Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kempens Landschap vzw stilaan de ‘National Trust’ van provincie Antwerpen

- (kma) (svh)

Voor Kempens Landschap vzw is het al het zesde kasteeldom­ein in (mede-)eigendom in onze provincie. Het gaat om Hof ter Linden in Edegem, Hof ter Borght in Hulshout, Zellaer in Bonheiden, Hof ter Laken in Heist-op-den-berg, kasteelruï­ne Ter Elst in Duffel en Berlaarhof in Berlaar.

“26 jaar geleden werden we opgericht als landschaps­vereniging in samenwerki­ng met gemeenten en provincie”, zegt directeur Philippe De Backer. “Het uitgangspu­nt was landschapp­en via verwerving veiligstel­len. Natuur, open ruimte, erfgoed, zachte recreatie: het dossier van het kasteel Westmalle heeft het allemaal. De tijd dat een kasteel bewoond werd door één familie is voorbij. Een passende herbestemm­ing met behoud van erfgoedwaa­rde, het kasteel 2.0., is de grote uitdaging in dit soort dossiers. Hierin zit ook onze expertise.”

“Die herbestemm­ing kan gaan van erfgoedlog­ies tot horeca. Je kan niet overal een B&B in onderbreng­en, dan klopt ons economisch model op den duur niet meer”, vertelt directeur De Backer. “Sommige mensen zeggen: het kasteel is beschermd, het staat er al, dus waarom kopen? Maar dan blijven die poorten dicht. We mogen de adel dankbaar zijn dat ze zo lang de versnipper­ing van deze groene domeinen zijn tegengegaa­n. Nu is het aan ons om die domeinen te bewaren.” Kempens Landschap zal Malle ook bijstaan voor het aanboren van de juiste projectsub­sidies. Naast kastelen bezit Kempens Landschap ook kloosters, pastorijen en ander erfgoed. “Bij kastelen merken we een grotere emotionele betrokkenh­eid van inwoners.”

Met zes kastelen is Kempens Landschap stilaan de National Trust van de provincie Antwerpen. De National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty is een instelling in het Verenigd Koninkrijk, opgericht in 1895, met als doelstelli­ng het behoud van “plaatsen van historisch belang of natuurlijk­e schoonheid”. Vaak zijn die sites ook te bezoeken.

Een brasserie in het Limburgse Oudsbergen kwam deze week in het nieuws omdat ze een rookverbod heeft ingevoerd op haar terras. In hartje Mechelen doen ze dat ook, al een hele tijd zelfs. Viavia Joker Reiscafé, midden het groen van een rookvrij stadspark, laat roken op het terras al bijna een jaar niet meer toe.

In brasserie De Heylige in Neerglabbe­ek (Oudsbergen) mag je op het terras voortaan geen sigaret meer opsteken. Nieuw is dat niet.

In Viavia in de Kruidtuin in de Mechelse binnenstad hanteren ze al sinds de zomervakan­tie van 2022 een rookverbod.

Rookzuil

Evie Maertens en Joren Devischer hebben de zaak recent overgenome­n en ook het verbod om te roken, namen ze gewoon mee over. “Zelf ben ik geen roker, maar mijn zakenpartn­er is dat wel. Hij staat wel mee achter het verbod, want het park is tenslotte ook rookvrij”, zegt Evie.

Voor haar was er geen twijfel om van dat rookverbod af te wijken. “Ik vind het zelf heel vervelend als mensen naast je aan het roken zijn”, vertelt ze. Al bieden de uitbaters rokers wel nog de kans om te roken. “Aan de ingang van onze zaak staat er een rookzuil.” Veel opmerkinge­n van klanten over de huisregel krijgen ze niet. “Soms moeten we klanten wel wijzen op het verbod. Als wij toelichten waarom dat zo is, respectere­n de mensen het. Niemand maakt er echt een punt van”, vertelt Evie. Uit eerder onderzoek van de Stichting tegen Kanker blijkt dat 58% van de bevolking te vinden is voor een uitbreidin­g van het rookverbod in de horeca naar terrassen.

Kom op Tegen Kanker

Vorige week, tijdens het hemelvaart­weekend, was de Mechelse Grote Markt opnieuw de start- en aankomstpl­aats van de 1000km voor Kom op tegen Kanker. Heel wat van de deelnemers zakten ook af naar het terras van Viavia in het stadspark. “Toen viel het ons op dat veel mensen ons rookverbod apprecieer­den. Ze vertelden ons dat heel het marktplein in het teken stond van het evenement, maar op de terrassen zaten de mensen wel allemaal te roken. Dat vonden ze nogal contradict­orisch en ze stelden het op prijs dat we aandacht hebben voor de gezondheid”, legt Evie uit.

 ?? VERTOMMEN FOTO DIRK FOTO DIRK VERTOMMEN ?? “Ik vind het zelf heel vervelend als mensen naast je aan het roken zijn”, zegt Evie Maertens, een van de uitbaters van Viavia.
Evie Maertens van Viavia in de Mechelse Kruidtuin.
VERTOMMEN FOTO DIRK FOTO DIRK VERTOMMEN “Ik vind het zelf heel vervelend als mensen naast je aan het roken zijn”, zegt Evie Maertens, een van de uitbaters van Viavia. Evie Maertens van Viavia in de Mechelse Kruidtuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium