Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blij om de vrijlating, maar wat nu?

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Je kunt alleen maar blij zijn dat Olivier Vandecaste­ele verlost is uit de gruwelijke Iraanse gevangenis waarin hij onschuldig werd opgesloten. Maar dat in ruil een veroordeel­de terrorist op vrije voeten komt, blijft wrang. Hoe vermijden we dat deze ruilhandel in de toekomst nog nodig is?

De toestand van Vandecaste­ele was hopeloos: hij was veroordeel­d tot veertig jaar cel en 74 zweepslage­n, hij was ziek, uitgehonge­rd en mentaal gebroken. De Croo heeft gelijk als hij zegt dat je een landgenoot in die omstandigh­eden niet in de steek laat. Vandecaste­eles leven was in gevaar. Zijn opsluiting was onmenselij­k en op geen enkele wijze te rechtvaard­igen.

Vandecaste­ele is nu wel thuis, maar de veroordeel­de Assadi zit zo vrij als een vogel in Iran. De Iraanse regering heeft precies wat ze wil. Ze kan rustig verdergaan met haar ‘gijzeldipl­omatie’. België is niet het enige land dat deals heeft moeten sluiten om landgenote­n uit de gevangenis te krijgen. Vorig jaar werden na lang onderhande­len een Franse hoogleraar en een Britse vrouw vrijgelate­n. Voor die laatste zou de Britse regering 450 miljoen euro hebben betaald. Intussen zitten nog enkele Fransen en de Zweeds-iraanse wetenschap­per Ahmadreza Djalali in de gevangenis. Iran gebruikt ook hen als pasmunt om veroordeel­de Iraniërs vrij te krijgen.

De Belgische regering maakte het Iran wel héél gemakkelij­k door in 2021, meteen na de veroordeli­ng van Assadi, een verdrag te sluiten dat een gevangenen­ruil mogelijk maakte. Er werd toen gedacht aan Djalali, die gastdocent was aan de VUB. Maar kort na het afsluiten van de deal werd Vandecaste­ele opgepakt. Iran had de Belgische regering in de tang. Die kon niet veel meer doen dan landgenote­n wijzen op het gevaar voor willekeuri­ge arrestatie­s en proberen Vandecaste­ele vrij te krijgen.

Dat is gelukt. Maar wat nu? “Wachten op de gijzelnemi­ng van de volgende Belgen”, zegt de Iraanse oppositieb­eweging NCRI. “Er zitten nog drie Iraanse terroriste­n in België in de cel die samen met Assadi zijn veroordeel­d. Ook zij kunnen gebruikmak­en van het verdrag tussen België en Iran.”

Dat mogen we niet laten gebeuren. N-va-fractielei­der Peter De Roover stelt voor om het uitwisseli­ngsverdrag tijdelijk te schorsen. Dat moet inderdaad gebeuren. En wat meer samenwerki­ng tussen de Europese landen is ook aan te raden. Een regering alleen staat zwak als een landgenoot in de klauwen van de Iraanse justitie valt. Een verenigd Europa slaagt er misschien wel in om een einde te maken aan deze Iraanse praktijken.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium