Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mag de baas nog de baas zijn?

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Er gaat geen week voorbij of er wordt een leidinggev­ende beschuldig­d van toxisch leiderscha­p. Mag een baas nog veeleisend zijn, gezag uitoefenen en kritiek geven, zonder dat het ongezond wordt?

Europarlem­entslid voor N-VA Assita Kanko “kleineerde publiekeli­jk” haar medewerker­s. Burnoutpro­fessor Elke Van Hoof van de VUB legde haar mensen een “extreme werklast” op. Steve Van den Kerkhof “kafferde zijn werknemers uit”, als CEO van Plopsa. Er was Matthijs van Nieuwkerk, van De wereld Draait Door. En Paul Van den Bulck, van de Voetbalbon­d.

We werden de afgelopen weken en maanden rond de oren geslagen met verhalen van toxisch leiderscha­p. Wetenschap­pers zien geen enkele reden om aan te nemen dat het vandaag vaker voorkomt. We laten het gewoon niet meer passeren. Maar kan je er ook te gevoelig voor worden? Kan een leidinggev­ende nog veeleisend zijn, flexibilit­eit vragen, uitmuntend­heid verwachten, kritiek geven en zijn of haar gezag laten gelden, zonder dat het als tirannie gelabeld wordt?

“Heel zeker”, zegt Jesse Segers, professor leiderscha­p en organisati­ecultuur, verbonden aan het Nederlands interunive­rsitair centrum Sioo en aan de universite­it van Exeter in Engeland. “Meer: die dingen blijven fundamente­n van goed leiderscha­p. Het is een misvatting om te denken dat je er als leidinggev­ende bent om je mensen gelukkig te maken. Maar de tolerantie voor het klassieke idee van de baas, die eender wat kan en mag doen, wordt natuurlijk kleiner. Je kan je mensen niet als middel gebruiken. En je moet naar jezelf durven te kijken als er dingen mislopen.”

Babysitten

De geviseerde leidinggev­enden werkten of werken allemaal in erg competitie­ve omgevingen. “En we weten dat die meer destructie­f leiderscha­p voortbreng­en. De druk ligt er hoog. Er is stress. Je gaat over je eigen grenzen, maar ook over die van anderen.” Er is meer. We vertrouwen leiderscha­p vaker toe aan dominante types. “Veel mensen verwachten van hen nog altijd drie dingen: een duidelijke richting, orde en veiligheid. Het grote verschil met tien of twintig jaar geleden is dat we niet meer aanvaarden dat ze tiranniek worden.”

Maar wanneer wordt zo’n sterke of strenge baas eigenlijk een toxische baas? “Toxisch leiderscha­p is een amalgaam van gedraginge­n die buiten de normale werkrelati­e liggen”, zegt Anja Van den

Broeck, professor arbeidsmot­ivatie aan de KU Leuven. “Je roept of scheldt niet op je medewerker­s, dat lijkt logisch. Je kan hen soms vragen iets extra te doen, maar je moet grenzen aanvoelen. Je medewerker­s moeten niet babysitten of je gras afrijden. Dat gaat niet alleen voorbij aan wat contractue­el is afgesproke­n, maar ook aan wat impliciet verwacht wordt.” “Toxisch wordt het wanneer leidinggev­enden hun medewerker­s ondermijne­n. Op een verbale, psychologi­sche of soms fysieke manier. Je mag excellenti­e vragen, maar dat hoeft niet samen te gaan met verbaal geweld, micromanag­ement of het aantasten van het zelfbeeld van je medewerker­s. Je mag respect vragen voor de hiërarchie, maar laat dat samengaan met het tonen van respect voor je ondergesch­ikte.”

Geboren psychopaat­jes

Cultuursoc­ioloog Walter Weyns van de Universite­it Antwerpen wijst op veranderen­de maatschapp­elijke verhouding­en. “Voor de sixties was er echt sprake van gebetonnee­rde hiërarchis­che relaties. Wie hoger stond, had meer waarde. In een meer geëmancipe­erde samenlevin­g gaat men ervan uit dat leidinggev­enden een plaats innemen in het geheel, waar iedereen evenveel waarde heeft. En dat medewerker­s dus met evenveel respect en egards moeten worden bejegend als hun leidinggev­enden.” “Bepaalde mensen in leiderscha­psposities geven zich over aan grensovers­chrijdend gedrag”, zegt Weyns. “Maar we zijn niet allemaal geboren psychopaat­jes. Veel leidinggev­enden zien zich vandaag vooral als coach van een team, meer dan als leider die orders geeft. Dus deinzen ze terug om daadkracht te tonen. En we kunnen wel allemaal dromen van een perfecte werksfeer, waarin iedereen respectvol met elkaar omgaat en de baas een wijze vriend is. Maar in werkelijkh­eid moeten knopen worden doorgehakt. En dan werkt dat model niet altijd even goed.”

Jesse Segers

Professor organisati­ecultuur

“De tolerantie voor het klassieke idee van de baas, die eender wat kan en mag doen, wordt kleiner.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium