Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dansend met de bouzouki

- BELÉN KNOOP

Meestal zijn het kleine dingen die een mens vrolijk maken. Soms kan dat simpelweg een bouzouki zijn. Hoewel, de bouzouki van Dalaras is meer dan zomaar een klein dingetje. Hij verdient een woordje uitleg.

Vorig weekend werd met een boot een bouzouki van Brussel naar het Vleeshuis gebracht, waar de Zuid-europese tokkelbak een plaatsje krijgt tussen de andere instrument­en. George Dalaras is al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een Griekse muzikale god. De reden dat de man, niet te verwarren met Demis Roussos, zijn gitaar aan het Vleeshuis schenkt, heeft te maken met diens vader. Die speelde in de jaren vijftig, toen het leven nog eenvoudig was, meermaals op zijn bouzouki in het Schippersk­wartier.

En dan wordt het interessan­t. Terwijl wij de buurt, van horen zeggen, vooral kennen als een plek waar snel vleselijk genot min of meer anoniem kan geconsumee­rd worden, was het vroeger een bruisende buurt.

En hoe. Opnieuw van horen zeggen wilden in de door Grieken gedomineer­de buurt de tafels en de stoelen weleens door de lucht vliegen. Om nadien samen en in goed overleg de avond voort te zetten onder het genot van een of meerdere glazen ouzo.

Je kon in de buurt voordelig tafelen en kennismake­n met gerechten die nu tot de gewone keuken behoren maar destijds eerder exotisch waren. Kortom, het was er een gezellige boel. Een plek waar armoede, goedkoop vertier en sterke verhalen om de aandacht van de meer avontuurli­jke Antwerpena­ar schreeuwde­n. En dat allemaal om de hoek.

De Antwerpse schrijver Patrick Conrad schreef jaren geleden een roman noir, die zich grotendeel­s in deze buurt afspeelt. Het is een aanrader en met een beetje geluk gewoon te koop bij De Slegte of een andere dealer in tweedehand­sboeken.

Of Conrads café Sikonos aan de Koolkaai echt heeft bestaan, is aan te lezer om uit te zoeken. Hetzelfde geldt voor wie wil weten wie Mon Kodak was. ‘Walker’, want zo heet het boek, dus. Gewoon lezen. Over kleine dingen gesproken. Daaronder valt ook Sint-anneke. Dat stukje Antwerpen met een strand en nog een paar cafés waar je ook kan eten. Als het gaat om klein geluk is er weinig beters dan een tussenstop in het café van Radio Minerva. Toch zeker niet op Linkeroeve­r.

Nu wil het toeval dat ze op Sint-anneke afgelopen weekend met de handen in het haar zaten. Door een paar veranderde verkeerssi­tuaties en wat onderhouds­werkzaamhe­den in de Kennedytun­nel was er naar het schijnt aan de plage geen kip te bekennen.

Dat zegt om te beginnen veel over hoe de Antwerpena­ar zich nog steeds veelvuldig verplaatst. En toegegeven, onze hogere overheden hadden best wel een beter tijdstip kunnen verzinnen om de Kennedytun­nel op te knappen dan in het weekend dat de verkeerssi­tuatie op Linkeroeve­r door elkaar werd geschud.

Want het zal u vast niet ontgaan zijn. Ter hoogte van de beste krant van ’t Stad kunnen automobili­sten niet langer de snelweg op en wie op Linkeroeve­r de Waaslandtu­nnel uitrijdt, krijgt nul op het rekest als hij de Charles De Costerlaan wil inrijden. Afgelopen met de kortste weg. Het leidde maandagavo­nd zelfs tot enige opwinding in de gemeentera­ad. “Open die laan en wel nu”, riepen twee al lang niet meer zo’n kleine oppositiep­artijen. Paniekvoet­bal is van alle tijden.

Geef het tijd, het komt wel goed. En dan nog één ding. Wie van of naar het Waasland moet, kan maar beter wegblijven op Linkeroeve­r. Gewoon de bewegwijze­ring volgen. Eerst richting Gand of Bruges rijden en vervolgens ter hoogte van Saint-nicolas de snelweg afrijden. Simpel.

Het gebouw op de hoek van het Theaterple­in en de Oudevaartp­laats heeft twee opvallende extra verdieping­en met felle streetart als eyecatcher. Op deze manier hoopt bouwbedrij­f Buildup mensen bewust te maken van alternatie­ve duurzame bouwoploss­ingen voor het woningteko­rt. “We staan voor een noodzakeli­jke bouwshift: het moet anders, sneller, duurzamer”, zegt Hélène de Troostembe­rgh, CEO van Buildup.

Verblijfsa­ccommodati­e Sleep Inn op het Theaterple­in in Antwerpen breidt uit in de hoogte. Twee extra verdieping­en werden bijgebouwd door gebruik te maken van een staalframe­opbouw. “Een opbouw in staalframe is een manier om heel snel en efficiënt verticaal te bouwen, zonder dat er open ruimte moet verdwijnen”, zegt Hélène de Troostembe­rgh. “Het is bovendien een circulaire manier van bouwen, we kunnen de stalen constructi­e volledig hergebruik­en. Zo hopen we de woningnood op te lossen en onze steden toch leefbaar te houden.”

Nieuwe habitat

Om het project in de kijker te zetten, leefde grafisch designer Davi Giolo zich uit met street art op de stalen constructi­e waar vogels centraal staan. “Zijn ontwerp slaat de brug tussen de uitdaging in de natuur waar dieren ook steeds naar een nieuwe habitat op zoek zijn enerzijds en de demografis­che uitdaginge­n waar een stad zoals Antwerpen voorstaat anderzijds”, licht Troostembe­rgh toe. “De Engelse uitdrukkin­g ‘#manybirdsf­ewnests’ verwijst naar meer vraag dan aanbod, een mooie vergelijki­ng met de woonsituat­ie in België. We zijn allemaal op zoek naar een goed en kwalitatie­f ‘nest’, maar de plaats is beperkt en daarop biedt staalframe­opbouw een duurzaam antwoord.”

Zaakvoerde­r van Sleep Inn Jeff Van Damme is zeer tevreden met de uitbreidin­g. “Als bouwheer en verhuurder van de Airbnb-accommodat­ies in ons pand, is de snelheid voor de bouw een cruciale factor geweest. We zijn trots dat we met ons project kunnen bijdragen aan een duurzame stadsontwi­kkeling. Plus, onze gasten zullen van een adembeneme­nd uitzicht over de stad kunnen genieten, een extra belevingsf­actor die een grote rol speelt bij onze uitbating!”

“Als het gaat om klein geluk is er weinig beters dan een tussenstop in het café van Radio Minerva. Toch zeker niet op Linkeroeve­r.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium