Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slagbomen aan Craeybeckx­tunnel gingen per ongeluk naar beneden

- JONAS ROSQUIN

Donderdagv­oormiddag liep het verkeer op de E19 in Antwerpen laardig in de soep. Dit keer niet door een ernstig ongeval of een grote vakantie-uittocht, maar door een technisch defect bij de slagbomen aan de ingangen van de tunnelkoke­rs van de Craeybeckx­tunnel.

In de loop van 2021 werd gefaseerd begonnen met de installati­e van slagbomen bij de ingangen van vier tunnels in de Antwerse regio: de Beverentun­nel en de Tijsmanstu­nnel op de R2, de Craeybeckx­tunnel op de E19 en de Kennedytun­nel. Ook de Vierarment­unnel in Brussel werd voorzien van dergelijke slagbomen. Het Agentschap Wegen en Verkeer besliste ze te plaatsen nadat Europa bepaalde regels oplegde omtrent tunnelveil­igheid. Zo moet bij een incident in een tunnel een omleiding kunnen worden voorzien en moet die kunnen worden afgedwonge­n.

“In het verleden werd bij incidenten in tunnels het verkeer tegengehou­den via de dynamische rijstrooks­ignalisati­e”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum. “Een rood kruis moest de weggebruik­ers duidelijk maken dat ze niet verder konden.

Dat werd weleens in de wind geslagen, waardoor sommigen alsnog de tunnels inreden en zo potentieel voor gevaar zorgden. Met de slagbomen als fysieke afsluiting kan dat worden vermeden.”

Meermaals geactiveer­d

In de kleine twee jaar sinds het begin van de installati­e werden de slagbomen volgens Bruynickx al een aantal keer geactiveer­d, onder meer bij incidenten in de Tijsmanstu­nnel en Beverentun­nel. “De procedure werd bijvoorbee­ld al wel toegepast bij takelwerke­n, om de hulpdienst­en de noodzakeli­jk ruimte te geven voor de afhandelin­g.”

Wanneer vanuit het controlece­ntrum van het Vlaams Verkeersce­ntrum (gesitueerd achteraan het station Antwerpen-Centraal, red.) beslist wordt om de tunnels te sluiten zal in eerste instantie een verlaagde snelheid van het aankomende verkeer worden afgedwonge­n via de dynamische signalisat­ie. Vervolgens springt bij de slagbomen het rode licht aan, zoals ook het geval is bij slagbomen aan een spooroverg­ang. Tenslotte worden de slagbomen naar beneden gelaten.

Het hele project kostte destijds 7 miljoen euro, waarvan Europa 2,6 miljoen euro betaalde.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het technisch defect aan de slagbomen zorgde voor heel wa verkeershi­nder.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het technisch defect aan de slagbomen zorgde voor heel wa verkeershi­nder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium