Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste kans om oudste resten van Antwerpse burcht te zien

-

Onder de afdaken van het Noorderter­ras hebben de stadsarche­ologen de afgelopen twee jaar de restanten van het prille Antwerpen blootgeleg­d. Omdat binnenkort de heraanleg van dit stuk van de Scheldekaa­ien begint, kan de site dit weekend bezocht worden.

Onder de afdaken, die bij de heraanleg gerestaure­erd worden, ligt wat overblijft van het Antwerpen van ruim 1.000 jaar geleden. Vanaf de late 9de eeuw stond hier een nederzetti­ng van eenvoudige houten huizen, beschermd door een verdedigin­gsgracht en een aarden wal.

Aan steigers in de Schelde meerden schepen aan en er werd handel gedreven met Friezen en Denen uit het Noordzeege­bied. Rond het jaar 1000 werd de Antwerpse burcht opgericht door keizer Otto II als verdedigin­gspost om de westelijke grens van het Rooms-duitse keizerrijk aan de Schelde te beschermen.

“Het is de eerste keer dat het Antwerpen uit de periode van de houtbouw en de laatmiddel­eeuwse fase zich zo uitgestrek­t laat zien. We spreken dan over respectiev­elijk de periode tussen de 10de en de 12de eeuw en de periode tussen 1200 en 1500”, legt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) uit. Het is dit weekend wellicht de laatste keer dat mensen de site kunnen bezoeken. Deze zomer worden de archeologi­sche opgravinge­n afgerond en gaan de restanten opnieuw grotendeel­s ondergrond­s. “Een heraanleg zoals we die nu op de Scheldekaa­ien uitvoeren is voor een lange tijd. Dus ik denk niet dat deze opgravinge­n de volgende honderd jaar nog te zien zullen zijn”, vervolgt de burgemeest­er.

Zicht op de burchtmuur

De archeologi­sche site bestaat uit twee putten. “In de eerste put zijn de burchtmuur van omstreeks 1200 en de fundamente­n van het Reuzenhuis goed zichtbaar. Van de houtbouwfa­se zien we resten van het houten wegdek

Bart De Wever (N-VA)

Burgemeest­er Antwerpen

“Het is de eerste keer dat het Antwerpen uit de periode van de houtbouw en de laatmiddel­eeuwse fase zich zo uitgestrek­t laat zien.”

van de Mattenstra­at en de huizen die erop aansloten”, legt Bart De Wever uit.

In de tweede put in het midden van de burcht ligt het kruispunt van de Mattenstra­at en de Zakstraat. Ook de muurresten van de Sint-walburgisk­erk, de Vierschaar en de kelders van het huis De Witte Lelie zijn te zien. Het onderzoek dat de afgelopen twee jaar werd gevoerd, werd mogelijk door het verdwijnen van de parking onder het Noorderter­ras. Na de restaurati­ewerken aan het Steen, de cruiseterm­inal en de kaaimuur, konden archeologe­n onderzoek doen naar het verleden van deze plek.

Stukje geschieden­is blijft zichtbaar

“Dit verleden van de stad blijft behouden in de heraanleg van de Scheldekaa­ien. Een deel van de middeleeuw­se burchtmuur wordt tot 2,5 meter diep uitgegrave­n en blijft permanent zichtbaar. Waar vroeger de burchtgrac­ht lag, wordt de kasseivlak­te verdiept”, zegt schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA).

Bezoekers kunnen via een helling afdalen tot bij de burchtmuur. Ook wordt de oude noordelijk­e doorgang in de burchtmuur opnieuw benut. “Op deze plaats komt een loopbrug over de voormalige gracht. In de burcht wordt het stratenpla­n gevisualis­eerd en zullen de contouren van de Sint-walburgisk­erk, de Vierschaar en het Reuzenhuis opnieuw zichtbaar worden gemaakt”, vervolgt de schepen. De archeologi­sche burchtzone is gratis te bezoeken komende zaterdag 27 en zondag 28 mei, telkens tussen 10 en 17u. Geïnteress­eerden volgen een parcours langs twee grote opgravings­putten. Stadsarche­ologen geven uitleg bij de vondsten.

PATRICK VAN DE PERRE

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Stadsarche­oloog Tim Bellens (rechts) toont burgemeest­er Bart De Wever en schepen Annick De Ridder opgegraven scherven.
FOTO JAN VAN DER PERRE Stadsarche­oloog Tim Bellens (rechts) toont burgemeest­er Bart De Wever en schepen Annick De Ridder opgegraven scherven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium