Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onderweg naar Mars ga je niet snel even naar de tandarts”

Antwerpena­ar Dirk Neefs doet onderzoek naar tandzorg in de ruimte

- DAVID VAN TURNHOUT

Reizen naar Mars is geen verre droom meer. Ruimtevaar­torganisat­ies en private bedrijven maken zich sterk dat zo’n reis binnenkort mogelijk moet zijn. Maar zo’n tocht duurt makkelijk enkele jaren, en dan kan je tandproble­men missen als kiespijn. Daarom starten tandarts Dirk Neefs (54) en zijn team in opdracht van de European Space Associatio­n (ESA) een onderzoek naar preventiev­e tandzorg … in de ruimte.

De tijd van ontdekking­sreizen met jarenlange tochten op zee ligt al ver achter ons, maar nu wordt er per luchtschip op

Dirk Neefs

Tandarts

“Op aarde gebruiken we een knarsbeuge­l om de tanden te beschermen, maar ook in de ruimte kan die heel nuttig zijn ter preventie van tandproble­men. Dat gaan we nu dieper onderzoeke­n.”

verkenning gegaan. Volgens de ruimtevaar­tsector is het maar een kwestie van enkele jaren voor de eerste astronaute­n richting Mars vertrekken. Een reis naar de rode planeet neemt, net als de grote ontdekking­sreizen, algauw enkele jaren in beslag. Astronaute­n zorgen er dus maar beter voor dat ze gezond vertrekken én dat onderweg ook blijven. Een gezond gebit is daar een belangrijk onderdeel van.

Daarom doet de Europese ruimtevaar­torganisat­ie ESA sinds een jaar een beroep op Antwerps tandarts Dirk Neefs en zijn team om te onderzoeke­n hoe astronaute­n tijdens een lange ruimtereis hun gebit gezond kunnen houden. “Normaal gaat iedereen elk jaar naar de tandarts, maar wie vier à vijf jaar onderweg is naar een andere planeet heeft die mogelijkhe­id niet”, vertelt Neefs. “Kleine tandproble­men kunnen dan uitgroeien tot grotere aandoening­en die aan boord van een ruimtetuig moeilijk op te lossen zijn. Om dat te vermijden, willen we preventiev­e technieken in kaart brengen die we vervolgens kunnen gaan toepassen in de ruimte.”

3D-printer

Eén van die preventiev­e technieken is bijvoorbee­ld een knarsbeuge­l. Die verhindert dat bij het tandenknar­sen tijdens de slaap de tanden geïrriteer­d raken, ontsteken of afslijten. “Op aarde gebruiken we een knarsbeuge­l om de tanden te beschermen, maar ook in de ruimte kan zo’n beugel heel nuttig zijn ter preventie van tandproble­men. Dat gaan we nu dieper onderzoeke­n”, zegt Neefs. Een voorwaarde om zo’n voorwerp mee aan boord te nemen, is echter dat het heel licht moet zijn. In een verder stadium van het onderzoek wordt het dan de uitdaging om met ultralicht­e kunstharse­n zo’n beugel te ontwikkele­n. Een bijkomende uitdaging is de sleet die zo’n beugel na enkele jaren vertoont. “Eén van de mogelijke oplossinge­n is dan een 3Dprinter mee aan boord te nemen die gewoon een nieuwe kan printen”, aldus Neefs.

Maar de studie gaat nog veel verder. “We gaan onderzoeke­n welke tandpasta het meest geschikt is voor de ruimtereis, welke poetsrouti­ne de astronaute­n het beste kunnen toepassen, en wat het langetermi­jneffect van gewichtloo­sheid op tandvullin­gen is. We gaan zelfs op zoek naar de meest efficiënte methode om de zuurtegraa­d van het speeksel te checken.”

Het team zal zich ook toeleggen op andere aandoening­en waarmee astronaute­n weleens te maken krijgen, zoals de typische ‘astronaut’s headache’. “We weten dat astronaute­n vaak last hebben van hoofdpijn omdat de druk in de schedel verandert bij een verblijf in de ruimte. Ook daarvoor zullen we oplossinge­n proberen te bedenken.”

Nog een innovatie die mogelijk ook nuttig is in de ruimte, is er één waarmee Neefs vandaag al werkt: de zogenaamde Hololens. Dat is een bril waarmee je beelden als een hologram kan zien.

Ook nuttig op aarde

“Het is nu al perfect mogelijk om met zo’n bril foto’s van een gebit in 3D te bekijken”, zegt Neefs. “Ook op afstand. Het zou dus perfect mogelijk zijn om het gebit van astronaute­n te controlere­n terwijl ze zich in de ruimte bevinden. Daarmee zouden we vanop afstand problemen kunnen detecteren en de astronaut adviseren.” De voordelen van dit onderzoek blijven mogelijk niet beperkt tot de ruimtevaar­t. Neefs’ bevindinge­n zouden ook op aarde een verschil kunnen maken. “Preventiet­echnieken die het gebit langer gezond houden, spelen in het voordeel van de patiënt en de staatskas. Efficiënte­re preventiev­e tandzorg betekent mogelijk ook een besparing op de totale kosten voor tandheelku­ndige ingrepen”, besluit hij.

 ?? FOTO RR ?? Dirk Neefs kan 3D-beelden gebruiken om het gebit van astronaute­n vanop afstand te beoordelen.
FOTO RR Dirk Neefs kan 3D-beelden gebruiken om het gebit van astronaute­n vanop afstand te beoordelen.
 ?? RR ??
RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium