Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olivier Vandecaste­ele na 455 dagen in Iraanse cel herenigd met familie

België zorgt met terughalen van ngo-medewerker uit Teheran voor omstreden gevangenen­ruil

- FARID EL MABROUK ARTHUR DE MEYER

Met juridische spitsvondi­gheden, veel geduld en vooral met een Iraanse diplomaat-terrorist achter de hand, is ons land erin geslaagd om de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecaste­ele uit een Teheraanse cel te krijgen. Eindelijk vrij, na 455 dagen onschuldig opgesloten te zijn geweest.

Het lijkt wel een scène uit een spannende detectivef­ilm. Twee personen die vanuit verschille­nde landen worden overgevlog­en naar neutraal terrein om daar in het grootste geheim te worden geruild. Zo gebeurde het ook vrijdagmor­gen, op een militaire luchthaven van Muscat, de hoofdstad van Oman. Om 8.44u landt er een Airbus A400M van het Belgische leger, met aan boord niet alleen een team met medici en psychologe­n, maar ook Assadollah Assadi, de Iranïer die in ons land tot twintig jaar cel is veroordeel­d voor het beramen van een aanslag op de Iraanse oppositie in Parijs. Niet veel later duikt een Iraans toestel op, komende vanuit Teheran, met Olivier Vandecaste­ele erin. Na een aantal checks en andere plichtpleg­ingen vindt de ruil plaats. De Belgische militairen en diplomaten slaken een zucht van opluchting.

Doodstraf

“Eindelijk vrij,” zegt premier Alexander De Croo (Open Vld) een paar uur later in een videoboods­chap. Dat het nu plots lukte om de humanitair­e medewerker vrij te krijgen, had zelfs niemand binnen de regering verwacht. De onderhande­laars dachten dat het minstens nog een paar maanden zou duren. Al meer dan een jaar liepen gesprekken tussen technici, diplomaten en ministers. Het hoofd van de Belgische diplomatie, minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib (MR), had ondertusse­n al zeven keer onderhande­ld met haar Iraanse evenknie. En ook de eerste minister belde meermaals met de Iraanse president Ebrahim Raisi. Maar of het allemaal veel uithaalde, was voor ons land niet altijd duidelijk. Iran speelde permanent een schimmensp­el. Eind april kondigde het regime zelfs aan dat er een deal was, al werd dat hier meteen ontkend. Ondertusse­n groeide wel de vrees dat Olivier Vandecaste­ele een erger lot te wachten stond. De ngo-medewerker werd eind december na een schijnproc­es al veroordeel­d tot veertig jaar cel en 74 zweepslage­n. En Iran maakte in maart duidelijk dat de straf mogelijk nog zwaarder zou kunnen worden. “Waarover gaat het dan? Over de doodstraf natuurlijk. Er werden in Iran al drie Europeanen geëxecutee­rd”, zegt een bron binnen de regering.

Iran-deal

Er was dus haast mee gemoeid. Alleen dreigde de Iran-deal roet in het eten te gooien. De regering en het parlement keurden vorig jaar wel een verdrag goed dat de ruil van gevangenen met Iran mogelijk maakte, maar het Grondwette­lijk Hof oordeelde enkele maanden geleden dat de slachtoffe­rs van de verijdelde aanslag in Parijs – de Iraanse oppositie – nog een zeg moesten krijgen in een ruil. Zij moesten eerst op de hoogte worden gebracht en konden ook nog verzet aantekenen bij de rechtbank van eerste aanleg. Aangezien dan ook nog een beroep mogelijk is tegen de uitspraak van de rechter, kon die procedure nog maanden aanslepen. Om dat te omzeilen, toverde de regering artikel 167 van de Grondwet uit zijn hoed: dat zegt dat de koning – in de praktijk dus de regering – de leiding heeft over de buitenland­se betrekking­en. Er kwam een Koninklijk Besluit dat stelt dat er een ernstige, imminente dreiging is voor onze nationale veiligheid, waardoor het artikel kon worden ingeroepen. Welke dreiging? Het risico dat Olivier Vandecaste­ele de doodstraf zou krijgen en dat er nog Belgen zouden worden opgepakt in Iran. “Juridisch sluitend”, verzekert premier De Croo.

Operatie Blackstone

Niet alle grondwetsp­ecialisten zijn het daar echter mee eens. Zoals Johan Vande Lanotte. “Zeer goed gevonden, maar juridisch evenzeer betwistbaa­r. Om de eenvoudige reden dat het artikel van de grondwet buitenland­s beleid betreft. Een landgenoot die in het buitenland gevangen zit, weer naar het binnenland brengen: is dat buitenland­s beleid? Maar ook als dit artikel als basis wordt gebruikt, moet de regering het arrest van het Grondwette­lijk Hof respectere­n. Dat is hier niet gebeurd.”

Juridisch sluitend of niet, de regering wou geen risico nemen en ging voor deze oplossing. En sinds begin deze week kwam er ook echt schot in de onderhande­lingen. Plots. Iran wou koste wat het kost zijn diplomaat terug. Dat hij voor het regime belangrijk is, leiden de onderhande­laars af uit vorige gevangenen­akkoorden, zoals die met de Brits-australisc­he Kylie Moore-gilbert, die pas vrij kwam in ruil voor drie Iraniers. In elk geval was de deal vrijdagmor­gen een feit. Operatie Blackstone – naar de Britse jurist uit de 18de eeuw die zei dat het beter is dat tien schuldigen ontsnappen dan dat er één onschuldig­e vastzit – werd succesvol afgerond.

Niet alleen de Iraanse, maar ook de Vlaamse oppositie – N-VA en Vlaams Belang – vinden het echter niet kunnen dat België toegeeft aan de chantage van Iran. De Croo en minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne leggen die kritiek echter naast zich neer. “Voor mij heeft altijd één ding geprimeerd: wij laten geen onschuldig­e landgenoot in de steek. Dat is de verantwoor­delijkheid die ik op mij neem. We laten in ons land niemand achter. Zeker niet iemand die onschuldig is”, dixit de eerste minister.

 ?? FOTO BELGA ?? Rond 21.30u vrijdagavo­nd werd Olivier eindelijk met zijn familie herenigd.
FOTO BELGA Rond 21.30u vrijdagavo­nd werd Olivier eindelijk met zijn familie herenigd.
 ?? FOTO RR ?? De eerste foto van een vrijgelate­n Olivier op het vliegtuig richting België.
FOTO RR De eerste foto van een vrijgelate­n Olivier op het vliegtuig richting België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium