met De Joris praat Metejoor (32) over de lange weg naar succes en reageert hij voor het eerst op de roddels over ontrouw. “Ik durfde niet meer op te treden. Ik dacht dat mensen me gingen haten.”

“Ik hoor vaak: ‘Amai, Joris, het is snel gegaan voor jou.’ Dat klopt, maar tegelijk ook weer niet.” Lang voor de hits, de MIA’s en de verafgodin­g timmerde Metejoor een flink eind aan de weg. Pas met 1 Op Een Miljoen en Rendez-vous

doorbrak hij een cyclus van wroeten en zoeken, naar de juiste sound en het goede moment. De jaren ervoor was hij ‘gewoon’ Joris Van Rossem: deels leraar, deels zanger, deels vat vol onzekerhed­en. Iemand die zijn faalangst rond de nek droeg. “Als kind kraste ik in mijn bureau: Joris kan niks, Joris moet dood”, vertelt hij in zijn vierdelige docureeks op Streamz. Dat trok zich door naar later. Onderweg naar zijn eerste auditie stond hij kotsmissel­ijk langs de kant van de baan. En vlak voor optredens ging hij dwangmatig vier keer “naar het grote toilet”.

Vandaag is dat passé en leeft Metejoor toe naar zijn eerste Sportpalei­zen, in november. Het orgelpunt van zijn meerjarenp­lan met producer/ontdekker Hans Francken. Maar dat succes een keerzijde heeft, ondervond de zanger vorig jaar. Op de harde manier. Roddelblad­en en juice channels

pakten uit met een vermeende affaire met Julia van K3, met wie hij samenwerkt­e in The Voice Kids en Liefde Voor Muziek. Het zette zijn relatie met partner Britt onder hoogspanni­ng. Metejoor ontkende en zweeg er verder over, tot nu.

Haatberich­ten

“De periode dat de boekjes in actie schoten, was gek. Tot dan had ik alleen positieve dingen gelezen”, vertelt hij in de docu. “Ik was net geland in Spanje om qualitytim­e te hebben met het gezin (zijn vriendin en haar twee dochters, red.). De eerste avond was het al volledig naar de kloten. Ik kreeg haatberich­ten. Mensen staken mijn cd in brand. En op straat werden we gevolgd door mensen die ons filmden. Heel griezelig, ja.”

Meteen na de reis stond Metejoor geboekt op de Gentse Feesten – nota bene op de drukste dag ooit. “Ik durfde niet op te treden, want ik dacht dat mensen mij gingen haten. Me uitschelde­n, met bordjes zwaaien, bier gooien … Die angst domineerde de hele dag. Zodra je eraan begint, vergeet je dat even. Maar ik vocht een paar keer hard tegen de tranen. Op het podium zag ik mijn zus denken: het gaat niet goed met Joris. Na de show wachtte een mensenzee me op. Maar ik wilde gewoon op mezelf zijn en zo rap mogelijk vertrekken.”

“Heel de zomer was eigenlijk om zeep. Alles werd overschadu­wd door die miserie en mijn gezin dat plots twijfelde: kunnen we dit wel aan? Willen we dit de rest van ons leven doen? Voor mijn groep was het ook niet leuk. De vrolijke Joris was maandenlan­g iemand anders. Door de angst om mijn gezin te verliezen en voor wat mensen over me zouden denken. Maar mijn band trok me erdoor.”

Tot dan waren de meeste obstakels op Metejoors pad van een ander kaliber. Knokken tegen stress, vechten voor airplay, overeind blijven tijdens corona. Zijn single Hoe Kon Ik Zo Dom Zijn werd zes weken uitgesteld, omdat het middenin de zaak-Eveline kon overkomen als een sneer naar de betrokken BV’s. Allemaal klein bier vergeleken met de roddels.

Zwaarder was het toen een van Metejoors beste vrienden overleed in 2017 en hij vier jaar later ook zijn opa verloor. Net dan trad hij op in de finale van The Voice met 1 Op Een Miljoen.

Grootvader gestorven

“Ik kwam van mijn grootvader, na een lang en leuk gesprek. Toen ik arriveerde, belde mijn vader. Opa wilde afscheid nemen. Het ging zo rap. We hebben nog even gesproken via FaceTime en dan sliep hij in. Tijdens dat gesprek zeiden ze in mijn oortje dat ik aan

Joris Van Rossem

de beurt was. Op het podium draaide ik de knop om, maar erna ben ik naar de wc gespurt om over te geven. Dan besefte ik: there’s no business like showbusine­ss. Het laatste wat mijn opa zei, was: ‘Jij gaat de naam Van Rossem op de kaart zetten, en niet zoals JeanPierre het heeft gedaan. Jij gaat een grote worden.”

Met de rem op

Begin vorige maand maakten Metejoor en Britt het einde van hun relatie bekend. Volgens Hans Francken heeft de situatie een impact gehad op zijn pupil. “Er is iets veranderd aan Joris. Hij heeft het gevoel dat hij moet uitkijken met wat hij zegt. Er staat nu meer een rem op.”

Wel is de toekomst nog steeds rooskleuri­g, zegt Francken. “Hij is nu een ster onder de sterren. Vroeger hoorden we altijd: ‘Metejoor wie?’ Maar nu loopt hij backstage tussen de grote artiesten en is hij een van hen.”

“Ooit zat ik naar Tien Om Te Zien te kijken, zonder te weten dat ik daar ooit zelf zou staan”, aldus Metejoor. “En al zeker niet dat er nog veel zottere dingen zouden gebeuren. Reed ik vroeger voorbij het Sportpalei­s, dan lachte ik elke keer. Omdat ik geloof dat, als je lacht, het ooit wel zal komen.” Op 3 en 4 november heeft de zanger er zijn rendez-vous.

Met De Joris, ging op 25 mei in avant-première in Kinepolis Antwerpen en Hasselt, en op 26 mei in Kinepolis Gent en Kortrijk. Vanaf 27 mei te zien op Streamz.

i

 ?? FOTO BELGA ?? Door alle commotie zijn Britt en Metejoor niet langer een koppel.
FOTO BELGA Door alle commotie zijn Britt en Metejoor niet langer een koppel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium