Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mexicaanse drugskarte­ls verdienen miljarden met fentanyl, een dodelijke maar legale drug

Elk weekend gunt misdaadjou­rnalist Joris van der Aa je een blik in de Antwerpse misdaad

- (sare, jtp)

Het spook van de legaliseri­ng waart opnieuw door Europa. Duitsland wil de verkoop van cannabis legalisere­n. En ook in Nederland gaan er opnieuw stemmen op om drugs te “reguleren”, zoals dat vergoelijk­end heet. In België is criminoloo­g Tom Decorte de grote promotor van de gedachte om te legalisere­n.

De voorstande­rs van de legaliseri­ng vinden dat de war on drugs is mislukt. En ze leggen ook wel een aantal sterke argumenten op tafel om die claim te onderbouwe­n. De harde, repressiev­e aanpak door politie en Justitie heeft er niet voor gezorgd dat populaire drugs zoals cannabis, cocaïne of XTC minder makkelijk te verkrijgen zijn. Integendee­l, een zakje coke wordt tegenwoord­ig sneller aan huis geleverd dan een pizza. De strijd die politie en Justitie tegen de drugshande­laars voeren, zorgt er ook nog eens voor dat de prijzen van illegale drugs de hoogte in gaan. Hoe harder we tegen de drugs vechten, hoe meer geld de criminelen kunnen vragen voor hun product, zo redeneert men. De profeten van de maximale legaliseri­ng, zoals Tom Decorte, gaan ervan uit dat de criminele markt vanzelf verdwijnt als je wiet, cannabis of coke uit de strafwet haalt en behandelt als genotsmidd­elen zoals tabak of alcohol. Zo simpel is het, als we Tom Decorte en Jinnih Beels, zijn grootste politieke volgelinge, mogen geloven. Legaliseer vandaag cocaïne en ‘Dikke Nordin’ kan overmorgen gaan stempelen. Waar wachten we op? De werkelijkh­eid zit jammer genoeg iets ingewikkel­der in mekaar. De stelling dat criminelen zullen stoppen met crimineel zijn omdat de coke of de XTC plots perfect legaal is, moet nog bewezen worden. Er zijn best wel wat voorbeelde­n te bedenken die de stelling van Decorte en Beels onderuitha­len. Tabak is een perfect legale drug, die over de hele wereld vrij geproducee­rd, verhandeld en gebruikt wordt. Toch is een groot deel van de tabakshand­el in handen van de georganise­erde misdaad. Voor sommige Italiaanse, Albanese, Russische, Ierse en Chinese maffiabend­es is het de belangrijk­ste bron van inkomsten, omdat de smokkel van tabak zo lucratief is. Canada heeft de productie en de verkoop van cannabis gelegalise­erd, en heeft daarvoor een op het eerste gezicht intelligen­t model ontwikkeld om die legaliseri­ng in de praktijk te brengen. Helaas voor de Canadezen loopt het allemaal anders. De criminele wereld is niet verdwenen, maar heeft net geprofitee­rd van de legaliseri­ng door de productie op te drijven en de legale cannabis uit de markt te concurrere­n. De Canadese bendes produceren niet alleen voor de eigen markt, maar exporteren ook naar de Verenigde Staten en zelfs Europa. Daarnaast is de thuisteelt geëxplodee­rd, maar heeft de politie onvoldoend­e mensen om de nieuwe regels en wetten te controlere­n en af te dwingen. En de Indianenre­servaten in Canada zijn criminele vrijhavens geworden waar legale en illegale drugs worden geproducee­rd en verhandeld.

Misschien nog een uitsmijter­tje, om de profeten van de legaliseri­ng opnieuw naar de studietafe­l te dwingen? Vooruit dan. Mexico. Er is wellicht geen land ter wereld dat zo gebukt gaat onder de terreur van drugs en geweld. De bloeddorst­ige kartels die van Mexico de hel op aarde maken, hebben alles geproducee­rd en verhandeld wat verboden is: wiet, cocaïne, heroïne en methamfeta­mine. Tegenwoord­ig verdienen diezelfde kartels miljarden met de verkoop van een spotgoedko­pe, maar hyperversl­avende drug: fentanyl. In de Verenigde Staten vallen er elk jaar honderddui­zend doden door fentanyl, dat als pijnstille­r honderd keer krachtiger is dan morfine. Fentanyl is zo’n commerciee­l succes bij de drugsgebru­ikers, dat de heroïnemar­kt gewoon is verdwenen. De voorstande­rs van de legaliseri­ng van drugs opperen weleens dat cocaïne of heroïne gewoon bij de apotheek verkrijgba­ar zou moeten zijn. Wel, fentanyl is een legaal medicijn, dat op doktersvoo­rschrift verkrijgba­ar is in de apotheken. De Mexicaanse en Chinese kartels maken het product gewoon na en leveren het veel goedkoper, en zonder voorschrif­t aan de klant. Hoezo, de georganise­erde misdaad zou toch verdwijnen als je drugs legaliseer­t?

We wagen ons aan een voorspelli­ng: de criminele bendes in Duitsland staan gouden tijden te wachten, als de Duitse regering overgaat tot de legaliseri­ng van cannabis.

Een extreem gewelddadi­ge bende uit de Balkan die op grote schaal drugs- en wapenhande­l voerde, is opgerold. Dat meldt de Europese politiedie­nst Europol. De organisati­e had ook zijn tentakels in ons land: in het arresthuis in de Begijnenst­raat werd een huiszoekin­g uitgevoerd.

Bij het neerhalen van de geëncrypte­erde berichtend­ienst Encrochat en uit de vergaarde informatie van Operatie Sky bleek de voorbije jaren nogmaals dat criminele organisati­es uit de Balkan alomtegenw­oordig waren in het globale misdaadmil­ieu. Als reactie tegen die dreiging richtte de Europese politiedie­nst Europol de taskforce ‘Balkankart­el’ op. Dat Balkankart­el kwam onlangs een criminele organisati­e op het spoor. De bende, die volgens Europol het geweld niet schuwde, was betrokken bij grootschal­ige drugs- en wapensmokk­el over heel Europa. Op woensdag 24 mei werd de organisati­e opgerold bij een grootschal­ige politieact­ie in verschille­nde Europese landen.

Huiszoekin­g in Begijnenst­raat

Er werden simultane huiszoekin­gen uitgevoerd, onder meer in Antwerpen. De federale gerechteli­jke politie voerde een huiszoekin­g uit in het arresthuis in de Begijnenst­raat, in de cel van Marko Z., Aleksandar I. en Miodrag M. Volgens onze informatie zitten de drie Bosnische mannen sinds begin maart in voorarrest in de Begijnenst­raat. Ze werden opgepakt nadat ze op de Boomsestee­nweg in Wilrijk werden onderschep­t met een wapen in hun auto. Andere huiszoekin­gen waren er in Kroatië, Slovenië, Bosnië, Duitsland en Nederland. “In totaal zijn 37 verdachten gearrestee­rd”, zegt de Europese politiedie­nst Europol. Daarbij ook de leider van de criminele organisati­e, de Bosniër Dina ‘Caesar’ M. (37). Hij zit momenteel in Italië een celstraf van vier jaar uit. Vanuit zijn cel bleef hij de criminele handel en wandel aansturen.

Bij de huiszoekin­gen nam de politie 148.000 euro cash geld, 15 kilo coke, 11 kilo heroïne, 10 kilo hasj, 7 kilo marihuana en 3 kilo amfetamine in beslag, alsook 500 gram TNT met ontstekers op afstand en achttien vuurwapens, waarvan twee machinegew­eren. De bende beschikte ook over verschille­nde valse identiteit­sdocumente­n en zelfs politie-uniformen.

“In de Verenigde Staten vallen er elk jaar honderddui­zend doden door fentanyl, dat als pijnstille­r honderd keer krachtiger is dan morfine.”

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Aleksandar I. (links) en Marko Z. (rechts) zitten samen in de cel in de Antwerpse Begijnenst­raat.
FOTO RR Aleksandar I. (links) en Marko Z. (rechts) zitten samen in de cel in de Antwerpse Begijnenst­raat.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium